Tartalom

(2014-03-13)

Kis-Magyarország

Kis-Magyarország

Athleta Christi - Furcsaságok a váci katolikus főiskolán

Oktatók elbocsátása, hallgatói panaszok az oktatás minőségére, a rektor asszony - aki Erdő Péter bíboros testvére - legalábbis bizarr szemléletű tankönyvei és határokon átívelő PhD-dolgozata: nem probléma nélküli intézmény a Zsámbékról Vácra költöztetett tanítóképző, amely ma már Apor Vilmos Katolikus Főiskolaként működik.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Leépítés 2.

Most, hogy már Terry Black, minden magyar azonos nemű párkapcsolat tudora és Novák Előd izé is megszólalt, kénytelenek vagyunk mi is leküzdeni mélységes undorunkat: de ez a cikk akkor sem Zuschlag Jánosról szól.

A szerk.

A szerk.

Leépítés 1.

A Fidesz ne maradjon kormányon, de az MSZP (az Összefogás/Kormányváltás) se győzzön - imigyen írható le az a politikai hangulat, amely nemcsak manapság, de (fordított szereposztással) 2010-ben is széles szavazói réteg magatartását jellemezte. Négy éve ez a választói attitűd segített az Országgyűlésbe két vadonatúj pártot, mégpedig az előzetes várakozáshoz képest meglepően jó eredményekkel.

Publicisztika
Egotrip

Barna Imre: Pont fordítva

Egotrip

Nekem a Balaton

Megtanultam olvasni. Nem sokkal később úgy döntött a család, hogy ideje elkezdenem a némettanulást is. Kaptam egy kemény fedelű, vékony könyvet. Ismerős képek és értelmetlenül egymáshoz tapasztott betűk voltak benne: Es war einmal... Hogy Hófehérkéről szól a történet, azt persze hamar kitaláltam.

Külpol

Köztársaságielnök-választás Szlovákiában

Külpol

Se így, se úgy

Március 15-én megválasztja új elnökét Szlovákia. Sokáig a hivatalban lévő miniszterelnöknek, Robert Ficónak állt a zászló, de a finisben már semmi nem olyan egyértelmű.

Interjú

Külpol

"Putyin minden lépése illegitim"

Anne Applebaum újságíró az orosz elitről és az ukrajnai válságról

Amerika legismertebb közép-európai tudósítója, jórészt az ő varsói és kijevi helyzetjelentései alapján követik az ottaniak az eseményeket. Moderátorként részt vesz az új ukrán kormány és európai diplomaták közös válságkezelő ülésein is. A The Washington Post Pulitzer-díjas kolumnistájával az ukrán-orosz konfliktusról beszélgettünk.

Újabb krími háború

Külpol

A birodalom visszavár

Március 1-jén Putyin csapatai bevonultak a Krímbe - az EBESZ hivatali nyelvén "jel nélküli katonai személyzettel". Európa fordulóponthoz érkezett. Vajon a szabadság vagy a diktatúra logikája érvényesül kontinensünkön?

Venezuela

Külpol

Halmozott hátrányok

Az amerikai alelnök keményen rádörrent a venezuelai államfőre: nyugtalanítónak minősítette az országban kialakult helyzetet, és felszólította Nicolás Madurót, hogy tartsa tiszteletben az alapvető emberi jogokat, továbbá kezdjen párbeszédet az ellenzékkel.

Belpol

Interjú

Belpol

"Mint egy maffiózó elleni per"

Csepregi Botond, a reformatus.hu főszerkesztője a Hegedűs Loránt elleni eljárásról

Írásbeli megrovással zárult a Hegedűs Loránt református lelkész elleni egyházi bírósági eljárás. Csepregi Botond panaszos fontos eredménynek tartja, hogy a református egyház hivatalosan is elítélte Hegedűst, de további lépéseket is szorgalmaz.

Elakadt a növekedési hitelprogram második szakasza

Belpol

Nem oszt, nem szoroz

Matolcsy György már-már magának vindikálja a gazdasági növekedés megindulását, pedig hitelprogramja alig érdekel valakit. A hitelképes cégek elfogytak, a bankokból szinte ki kell operálni a pénzt.

Interjú

Belpol

"Az utolsó pillanat után"

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke

Bár egy hónappal a választások előtt még zajlanak az informatikai tesztek és fejlesztések, Pálffy Ilona biztos benne, hogy április 6-ára hibátlan rendszer áll fel.

Zene

Operett

Zene

Ikszék

Kálmán Imre: A cirkuszhercegnő

Az operett hosszan tartó és meglehet, örök népszerűségének egyik nagy és egyszersmind nyílt titka az, hogy rendre játékba hozza a szerelemről bennünk élő, szégyentelenül romantikus közhelyeket: az első megpillantás varázsütését, a szerelmesek egymásnak rendeltetését, s egyáltalán az összeillést mint minden akadályt lebíró mágiát.

Lemez

Zene

Supersuckers: Get The Hell

Eddie Spaghetti nemcsak a művésznévválasztásnak, hanem a karrierépítésnek is nagy mestere. Egy pornográf regényről elnevezett bandájával 1989-ben pályázott át Arizonából Seattle-be koszlott, punkos rock 'n' rollt játszani - mondván, ott kevesebb a feltörekvő banda.

