Tavaszi programajánló

Dakota beszáll

A legtrendibb kiegészítő: a könyv

Könyv

Te hogy választod ki, hogy melyik könyv illik legjobban az aktuális outfitedhez? Elég tudatosan alakítottad ki a könyvespolcodat, hogy a megfelelő képet sugározd az interjúid vagy a Zoom-meetingek alatt?

 

Hogy a könyvek divatos kiegészítővé válnak, már néhány éve ott volt a levegőben. Például 2019-ben Bella és Gigi Hadid modellek/influenszerek képei körül alakult ki hangos (social) médiavisszhang, amikor egyiküket egy Camus-, másikukat egy Stephen King-kötettel kapták lencsevégre a fotósok, de készültek fényképek Kendall Jennerről (szintén modell, Kardashian-klán) is, amint egy jachton olvasgat, Kaia Gerber (színész, modell, Cindy Crawford lánya) pedig egy könyv mögé rejtőzve menekült a paparazzók elől. A 90-es évek filmjeiben a szemüveges, furcsa ruhákat viselő, könyvmolyként felbukkanó szereplő még a divatos csajok ellentéte, sőt ellensége volt, mára azonban a stílusikonok is könyvekkel fotóztatják magukat. A divat és a könyvek világa mindkét irányból közeledett egymáshoz.

A nagy divatházak is ekkortájt fordultak az irodalom felé. A könyvek az ízlés és az önkifejezés eszközei, bizonyosfajta státusszimbólummá váltak. A Valentino divatház kreatív igazgatója, Pier­paolo Piccioli 2018-as japán divatbemutatójuk utáni partira Rupi Kaur költőt kérte fel egy felolvasásra, 2021-ben pedig a tisztán szöveg alapú, The Narratives cí­mű kampányban együtt dolgoztak a könyves influenszerként fellépő Emma Robertsszel és Karah Preiss-szel. Következő kampányukban 17 írót kértek fel, hogy írjanak a szerelemről szóló szövegeket a plakátjaikra – köztük Douglas Couplandet, Michael Cunninghamet, André Acimant és Emily Ratajkowskit (utóbbi persze elsősorban modell).

Olasz riválisával párhuzamosan a Chanel is irodalmi programot indított, a Rendez-vous littéraires eseményein és podcastjében női kérdésekről beszélgetnek, főleg női szerzőkkel. A Loewe és azt Etro pedig egyenesen összedolgozta a divatbemutatók katalógusát, illetve meghívóját egy-egy irodalmi szöveggel. A Dior emelte a tétet, és 2022-es őszi férfikollekciójának modelljei Jack Kerouac Útonjának gigantikussá növelt, végtelen tekercsként gördülő szövegén sétáltak végig, a 2024-es koppenhágai divathéten a Skall Studio pedig kiegészítőként könyveket adott a modellek kezébe a kifutón.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!