Könyv

Dénes Tamás-Hegyi Iván-Lakat T. Károly: Az otthon zöld füvén. Magyar bajnoki és kupameccsek könyve

  • - bsz -
  • 2014. január 5.

Könyv

Mostanában megint sokat beszélünk a magyar futballról. Lehet rágódni a stadionépítéseken, és idén két évforduló is okot adott a visszaemlékezésekre (a 38-as vb-ezüst és az 53-as 6:3). Az érdeklődést jelzi, hogy sorra jelennek meg a futballról szóló kötetek, Dénes, Hegyi és Lakat T. sorozata is trilógiává érett.

Futballberkeken kívül valahogy méltatlanul kevés szó esik róla, pedig talán az első autentikus és átfogó munka a magyar labdarúgás históriájáról. A két éve kiadott első rész amolyan áttekintés, a tavalyi kötetben a válogatott mérkőzésekről esett szó, az idei a hazai bajnokságokra és kupasorozatokra fókuszál. Több mint 300 színes, képekkel teli oldalon olvashatunk nevezetes hazai meccsekről. Nem csak a sokak számára legföljebb megsárgult fotókat jelentő MAC-Typograhia 20:0-ról (1908) vagy a tét nélkül megvívott Honvéd-Vörös Lobogó 9:7-ről (1955), hanem olyanokról is, amelyekhez ma is személyes emlékek fűződnek: metrófogantyú a Fradi-pályán (1983 - ugyanott játékosverés 20 évvel később), vagy Volán-Honvéd 6:6 a szerzők által átkeresztelt Czabán Kamu téren. Mindez hiteles források alapján, szellemesen tálalva.

A kötet külön színfoltja a közepén a "félidei" összeállítás a magyar futball és film kapcsolatáról. Meghökkentő a fotó a forgatás miatt náci egyenruhába öltöztetett MTK-VM-ről, ám a verhetetlen sztori a Csodacsatárral kapcsolatos. A vígjáték főszereplője Pongrácz Imre, Puskás is szerepelt benne, a forgatókönyvet Méray Tibor írta. Kevéssel a bemutató előtt, 1956 őszén mindhárman disszidáltak. A problémát úgy oldották meg az illetékesek, hogy Puskás jelenetét újraforgatták Hidegkutival (állítólag csak évtizedekkel később tudta meg, hogy Öcsi már lenyomta ugyanezt), Méray nevét pedig lehagyták. Pongrácz maradt, mert különben nem lett volna film.

MLSZ, 2013, 320 oldal, 4990 Ft

Neked ajánljuk

Ezeket fogadtuk meg a legtöbben 2023-ra

  • Fizetett tartalom

Az alábbi, 2023-ra vonatkozó best of újévi fogadalmak ugyan kifejezetten egy amerikai felmérés eredményei, de nem meglepő módon könnyen megtalálhatjuk a listában a saját titkos vagy kevésbé titkos vágyainkat is.

Kesergő a két öszvérhez

A Három óriásplakát Ebbing határában és az Erőszakik rendezője minden próbálkozás során méterekkel emeli a lécet önmaga előtt, s – mint mindig – most is gond nélkül libben át felette. McDonagh ezúttal is egy elszigetelt atmoszférában kutatja az „emberi” jelző jelentéstartalmát, amelyet magasztalásként és sértésként egyaránt alkalmaz.

Elveszetten

  • SzSz

A rendező 2019-ben, a Házassági történet promókörútján vette újra kezébe középiskolás kora kedves könyvét, Don DeLillo Fehér zaját. Nem nehéz rájönni, miért épp akkor: a regény hősei egy misztikus esemény hatására hirtelen megkérdőjelezik saját szokásaikat, érzései­ket, sőt az egész életüket. Meglehet, hasonlóan érez egy filmrendező is, akinek szekere épp az Oscarig vezető, rögös és értelmetlen úton döcög.

Minden bizonytalan

A videókat és installációkat készítő szlovák képzőművész elsősorban az ún. átrajzolt, leg­inkább újságokban, könyvekben és képeslapokon talált képeken alapuló munkáival vált ismertté. E sikeres, több magángyűjteményben is megtalálható művek nemcsak az emlékeinkben élő, hanem nyomaiban még mindig fel-felbukkanó, a volt szovjet blokk lakói számára nagyon is ismerős vizuális és történeti hagyományait dolgozták fel és írták újra.

Kibontakozik lassan

Egy walesi bányászfaluban nőtt fel az idén 81 éves John Cale, de már gyerekkorában a zene iránt mutatott érdeklődést. Orgonált a helyi templomban, később brácsázni kezdett, azután Londonban, majd New Yorkban folytatott zenei tanulmányokat, ahol Aaron Copland volt a mestere.