Tartalom

(2012-10-18)

Kis-Magyarország

Ózd

Kis-Magyarország

A digitális kultúra ügynökei

A MaNDA és küldetései

"Ez lesz a magyar kultúra történetének legnagyobb hatású programja" - nyilatkozta lapunknak két éve Szőcs Géza a "kulturális GPS"-ről. Pedig az csak egy kis fogaskerék nagy álma, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet - képzeletben hatalmas - gépezetében. Azóta a MaNDA leginkább Kornis Mihály cenzúrázásával szerzett hírnevet - de tervekben nincs hiány.

Egotrip
Publicisztika
A szerk.

A szerk.

A szerk.

Adataink őrei

Történelmi kutatások, feljegyzések, katonai jegyzőkönyvek tanúsága szerint az a vesszőfutás néven közismert büntetés legfájdalmasabb szakasza, amikor az elszenvedő megpillantja az ítélet-végrehajtók kétoldali sorfalának a végét. Amikor már csak úgymond karnyújtásnyira a szabadulás. Ilyenkor estek el a legtöbben.

A szerk.

A szerk.

Jön vagy megy?

Más választásunk nem lévén, mélyen hiszünk benne, hogy azok, akik az ellenzéki összefogáson dolgoznak most, a legjobb akarattal és hiszemben vágnak neki ennek a fáradságos munkának - és a legjobb akarat alatt értsük Orbán elküldésének megkérdőjelezhetetlen szándékát.

Belpol

Újabb gondolatkísérlet az elnöki rendszerről

Belpol

Van másik!

Hatalomra jutásuk előtt azon gondolkodtak a Fideszben, elmozduljanak-e a (fél)prezidenciális rendszer felé. Ha tényleg akarják, a parlamenti kétharmaduk birtokában megtehetik.

Hallgatói szerződések

Belpol

Az álszentség átka

A hallgatói ösztöndíjszerződés csak az egyik fél - a diákok - kötelezettségeit pontosítja, a velük szerződő államét nem. Ráadásul alapvető jogokat is sért. Mindez azért, mert az Orbán-kormánynak tabu a "tandíj" szó.

A Nemzeti Együttműködési Alap idei döntései

Belpol

Viccparádé

Összesen bő 3 milliárd forintot oszt el a civil szervezetek finanszírozására a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA), amelynek elnöke a kormánypárti ún. békemenetek szervezője. Az áprilisban beadott pályázatok eredményeiről a múlt héten kaptak értesítést az érintettek. A dilettáns, de politikailag motivált döntéshozók gyengesége miatt a különböző érdekcsoportok szándékai könnyen érvényesülhettek.

Interjú

Belpol

"Balrább tolódtam"

Braun Róbert, az MSZP politikusa

Gyurcsány háttérembere volt, de 2005-ben kiszállt a politikából. Mint nemrég kiderült: átmenetileg. Pár hete jegybanki tanácsadói státuszát MSZP-s pártkarrierre cserélte. Saját múltjáról és tervezett jövőjéről, az MSZP baloldali fordulatáról, a Nemzeti Bank elhagyásáról, továbbá Csurka Istvánról és a dzsungelharcról kérdeztük.

Külpol

Montenegró választott

Külpol

A rendíthetetlen

Ha Gary Lineker ismeri a Balkán félmúltjának történelmét, híres axiómája nyilván így szól: "A montenegrói választásokon mindenféle párt indul, és a végén Milo Djukanovic nyer."

Film

Tévé

Film

Honismeret és kurtaszoknya

Hazajáró

Vannak városlakók, akik utat keresve az úgynevezett forsriftos szépségek felé, a természetet találják ki a kevéssé változatos képzelőerejük avagy emlékeik megmásíthatatlannak vélt terepgyakorlataként, és némi erőkifejtéssel el is érik tervezett és ismert céljukat, amely általában valami épített történelmi hely. Ők a turisták.

Film

Film

Dán, dánabb, legdánabb

Susanne Bier: Csak a szerelem számít

Olyan nincs, hogy valahol ne létezne a Kiöregedett James Bondok Klubja című kabarészkeccs: ülnek a kispadon a hajdan 007-est alakító arcok, s ha felkérés jön egy főzőműsortól vagy valamelyik kicsi, de lelkes ország filmrendezőjétől, a kissé molyrágta, megereszkedett alakok közül mindig van egy, aki feltápászkodik, és szolgálatra jelentkezik.

