Könyv

Finy Petra: Madárasszony

  • - toroczkay -
  • 2012. november 18.

Könyv

A gyerekkönyveiről ismert szerző első regénye egy fiatal nő és elhunyt, madárfétises anyja - valamint közös szerelmük, az erdész - történetét meséli el. Finy lenyűgöző tudással ír rovarokról, állatokról, de nem felejti ki a növényeket sem, sőt a borokról is megtudhatunk ezt-azt. A könyvből árad a középosztálybeli jólét penetráns szaga: a lakásban minden természetes anyagból van, a dohányzóasztalon kis kosárkában kavicsok és a kert termései, mellette színes-szagos citromtorta, és mi kandalló előtt forraltborozunk norvégmintás pulóverben. Valahogy így álmodozhat az, akinek a vidék: kirándulni a Pilisbe. Ehhez már a könyv elején felzárkóznak a szerző édeskés, rosszacska viccei (például: "Száz szónak is begy a vége.") De a szereplők szavai is műviek. Melyikünk mond akár csak gondolatban is olyat: "fene frányán" éreztem magam? Az is furcsa, hogy az idegesítő karakterek néha olyan akció-horror jelenetekbe futnak bele ebben az émelyítő világban, hogy nem kilóg, hanem maga a regény lesz a lóláb. Van egy fejezet, melyben a félbéna apa a szőlőjét zabáló seregélyeket puskával akarja elriasztani, de madárrajongó lánya egy óvatlan pillanatban elfűrészeli a puskacsövet (!), majd a férfi - mert ez nem tűnik fel neki - megtölti a fegyvert, mely végül felrobban a kezében. Dől mindenhonnan a vér, az apa fél szemére megvakul, közben lánya egy ciszternába esik, a félbéna, félvak szülő pedig gyermekét egy kampós csáklya segítségével húzza ki, melyet egyébként sebtiben eszkábált, "egészen elfeledkezve a kirobbantott szeméről".

A borító viszont csodaszép!

Libri, 2012, 320 oldal, 2990 Ft

Figyelmébe ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött. 

A messzi káosz

„Mi ez az utazás nevű dolog? Miért nem hagyjuk abba idővel? Hát sosem nő be a fejünk lágya?” – tette fel ezt a három költői kérdést a szerző 2014-ben, utazós blogjának utolsó bejegyzésében.

Egy macska, egy lótusz

Egyiptommal és a fáraókkal krimitől a sorsjegyen át egészen a bútordarabokig bármit el lehetett adni már 100–150 évvel ezelőtt is. Az egyiptománia kutatása viszonylag fiatal terület, általában egyiptológusok vagy régészek, történészek foglalkoznak a témával, mellékprojektként. A fogalomba bármely egyiptomi motívum felhasználása beletartozik úgy is, hogy a kontextus teljesen független az egyiptomi kultúrától.

Kapupánik

A mai fiatalok már nem tudják mi az élet, se háborújuk, se békéjük, kapálni se tudnak, csak ülnek a számítógép előtt. Gyenge, menekülő generációt szült a korábbiak feszített, izzadságos munkája, elkényeztették őket. Az ilyenekből nem lesznek ’56-os hősök.

Futott két kört

A békemisszió a béke ügyét sajnos, és reméljük egyelőre, nem vitte mérhetően előre utolsó, múlt heti bejelentkezésünk óta, pedig azóta Kijiv, Moszkva és Hszi Csin-ping után Washingtont és az akkor még ép fülű Trump elnökjelölt urat is megjárta Orbán Viktor.

Visszacsatolás

Amikor Antall József a választási sikerének valahai eufóriájában azt találta mondani, hogy ő lélekben 15 millió magyar miniszterelnöke szeretne lenni, nagyot dobbant a nemzeti szű, vagy lélek. Hogy pontosan mire gondolt a felhevült költő, azt éppenséggel soha nem fogjuk megtudni.

„Mit írtál, szakácskönyvet?”

Bár már négy kötetet jegyez – egy beszélgetőkönyvet és több színpadi adaptációt –, még mindig zavarba ejti, ha írónak nevezik. Az Örkény Színház színészével a legújabb novelláskötete, a Kevert kapcsán így elsősorban az írásról beszélgettünk.

Zsákban futás a pálya mellett

Csák János helyét vette át az európai parlamenti és önkormányzati választás másnapján. Nem a lehengerlő víziók embere, inkább igyekvő háttérmunkás. Kérdés, hogy ez mennyi ideig lesz elég az életben maradáshoz.

„Egy dobásunk van”

Még a legpesszimistább várakozásokat is alulmúlta a 2017-ben nagy lendülettel indult párt szereplése az idei júniusi választásokon. Tompos Márton 3,7 százalékos pártot vesz át, ígérete szerint valami teljesen újat fognak kipróbálni.

Sarkadi utca, Berlin

Egy egész utcát uralt Berlinben az a prostituáltakat dolgoztató Békés megyei banda, amelynek tagjait emberkereskedelem miatt ítélte súlyos fegyházbüntetésre és vagyonelkobzásra a Gyulai Törvényszék.