Ezt csinálja Matt Damon Budapesten, vagyis a Marson

Könyv

Sós víz lehet a Marson, de ez hagyján, még Matt Damon is ott kavar! A Mentőexpedíció csütörtöktől látható a mozikban, az alapregény írójával készült tavalyi interjúnkkal alapozhatnak rá.

A marsi hobbiregénynek indult, Hollywood legkeresettebb portékája lett belőle. Andy Weir marsi túlélő sci-fijéből Ridley Scott forgatott filmet Budapesten Matt Damonnal. Damon a regény főszereplőjét, a Marson rekedt űrhajóst alakítja. Az immár magyarul is olvasható regényről és a hazánkban október 1-jén bemutatandó filmről a hajdani hobbiírót kérdeztük.

magyarnarancs.hu: Mi újság mostanában a Marson?

Andy Weir: Nagy változások nincsenek. Életnek semmi nyoma. Nincs a turisztikai top 10-ben.

magyarnarancs.hu: Sajátos utat járt be a könyve. Részletezné a főbb állomásokat?

false

AW: Megírtam a regényt, és feltettem az oldalamra. Bárki ingyen letölthette. De jöttek az e-mailek és nem akartak abbamaradni: volt, aki EPUB-verzióban akarta az olvasójára tölteni (hát jó, megcsináltam), mások viszont a Kindle-verziót követelték rajtam. Hát jó, gondoltam, azt is megcsinálom. Mivel a Kindle-verziót nem lehet csak úgy ingyen feltölteni, kénytelen voltam árat szabni a regénynek: a legalacsonyabb, 99 centes áron adtam. Vitték mint a cukrot. Többen voltak, akik pénzt adtak ki érte, mint azok, akik ingyen akarták letölteni az oldalamról. A Random House könyvkiadó felfigyelt a sikerre, és üzletet ajánlott. Még ugyanazon a héten, hogy nyélbe ütöttük az üzletet, a filmjogok is elkeltek. Életem legjobb hete volt. Persze le kellett vennem az ingyenverziót az oldalamról.

magyarnarancs.hu: A geekek, a kockák korát éljük; itt az alkalom, hogy megerősítse vagy megcáfolja: sokan a regény hősében, a Marson rekedt űrhajósban is a geeket látják…

AW: Jól látja, aki a geeket látja. Meg tudom erősíteni a feltételezést.  Én magam is kocka vagyok, és hát magamról mintáztam a főszereplőt. De a jellembeli gyengeségeimtől és az egyéb defektjeimtől megkíméltem. Ezeket megtartottam magamnak.

false

magyarnarancs.hu: A geekek királya, Sheldon az Agymenőkből is elboldogulna valahogy a Marson?

AW: Nem zárnám ki a lehetőségét. A magas srácról van szó, ugye? Igen, talán megúszná.

magyarnarancs.hu: Mi volt a pénzkereső főfoglalkozása a regényírás mellett?

AW: Számítógépes programozó voltam. Amikor a kiadó megvette a könyvet, bementem a főnökömhöz, és a tudtára adtam, hogy ha jól fogy, felmondok. Jól fogyott. Amikor már annyi fogyott, hogy abból megélhettem, újra bementem a főnökömhöz. De ekkor már a felmondásommal. Ez egy évvel A marsi megjelenése után történt. Amikor felkerült a The New York Times bestsellerlistájára, tudtam, hogy nyugodt szívvel felmondhatok.

magyarnarancs.hu: Vannak a valódi űrhajósok között kedvencei?

false

AW: Nálam John Young a legmenőbb az egész univerzumban. Már a Gemini-programban is benne volt, de Apollo-űrhajós is volt. Sétált a Holdon. Buzz Aldrin is nagyon menő, és nagy kedvencem Alan Bean is, az Apollo–12 holdkomppilótája. Igazán vicces fickó, de őt, szemben a legtöbb vicces fickóval, az űrbe is kilőtték.

magyarnarancs.hu: A regény tele van technikai részletekkel, aprólékos leírásokkal; kapott visszajelzést a valódi szakemberektől?

