Tartalom

MaNcs 29. évf. 47. sz. (2017-11-23)

Publicisztika

Pető Andrea

Publicisztika

Kierkegaard nászéjszakája

Normaváltás a szexuális kapcsolatokban

Talán terjedelmes naplójában említi Kierkegaard, hogy Hegel rendszere mindent meg tud magyarázni, csak azt nem, hogy mit tegyen egy fiatal férfi a nászéjszakán. S ha Kierkegaard szóvá tehette a hegeli elmélet gyakorlati alkalmazhatóságát eme intim pillanatban, akkor ezen a társadalmi nemek tudományát kutatóknak is érdemes elgondolkodniuk.

Egotrip

Egotrip

Techet Péter: Svarcgelb

Szabad Budapest, független Dunántúl

A migrációs válság mellett Európát a következő években az új szeparatista mozgalmak állíthatják súlyos kihívások elé.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Delegáció, konszolidáció, stabilizáció

Körvonalazódik a megoldás arra a súlyos problémára, amely már most is túl régóta foglalkoztatja demokratikus közéletünket, azaz hogy az ellenzéki pártok milyen konfigurációban fussanak neki a jövő év tavaszán esedékes országgyűlési választásoknak.

Külpol

Robert Mugabe 37 éve Zimbabwe élén

Külpol

Szabadsághősből másodosztályú diktátor

A gyarmati felszabadító háború vezetője a nyolcvanas években valóságos posztkolonialista mintaállammá tette a volt Dél-Rhodesiát. Az ezredforduló óta viszont gazdasági hanyatlás, éhínségek, tömeges kivándorlás és nagyszabású politikai erőszak kísérte országlását. Ki volt Mugabe, s vajon a 13 milliós ország megússza-e a katonai diktatúrát és a polgárháborút?

Interjú

Külpol

„Szétrágja a korrupció”

Mizsei Kálmán közgazdász, diplomata Ukrajnáról, Lengyelországról és a V4-ekről

Szokatlanul keményre sikeredett a magyar kormányzati fellépés az ostoba ukrán nyelvtörvénnyel szemben, s Kijev a legjobb úton jár afelé, hogy Varsóval is összevesszen. A Majdan utáni Ukrajna tényleg nem egy matyó hímzés – de senki nem járna jól azzal, ha keleti szomszédunk végképp összecsuklana.

Mit akar az Európai Parlament a menekültkvótákkal?

Külpol

Túl a hazugságon

A szokásos sorosozásba kezdtek a kormánypártok, miután az Európai Parlament a napokban elfogadott egy jelentést a dublini rendelet módosításáról. Az apokalipszis azért még messze van.

Belpol
Zene

Koncert

Zene

Szenvedély és fegyelem B-dúrban

Ránki Dezső szólóestje a Zeneakadémián

A klasszikus zene tájékozottabb kedvelői szívesen beszélgetnek arról, milyen jelentések, hangulatok kapcsolódnak a különféle hangnemekhez.

Opera

Zene

Maflapincsi

Rossini: Olasz nő Algírban

„Pofoztatok már meg egy hullát?” – tette fel a provokatív kérdést Louis Aragon Anatole France-ról szóló hírhedt „nekrológjában”, noha szokatlannak akkor is csupán a keresetlen megfogalmazás és korántsem maga a gyakorlat számított.

Lemez

Zene

Megszakadt sorozat

Beck: Colors

Ha egy színész szcientológus, az ciki, főleg ha Tom Cruise-nak hívják, de a zenészekkel valahogy elnézőbb a közönség. Beck simán az elmúlt negyedszázad egyik legkedveltebb amerikai énekes-dalszerzője, és népszerűségét soha nem befolyásolta a botrányokkal övezett egyházhoz tartozás. Nem szeret beszélni róla, sőt, a vele interjút készítő újságírónak nem is szabad erről kérdezni.

Könyv

Könyv

Könyv

Poptankönyv

Török Gábor: A lakott sziget – Utazás a politika világába

Török Gábor 2015 tavaszán nekrológgal búcsúzott a politikai elemzéstől, amelynek halálában önmagát is felelősnek találta.

