A bűvész visszaél helyzetével

Paulik Móni – Vincze Zsuzsi: Lili és a bátorság

Könyv

Hiánypótló, hasznos, szép történet jelent meg közösségi finanszírozás segítségével, hogy szülők és gyerekek könnyebben beszélhessenek olyan témákról, amelyek elősegíthetik a szexuális visszaélések megelőzését.

Nemcsak akkor, amikor a média hírei miatt aktualitása van a témának, hanem bármikor. Kisgyerekekkel sajátos módon, de muszáj beszélni szexualitásról, a szexuális abúzusról, hogy pontosan értsék, miért és hogyan rendelkezhetnek a saját testük felett. Fontos, hogy tudják, a felnőtteknek nemet is lehet mondani. A prevenciós mesekönyv az intim testrészekre vonatkozó, úgynevezett fehérneműszabály mellett olyan általánosabb érvényű szabályokra és lehetőségekre is hangsúlyt fektet, amelyek bár magától értetődőek, mégsem árt újra meg újra beszélni róluk.

false

Lili története a súlyos témák ellenére kedves, érzékeny mese, amely a sztori alakulása szerinti természetességgel tár fel tabukat. Nem közvetít rémisztő realitást, visszafogott, de konkrét. Mindehhez Varsányi Pál szép, szolidan kifejező, minimalista illusztrációi a mese legmeghatározóbb momentumait jelenítik meg. A főszereplő kislány egy vándorcirkuszban él, anyukája a Cirkusz Királynője, kötéltáncosnő és a bűvész segédje. Lili már egészen fiatalon hasonló babérokra törne, de nem tud élni az adandó alkalommal, hiába a sok gyakorlás, nincs elég bátorsága. A kislány, akinek a bohóctól az állatidomárig, az oroszlántól a póniig még a bűvész is a barátja, némi varázslattól remél változást, ám a bűvész, visszaélve helyzetével olyasmit tesz, amit nem volna szabad. Mindezt a kislány is érzi, de nem tudja kezelni a helyzetet, titkától pedig csak nehezen szabadul.

A 6 éven felüli gyerekeknek szóló mesekönyv szociológus szerzői a hatalmi pozícióval való visszaélés ábrázolása mellett elhallgatási mechanizmusokat tárnak fel. Paulik Móni és Vincze Zsuzsi pszichológusok és gyermekjogi szakértők közreműködésével és ajánlásával létrejött meséje viselkedési mintát is nyújt a gyerekek számára egy esetleges kritikus helyzetre. Ám a könyv több mint egy mese, rövid, lényegi információs és oktató anyagot is tartalmaz – a többi közt a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE) kiadványának részletét –, hogy a felnőttek esetleges idegenkedése vagy félelme ellenére ennek a történetnek a továbbadása is épp olyan természetes legyen, mint akármelyik más elbeszélésé. Mert ennek a könyvnek a története sajnos bárkivel megeshet, kisfiúval vagy kislánnyal, de nagyobb gyerekekkel is.

Az egyszerűen befogadható, nem mindennapi mesekönyv olvastán egy megválaszolatlan kérdés maradt bennünk: hol van Lili apukája, miért hiányzik a példaként szolgáló történetből az apakép?

 

Lakmusz könyvek, 2017, 62 oldal, 2960 Ft

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.