Lemez

Zene

Marczi Mariann: Splinters

Szinte már nincs olyan nagynevű európai zenei szaklap, melyben ne jelent volna meg méltatás Marczi Mariann lemezéről: ehhez képest - és főleg ahhoz képest, hogy az előadó magyar, és a kis amerikai kiadó lemezén csak magyar szerzőket játszik - hazánkban a lemez visszhangtalan maradt.

Színház

Színház

Színház

Trainspotting Szabadkán

Dogs and drugs

Vajon milyen jelenet indul a következő képpel? Egy férfi és egy nő, Mészáros Gábor és a nagyszerű Béres Márta bőrszerkóban, pórázzal a nyakán áll a színpadon, szorongatja saját torkán a hurkot.

Vacsoraszínház

Színház

Macskalépcső

Záróra van, a kávézóban már a székeket pakolja a pincérnő, amikor egy középkorú, tántoríthatatlan, lendületesen határozott nő betéved egy korty konyakra. Persze nem egy konyakról van szó, sokkal többről, jóval inkább egy egész életről, vagy rögtön inkább háromról.

Tánc

Színház

Hodworks: Pirkad

A Hodworks Pirkad című produkciójának nagy híre ment a tavalyi bemutató után, több okból is. Telt házzal játszották újra ismét a Trafó színpadán.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Vitamin a falban

Navid Nuur: Color Me Closely

Mindjárt az elején zavarba ejti a nézőt Navid Nuur kiállítása: a Trafó terét aranyfalként szeparáló, enyhén zizegő fólia hatására a szemközti falon lévő két monokróm festmény már eleve csak visszafelé tűnik föl.

Film

Film

Film

Texas hercege

Két pasi megy az úton, csíkokat húznak, az egyiket buta romkomokból ismerjük, a másikat majdnem sehonnan: mindenesetre a tájból, a munka jellegéből és a szereplőkből is süt a jellegtelenség.

Film

Film

300: A birodalom hajnala

Minden belassításokkal, valószínűtlen CGI-színorgiával és babaolajozott izmokkal terhelt, antik görögökről szóló filmek atyja, a 300 nem akart többnek látszani annál, ami: kétórányi heroikus, férfias, (akkor még) egyedi látványvilágú vérorgiánál.

Könyv

Könyv

Könyv

Világos beszéd

Jan Caeyers: Beethoven

A nagy művészekről írott monográfia műfaja már legalább ötven éve kétes fénybe került. A posztmodern mindent átható (és voltaképpen jogos) szkepszise miatt a szaktudós monográfusoknak választaniuk kellett: vagy az élet, vagy a művészet, mivel úgy látták, a kettő egységét (ha egyáltalán létezik ilyen) már nem ábrázolhatják átfogó szemlélettel.

Könyv

A könyvember

Borda Lajos antikvárius, könyvgyűjtő, könyvkiadó

Bibliográfiai zombiktól elképzelt mondatantológiákon és a kézrátétel örömén át Pipacs bácsi konyhakéséig.

Interaktív

Tévé

Interaktív

Maradéktalanul megfelel

Tények - TV2

A TV2 naponta jelentkező műsora kevert műfajú vállalkozás, maga a csatorna sem nevezi híradónak, egyszerűen csak Tényeknek, a hossza változó, valószínűleg a napi igények és egyéb, műsor-politikai megfontolások alapján alakul ki a 35-70 perc közötti végső forma. Általában egy, de gyakran két személy vezeti.

Tudomány

Magyar Nyelvstratégiai Intézet alakul

Tudomány

Nevében is kamu

"Helyettünk senki más nem fog magyar nyelvstratégiát művelni!" - mondta 2011-ben Schmitt Pál, a nagy jövendőmondó. Milyen igaza volt!

Lokál

Állomásról állomásra XLVIII.

Lokál

Katedrális az enyészetnek

Pestszentlőrinc

Szép kis listát lehetne összeállítani a 19. század végén emelt, ma is működő hazai vasútállomásokról, de ha azokat szeretnénk kiválogatni, amelyeket eredeti állapotukban őriztek meg, netán korhűen újítottak fel, sokkal szerényebb lenne a lista.

Riport

Eszterháza Központ

Riport

Visszarendezik

Nem elég a fertődi Esterházy-kastély felújítása, az időszaki kiállítások és a koncertek. Kutatóközpontot hozott létre a kormány, és a szakmai tiltakozás ellenére mindent visz Fertődre, ami Esterházy.

Tévétorrent

Tévétorrent

Tévétorrent

Dracula

Dracula üzletember és élvezi. A Vatikán által is támogatott Sárkány Rendjén venne sajátosan értelmezett revánsot az elvakult bosszúállóként fellépő erdélyi vérszipoly, de minden idők legnagyobb vámpírja nem a vérét, hanem a vagyonát csapolná le az ördögi szabadkőművesrendnek, amely anno megölte a feleségét, és vámpírlétre kárhoztatta őt.