Könyv

A bűvész visszaél helyzetével

Paulik Móni – Vincze Zsuzsi: Lili és a bátorság

Hiánypótló, hasznos, szép történet jelent meg közösségi finanszírozás segítségével, hogy szülők és gyerekek könnyebben beszélhessenek olyan témákról, amelyek elősegíthetik a szexuális visszaélések megelőzését.

JÁTSZÓTÉR - Illusztrációk és illusztrátorok

Könyv

Átrajzolták a könyvpiacot

Az elmúlt néhány évben szemlátomást megváltoztak az illusztrációk, sok igényes, vizuálisan izgalmas gyerekkönyv jelent meg. Rengeteg illusztrátor neve vált ismertté, és mintha a műfaj megítélése is átalakult volna.

Színház

JÁTSZÓTÉR - Bábszínház

Színház

A gyerekkorba száműzték őket

Holle anyó

„A báb nem korosztály, hanem műfaj” – olvasható a Budapest Bábszínház kapuján belépve, mindjárt az előtérbe vezető lépcsők felett.

JÁTSZÓTÉR melléklet

Színház

Komolyan veszik a gyerekeket

Hatszín Teátrum

Végre valami értelmes történik a hatodik kerületi volt MSZP-székházban. A Jókai utcai épületben nyílt meg idén áprilisban a Hatszín Teátrum, az ország legfiatalabb, legkisebb zsebszínháza. Amilyen kicsi, olyan fontos. Hogy miért? Elmesélem.

Interaktív

Tévé

Interaktív

Időgép

Beugró X

A nagy ötletek köztudomás szerint gyakorta igen egyszerűek. Néhány év leforgása alatt legalább féltucat csatornán megfordult, és mára már utódprogramokat is fialt például az a 2007-ben indult tévés játék, amely a színészképzés frissességi helyzetgyakorlatait a tábortűz körüli diákhumorral elegyítette.

JÁTSZÓTÉR - Mi az a papírszínház, és mire jó?

Interaktív

„El kell mesélniük, mi történhetett”

Fakeret, színes papírlapok, színházi élmény, játszva tanulás. Ez mind a papírszínház. Barna kutyák, tilalom, igazságtalanság. Ez pedig mind a Barna hajnal. De mi történik, ha a kettő találkozik egymással?

Film

Interjú

Film

„Egy élő emberről”

Antal Nimród filmrendező

Keleti-európai történet, amerikai profizmus; megjelenésünk napjától fut a mozikban A Viszkis! A nagy várakozással fogadott film rendezőjével a filmkészítői technikákról és bűnözői motivációkról beszélgettünk. S persze arról is, hogy most akkor lélektani dráma vagy akciófilm, amit látunk.

Gasztro
Tudomány

Az akkumulátorok jövője

Tudomány

A giga sem elég

A villanyautók viharos előretörését egyelőre az akkumulátorok elégtelen kapacitása, üzemideje és várható hiánya is akadályozhatja.

A hipochondria útvesztői

Tudomány

„Nem szimulál és nem hazudik”

Ha valaki egyre-másra súlyos betegségeket diagnosztizál önmagán, könnyen megkaphatja, hogy hipochonder. Van ebben lenézés, korholás, de előítélet is, miszerint az ilyen, orvostól orvosig rohangáló embernek valójában semmi baja. Ez azonban a legkevésbé sem igaz: a hipochondriázis is betegség, csak éppen nem az, aminek a páciens képzeli.

Lélek

Interjú

Lélek

„Aki nyeregben van, kevésbé akar változást”

Kende Anna pszichológus

Kérdőíves kutatással vizsgálta meg a #metoo- kampányt az ELTE Pedagógia és Pszichológia Karának szociálpszichológia tanszéke. Kende Anna docenssel a kutatás eredményéről, a digitális aktivizmusról és a nemi szerepekről beszélgettünk.

Riport

A magyar tűzoltók mindennapjai

Riport

Pulzus: 240

Aki nem bírja a holttestek látványát, a vért, a komoly fizikai megterhelést és a kiszámíthatatlanságot, ne menjen tűzoltónak. Ők feszítik fel a bejárati ajtót, ha a szomszéd már hetek óta nem ad életjelet, balesetkor ők vágják ki a járműből a sérülteket, de őket hívják a viharkárok felszámolásához, és akkor is, ha valaki a magasból leugorva vetne véget az életének.

Tévétorrent