rés a présen

„Annyira máshogy olvasunk”

  • rés a présen
  • 2021. június 30.

Könyv

Gaborják Ádámmal, az Európa Könyvkiadó szerkesztőjével beszélgettünk

rés a présen: Honnan érkeztél szerkesztőnek az Európa Kiadóhoz?

Gaborják Ádám: 2006 óta foglalkozom aktívan szervezőként és értelmezőként az irodalommal, és sok oldalán álltam már a szövegeknek. A szegedi doktori iskola után rögtön jött hat év a József Attila Kör (JAK) elnökeként, és közben párhuzamosan az Eötvös Kiadóban dolgoztam szerkesztőként. Aztán a zsánerirodalommal foglalkozó Próza Nostra egyik főszerkesztő-helyettese lettem, a Margó Fesztivál szervezőcsapatának tagjaként pedig már nemcsak magyar, hanem külföldi szerzőkkel kapcsolatos ügyekkel is foglalkoztam. Eközben 2018 második felében keresett meg az Európa igazgatója, Kuczogi Szilvia különböző munkákkal, és mivel megvolt a közös hang és szimpátia, 2019-től le is igazoltak. Ráadásul két igazán kivételes szerkesztő, Magyarósi Gizella és Barkóczi András mentorált kezdetben, nagyon sokat köszönhetek nekik.

rap: Hogyan látod az EK helyét a könyvpiacon?

GÁ: Új lehetőségek előtt álló bátor kiadóként. A célunk továbbra is a minőségi szövegek kiadása, legyen az fiction vagy non-fiction, szépirodalmi vagy éppenséggel zsánerkötet. A portfólió frissítése pedig sok izgalmas kihívást is jelent számunkra. Így egy nagyon erős, a legkülönfélébb kultúrájú és nyelveken író női szerzőkből álló arculat is összeállhatott (Alice Walker, Celeste Ng, Elif Shafak, Leïla Slimani, Rumena Buzsarovszka stb.). Szerencsére az Európának rendkívül kitartó olvasóközönsége van, nélkülük nehéz lenne ezeket a célokat megvalósítani.     

rap: Mi a feladatod?

GÁ: Kezdetben lektoráltam, aztán szépen lassan érkeztek a szerkesztések. Az egyik legelső munkám a fiatal, vietnami-amerikai sztárköltő, Ocean Vuong regénye volt, majd Celeste Ng, Miriam Toews, Michelle McNamara, Markus Zusak vagy Christopher Paolini könyvei. Egyetlen igazán speciálisnak mondható feladatom Stephen King könyveinek gondozása: miközben egy valóban egyedülálló szerző szövegein kell dolgozni, a hazai olvasók legkülönfélébb igényeit is figyelembe kell venni, plusz a gyorsaság is számít.  

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Nem alszik

Mégis ki ölte meg a nagy pofájú, felfuvalkodott amerikai rendezőt? A producer, akit megzsarolt; a forgatókönyvíró, akinek vízióját tönkre akarja tenni – esetleg a főszereplő színésznő, akinek részegen félreérthetetlen ajánlatot tett; vagy talán annak férje, akivel még össze is verekedett?

Túl sok

  • Sándor Panka

A nézőteret sűrű köd borítja, a színpadképet a szürke szín dominálja. Ferdén elhelyezett ajtók keretezik a színpad közepére állított lépcsősort (díszlet, jelmez: Tihanyi Ildi).

Egy doboz lenne

Zuhog az eső, Martin többszöri eltévedés után jut el az Ardennek mélyén lévő a faluba, ahol régen nem látott apja meghalt. Mivel az apja kimondottan azt kérte, helyben hantolják el, ám a temető már tele van, Martin a furcsa sírásó segítségével egy rejtélyes, sok-sok éve nem látogatott sírt akar kiüríteni.

Ki a hülye?

  • Sándor Panka

A színpadon két forgatható szobabelső, a kettő között szintén mozgatható, jellegzetes zöld falusi kerítés. Az elemek mobilizálásával a történet összes helyszíne megjeleníthető. Kovács Dániel Ambrus nem csak rendezte a darabot, ő tervezte a látványt is, s az nem csak az ötletes térkonstrukciók miatt működött. A kopottas szobabelsők úgy teremtenek sivár atmoszférát, hogy közben furcsa nosztalgiát is érzünk irántuk.

Nemesítő idő

Huszonhárom év után újra találkozik egy Férfi és egy Nő. Egykor szerelmespár voltak, ma valami megkésett randevúszerű találkozójuk van egy kölcsönlakásban. Néhány retrónak ható bútor, mázas kisszobor meg klasszik nipp veszi őket körül, a háttér meg egy méretes faliszőnyeg, cirkuszi vagy farsangi jelenettel. A Nő Amerikában él, a Férfi itthon maradt.

Tartsd szárazon a tésztát!

  • Kiss Annamária

Mintha vége lenne az előadásnak, tapsolnánk, ám szólítanak az alkotók, hogy foglaljunk helyet a színpad egyik vagy másik szélénél attól függően, szerintünk bűnös vagy ártatlan az ókori görög hősnő. De nemcsak térfelet választunk, meg is kell védenünk az álláspontunkat. A két csoport, szokatlan módon sok mindenben egyetért, megérti egymást. Érvényes vita bontakozik ki.

Hogy igaz legyen

  • Antoni Rita

Nehéz nem észrevenni, hogy a Libri könyvesboltjaiban egy ideje, pontosabban amióta az államilag bőkezűen támogatott Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) beszállt a Libri–Bookline kiadócsoportba, központi helyen, gúlákba állítva díszelegnek az MCC Press „genderellenes” (azaz, a feminista és LMBTQ jogi törekvéseket lejáratni igyekvő) kiadványai, jelentős ellensúlyozás nélkül.

Az iskolapénz

Múlt pénteken öt, a polgári engedetlenségi akciósorozatban részt vevő fővárosi középiskolai tanárt rúgtak ki a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. E hét elején az illetékes tankerület vezetője személyesen adott át írásbeli figyelmeztetést a zuglói Szent István Gimnázium három pedagógusának.

Akkor minek?

A hét elején az Országgyűlés elfogadta azokat a törvényjavaslatokat illetve -módosításokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a kormány ki tudja énekelni az uniós források egyelőre felfüggesztett részét, 7,5 milliárd euró végösszegben, az Európai Bizottságtól és az Európai Tanácstól.