Könyv

Dávid Ádám: Millennium Expressz - A potyautas

  • Toroczkay András
  • 2014.04.13 13:03

Könyv

A képregényrajzoló Futaki Attila készítette borítóból már sejthető: a századfordulón játszódik a sztori. A címszereplő egy különös gőzvonat, amely ugyanakkor egy bármilyen sínen közlekedni képes száguldó árvaház.

Vezetője a gépkarú, öreg Kazán, de az igazi főhősök a tizenkétpluszos kölykök és az életükre törő gonoszok. A szerző igényes nyelven ír, a kalandok és szerelmek megjelenítésében erős, de a regény nem hibátlan. Az egyik árvát a vonaton, aki feszt okoskodik és fontoskodik, mindig azzal oltják le: "Dugulj el, Dezső." Néha az olvasó is így van ezzel. A Millennium utasai közt megtaláljuk a fiatal Ady Endrét, Ziegler (Gárdonyi) Gézát, Hajós Alfrédot. Közülük kétségtelenül a fiatal Ady szerepeltetése a leginkább megkérdőjelezhető: csak egy iszákos, sültbolond pojáca, aki folyton klasszikus művek soraival beszél. A szereplők bejárják a Senki szigetét, tiszteletüket teszik a Ferenc József híd avatásánál, Godard kapitány ballonján, az első modern kori olimpián, de a Lumiére testvérek, valamint Drakula gróf is felbukkan. Mindez még az ifjú Indiana Jonesnak is becsületére válna. A műfajt a steam-infotainment szóval lehetne leírni, ahol az info ezúttal a kelleténél nagyobb hangsúlyt kapott. Az jó, hogy a reformkor szépen megelevenedik, nem tragédia, hogy ismert figurák és események rendre megemlítődnek, de az ismeretterjesztés szándéka lehetett volna egy fokkal jámborabb.

Tilos az Á Könyvek, 2013, 246 oldal, 2490 Ft

Neked ajánljuk

Komáromi Zoltán: Ezzel a vírussal nem lehet együtt élni

  • Bányai György
A DK egészségpolitikusa, gyakorló háziorvos szerint kormányváltás esetén a karanténszabályok szigorú betartásával, nagy számú teszteléssel és a harmadik, negyedik oltás beadásával jövő tavasszal megállítható lenne a járvány.