Zene

Interjú

Zene

"Ez a két ember én vagyok"

Takács "Jappán" Zoltán zenész, producer, hangmérnök

Az egyik legkeresettebb zenei producerré vált az utóbbi években, míg korábban inkább csak a Heaven Street Seven billentyűseként ismerték. Együttesének legújabb, Felkeltem a reggelt című lemezének megjelenése alkalmából beszélgettünk vele producerkedésről, az új albumról és persze másik zenekaráról, a Soerii & Poolekről is.

Kislátószög

Zene

Csoda New Yorkban

Laura Nyro lemezei

65 éve született, első albuma 45 éve jelent meg. Idén tavasszal, 15 évvel a halála után beiktatták a Rock And Roll Hírességek Csarnokába. Dalait rengetegen ismerik - kár, hogy többnyire nem az ő előadásában.

Megemlékezés

Zene

Zseniális koponya

Száz éve született Solti György

"Sose alkudj meg, hiszen még a legjobb, amit képes vagy létrehozni, az sem elég jó." Legfontosabb zeneakadémiai professzorától, Weiner Leótól tanulta el Solti György ezt az életigazságot, amely azután karmesteri működésének meghatározó vezérelvévé vált.

Könyv

Könyv

Könyv

Mit tehet az ember?

Tóth Gábor Attila: Életfogytig szabadláb

Sokan próbáljuk megérteni, mi is történt az elmúlt két évtizedben Magyarországon a politikával, a társadalommal és az alkotmányossággal. Hogyan és miért lett a politika egyre undorítóbb, a társadalom jelentős része szegényebb, és miért vált semmivé az alkotmányosság.

Színház

Interjú

Színház

"Jött a gyomorgörcs"

Monori Lili színésznő

A magyar filmkészítés elmúlt jó negyven esztendejének egyik legemlékezetesebb nőalakja, lázadó és nehéz életű asszonyok megformálója, manapság az alternatív színházi szcéna fontos szereplője, egyebek mellett Mundruczó Kornél radikális traumaszínházában.

Képzőművészet

Interjú

Képzőművészet

"A festészet nem a jó ízlésről szól"

Kis Róka Csaba festő

Horrorisztikus víziók, szadomazochista jelenetek, homoszexuális aktusok. Kínzások, kegyetlenkedések, hatalmas hímtagok. Kasztráció és kannibalizmus ironikusan barokkos stílusban.

Kiállítás

Képzőművészet

Mazochista provokatőr

Major János: Önarcképek álarc nélkül

Amikor Major János 2008-ban meghalt, az ironikusan bizakodó művészbarátok nekrológokban utaltak arra, hogy hamarosan megjelennek a zsebük tömésével elfoglalt művészettörténészek, és jól rávetik magukat az életműre.

Gasztro

étel, hordó

Gasztro

Rosenstein

"De miért pont a Mosonyi utcában ne lenne egy jó étterem? Láttunk már ennél cifrább dolgokat is."

Tranzit

Kiállítás

Tranzit

Leltár miatt nyitva

Szabad a pálya - Technikai fejlődés és mindennapok a dualizmus korában, 1867-1914 között

Magyarországon a XIX. század végén jött el az ideje annak, ami jobb helyeken évszázadokkal korábban megtörtént. Nem tudni, mi lett volna, ha az addig a szinte csak Széchenyi fantáziájában élő modernizáció az 1848-49-es szabságharc után valóban szárnyat ereszt, az viszont tény, hogy 1867 után szinte percek (huszonöt-harminc év) alatt zajlott le példaértékű ipari-technikai felzárkózás.

Tudomány

Üstökösök

Tudomány

Örömében csóválja

Jövőre a legfényesebb üstökös lángolhat fel az égen, amelyet csak emberi szem láthatott - már ha szerencsénk lesz, s nem hullik szét a Nap közelében.

Interjú

Tudomány

"A biológia nem egyenlő a végzettel"

Nikolas Rose szociológus az agykutatásról

A CELAB, a CEU Bioetikai es Jogi Központja meghívására tartott nemrég telt házas előadást Budapesten. Az angol professzorral többek közt az agykutatás eredményeinek felhasználásáról a politika és az igazságszolgáltatás terén, a pszichopatává válás megelőzéséről és az elektrosokk-kezelésre önként járókról beszélgettünk.