Egy kávé mellé (Berlitz zsebkönyvek - Bécs)

  • - banza -
  • 2006. október 5.

Könyv

Köztudott, hogy az útikönyvek hajlamosak sorozatba rendeződni, az első ilyet a német Karl Baedeker indította az 1800-as évek közepén.

Köztudott, hogy az útikönyvek hajlamosak sorozatba rendeződni, az első ilyet a német Karl Baedeker indította az 1800-as évek közepén. Alapos bácsi volt, egy anekdota szerint valaki 1847-ben azt vette észre, hogy a milánói dóm lépcsőin baktatva egyre-másra a mellényzsebe, aztán pedig a nadrágzsebe felé kapkod. Kiderült, hogy Meister Karl a lépcsők pontos számát akarja ellenőrizni, minden huszadiknál egy szem borsót tett a mellényéből a nadrágjába. És láss csodát: az eredmény megfelelt a könyvében közöltnek!

Manapság is ilyen precizitást várunk el az útikönyvektől, de mindegyik széria más módon tálalja az adatokat, és akad olyan is persze, amelyik egyszerűen magasról tesz a lépcsők vagy oszlopok számára - és ez is akceptálható. A Berlitz sorozat az akkurátusabbak közé tartozik, ugyanakkor nem fullasztja bele az ismeretekbe az olvasót, hagy neki némi - nem is kis - játékteret. A Bécs kötet felépítése is egyszerű, ám némiképp lezser. A kötet elején közli az illető város "tíz csodáját", és noha Recenzens nem Raffaello, illetve Klimt, hanem Brueghel és Egon Schiele egy-egy képét említette volna, a szerző (Jack Altmann) választását sem érheti gáncs. Ezek után rövid és szerfölött korrekt történeti bevezető következik, aztán jönnek a leírások, a Hofburg, a Kunsthistorisches Museum, a Ring ismertetése, sosem bőbeszédűen, ám roppant informatív módon. Olykor szemérmesen hallgat bizonyos tényekről, Bécs erősen náci véralkatáról, meg pl. arról, hogy noha Karl Lueger valóban "a legnépszerűbb polgármester" volt, nyílt antiszemitizmusa miatt a mi derék Ferenc Jóskánk évekig halogatta kinevezését. És magyar keblünk lázadoz, amikor sehol nem olvassuk, hogy az úgynevezett Nagyszentmiklósi kincs is a Kunsthistorisches Museumban lelhető fel.

Annyi baj legyen, megyünk tovább a szerzővel (és rátermett fordítójával, Cooper Eszterrel), és a séta egyre inkább Rec. kedvére való, aki bevallja, hogy kávéházrajongó lévén különös gaudiummal búvárolta az idevágó részeket. És nem talált hibát: "Hut ab!" A kötet mindentudónak látszik, és még azt is megemlíti, hogy az elmúlt évtizedek talán legnagyobb német nyelvű írójának, Thomas Bernhardnak kedvenc kávéháza a Bräunerhof volt - aki előremutatóan sznob, az ne kerülje el, ráadásul itt az újságok választéka lenyűgöző! Rec. másik három kedves helye (Café Hawelka, Café Sperl, Esterhazykeller) ugyancsak szép szavakat kap a kötetben - méltán, és a csodálatosan eleven piac, a Naschmarkt dicsérete szintén ékes szavakkal zeng. Az itt fellelhető remek bejzli, a Gräfin Maritza sajnos említetlenül maradt. De ne legyünk telhetetlenek, kis terjedelméhez mérten - vidáman elfér egy kávéházi asztalon - voltaképpen tökéletes kötetke ez.

Kossuth Kiadó, 2006, 144 oldal, 1390 Ft

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.