Könyv

Dénes Tamás-Hegyi Iván-Lakat T. Károly: Az otthon zöld füvén. Magyar bajnoki és kupameccsek könyve

  • - bsz -
  • 2014. január 5.

Könyv

Mostanában megint sokat beszélünk a magyar futballról. Lehet rágódni a stadionépítéseken, és idén két évforduló is okot adott a visszaemlékezésekre (a 38-as vb-ezüst és az 53-as 6:3). Az érdeklődést jelzi, hogy sorra jelennek meg a futballról szóló kötetek, Dénes, Hegyi és Lakat T. sorozata is trilógiává érett.

Futballberkeken kívül valahogy méltatlanul kevés szó esik róla, pedig talán az első autentikus és átfogó munka a magyar labdarúgás históriájáról. A két éve kiadott első rész amolyan áttekintés, a tavalyi kötetben a válogatott mérkőzésekről esett szó, az idei a hazai bajnokságokra és kupasorozatokra fókuszál. Több mint 300 színes, képekkel teli oldalon olvashatunk nevezetes hazai meccsekről. Nem csak a sokak számára legföljebb megsárgult fotókat jelentő MAC-Typograhia 20:0-ról (1908) vagy a tét nélkül megvívott Honvéd-Vörös Lobogó 9:7-ről (1955), hanem olyanokról is, amelyekhez ma is személyes emlékek fűződnek: metrófogantyú a Fradi-pályán (1983 - ugyanott játékosverés 20 évvel később), vagy Volán-Honvéd 6:6 a szerzők által átkeresztelt Czabán Kamu téren. Mindez hiteles források alapján, szellemesen tálalva.

A kötet külön színfoltja a közepén a "félidei" összeállítás a magyar futball és film kapcsolatáról. Meghökkentő a fotó a forgatás miatt náci egyenruhába öltöztetett MTK-VM-ről, ám a verhetetlen sztori a Csodacsatárral kapcsolatos. A vígjáték főszereplője Pongrácz Imre, Puskás is szerepelt benne, a forgatókönyvet Méray Tibor írta. Kevéssel a bemutató előtt, 1956 őszén mindhárman disszidáltak. A problémát úgy oldották meg az illetékesek, hogy Puskás jelenetét újraforgatták Hidegkutival (állítólag csak évtizedekkel később tudta meg, hogy Öcsi már lenyomta ugyanezt), Méray nevét pedig lehagyták. Pongrácz maradt, mert különben nem lett volna film.

MLSZ, 2013, 320 oldal, 4990 Ft

Figyelmébe ajánljuk