KÖNYVMELLÉKLET

Hálóban vergődve

Gervai András: Titkos Magyarország – „Célszemély”: a társadalom

Könyv

A szerző, akit még jó tollú színházi és filmes szakíróként ismerhettünk meg, először a Szabó István-ügy kapcsán, egészen pontosan a jeles filmrendező állambiztonsági múltjának feltárójaként mutatkozott új szerepben.

A Fedőneve: „szocializmus” – Művészek, ügynökök, titkosszolgák című könyvében a filmes, színházi szcéna tágabb állambiztonsági kontextusát is igyekezett feltárni, miközben már a Szabó-ügy keltette hullámok lenyomata is ott figyelt a könyv utolsó fejezetében. Legfrissebb könyvével és az ezt megalapozó gondos kutatómunkával végképp bizonyítja, hogy „pályamódosítása” sikeres volt, s a szerző (nem szakmabéli történészként is) egyike a Kádár- és Rákosi-kor rendőrállami rendszere legavatottabb krónikásainak.

A témában zajló diskurzus során még mindig felbukkanhatnak olyan érvek, melyek különösen az érett és késői Kádár-rezsim vonatkozásában bagatellizálnák a tit­kos­szolgálat, a BM ama bizonyos III. főcsoportfőnökségének szerepét a mindennapok formálásában – nos, ezekre az ellenvetésekre alapos csapást mér a könyv szinte minden lapja. Gervai ezúttal kilép korábban választott terrénumáról: nem csupán a szűkebb kulturális tér totális uralásának módszerei érdeklik, hanem az, amiből a leginkább megérthető az ország teljes behálózottsága. Történetek és figurák sorjáznak egymás után, jeles, sokszor legendás alakok, közöttük megfigyeltek és leleplezett besúgók: egyszerű hálózati személyek, informátorok vagy a táplálékláncban már felettük elhelyezkedő titkos megbízottak, munkatársak, pláne társadalmi kapcsolatok. Az egyes fejezetek úgyszólván önálló esettanulmányok, amelyekből szokatlan élességgel, mondhatni, fenomenologikus lényegre töréssel bomlik ki a kádári (meg az azt megelőző, ósztálinista) titkosszolgálat működési mechanizmusa. Ha azt gondoljuk, hogy az ördögi zsenialitás, egy semmilyen fontos szempontot figyelmen kívül nem hagyó, démoni cselszövő nyomai tárulnak fel (melyek mögött tán egy 20. századi Fouché vonásai tűnnek elő), hát súlyosan tévedünk. Ez bizony a kelet-európai abszurdok világa, súlyos látlelet egy buta és gonosz szervezetről, amely mellesleg eredeti célját sem tudta elérni, hiszen minden fontoskodása dacára a kezei között foszlott szét a kádári rendszer szövete. Igaz, ez már csupán az utólagos okoskodás, sokkal jobban járunk, ha a III. főcsoportfőnökséghez hasonló bürokratikus szervezetek célját (a megfelelő parkinsoni közelítéssel) önmaguk fenntartásában és ehhez mérten megfelelő mennyiségű áltevékenység generálásában jelöljük meg. Nos, a könyv elképesztő történetei szerint ebben verhetetlen volt a Szerv. A felszabadító szovjet katonák kegyetlenségét és a hetvenes év beatzenészeinek felháborító mozgáskultúráját egy szövegbe sűrítő tévénézői levél álneves írója, a mátészalkai Lenin-szobor összefirkálója vagy a guminyomdával készült „izgató” tartalmú üzenetek máig felderítetlen szerzői után ugyanúgy többéves (elárulhatjuk: eredménytelen) nyomozás következik.

De a történet soha nem önfeledten vidám – már ha annak nevezhetjük, hogy még a legabszurdabb esetek során is mozgósítják összes elérhető emberüket, akik tényleg mindenhol ott vannak. A hatvanas években egy besúgójelentés elég ahhoz, hogy bíróság elé és azután börtönbe kerüljenek egy ktsz közösen Szabad Európát hallgató dolgozói. Felháborító történetből amúgy is akad itt bőven a Nyugatra került honi atomtudósok itthon maradt rokonaival való aljas, undorító bánásmódtól kezdve a szovjet filmek elleni szabotázzsal vádolt, alighanem agyonvert és elkapart (majd a „sajátjai” által soha nem rehabilitált) kommunista mozivállalati vezető, Angyal György pokoljárásáig. De feltárul előttünk a Szalma család szappanopera-szerű története, ahol az ávós szakma apáról fiúra, sőt lányra szállt, és megismerkedhetünk egy újabb sztárbesúgóval, a pszichiáter Goldschmidt Dezsővel, akiről még 1992-ben díjat neveztek el, amit azóta is évről évre kiosztanak. A könyvben ritka az üresjárat (mondjuk, a grafológus interjú­alany kézíráselemzése korántsem minden olvasót fog meggyőzni), viszont a gazdag jegyzetanyag és a hasznos titkosrendőri kislexikon mellé még egy állambiztonsági ki kicsoda? is járul: ha a könyv történetei nem győztek volna meg a szervezet rezsimeken és rendszereken túlnyúló, sok tekintetben a máig hatoló jellegéről, akkor ezek az életrajzok még beszédesebben tanúsítják a kontinuitást.

Kalligram, 2015, 355 oldal, 3500 Ft

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.