AW: Rengeteg e-mailt kaptam. Írtak a NASA-tól, kaptam levelet űrhajósoktól és a földi irányítóközpontból, a mission control szakembereitől, de érkezett visszajelzés a Jet Propulsion Laboratory (a NASA űrközpontja Kaliforniában) embereitől is. Szerintük jó munkát végeztem, hitelesek a leírásaim. Egy-két kisebb hibát ejtettem csak, az egyik kémiai reakció leírásában hibáztam, de a nagyja stimmel.

magyarnarancs.hu: A világ egyik legnagyobb Doctor Who-rajongóját tisztelhetjük önben. Mit tud felhozni mentségül?

false

AW: Csak annyit, hogy bábukból és egyéb mütyürökből kevéssel rendelkezem. Ellenben minden egyes részt láttam; az 1963-as évadtól kezdve valamennyit.

magyarnarancs.hu: Az új Doktorról mi a szakértői véleménye?

AW: Peter Capaldi jó színész és jó lesz a szerepben, amint összekapják magukat az írók. Eddig három epizód ment le vele, és hát, a forgatókönyv hagyott némi kivetnivalót maga után.

magyarnarancs.hu: Hogyan rangsorolná a Doctor Who korszakokat?

AW: A legjobb szerintem az ötödik Doktor, Peter Davison. A második legjobb a tizedik Doktor, David Tennant. A harmadik legjobb pedig a negyedik Doktor, Tom Baker.

magyarnarancs.hu: A marsiból készült filmet Ridley Scott rendezi. Scott biztosan örömmel olvasta, hogy a regény utolsó oldalán el van rejtve egy hivatkozás leghíresebb filmjére, A nyolcadik utas: a Halálra.

AW: A  híres szlogen, igen:  In space no one can hear you scream. A könyvben ez továbbfejlesztve egy kicsit: In space no one can hear you scream like a little girl („Az űrben elvész a kislányos sikolyod” – Rusznyák Csaba fordítása). Gondolhatja, mennyire örültem, amikor kiderült, hogy Ridley Scott rendezi a filmváltozatot. Ráadásul Matt Damonnal – tényleg szerencsés pali vagyok.

false

magyarnarancs.hu: Lesz bármilyen beleszólása Scott verziójába?

AW: Az egyetlen dolgom, hogy beváltsam a csekkjeimet. Képzelje, hogy éreztem magam, amikor négy nappal azután, hogy a könyv elkelt, a 20th Century Fox stúdió bejelentkezett a filmjogokért. Elég forgalmas hét volt.

magyarnarancs.hu: Matt Damonnak nehéz dolga lesz a főszerepben?

AW: Nem hiszem, hogy fizikailag túlságosan megterhelő lenne a szerep. Gondolom, a film nagy részét stúdióban forgatják. Talán azok a jelenet, amikben űrruhában kell tennie-vennie, azok lehet, hogy próbára teszik.

Andy Weir

Andy Weir

 

magyarnarancs.hu: A stúdióval kötött szerződésben az esetleges folytatásokról is szó esik?

AW: Nem szerződtem folytatásokra. Nem hiszem, hogy lenne folytatás, ez nem olyan történet. El se tudom képzelni, mi lenne egy folytatásban. Persze sosem lehet tudni. Egy biztos; amin most dolgozom, az nem A marsi folytatása. Zhek a címe, klasszikus sci-fi lesz. A marsi inkább tudományos, ez inkább fantasztikus lesz. Hagyományos sci-fi.

magyarnarancs.hu: Hogyan pitchingelné a Zhek sztoriját Hollywoodnak?

AW: Inváziós sztori. Földönkívüliek támadják meg a Földet.

Figyelmébe ajánljuk