Tartalom

(2015-04-23)

Snoblesse
Publicisztika

Parászka Boróka

Publicisztika

Intés és igazodás

Fidesz-közeli RMDSZ-kongresszus Kolozsváron

Mindenki üzent mindenkinek, de csak egy dolog dőlt el: Kelemen Hunor újabb négy évig maradhat a párt élén. Nagyjából így összegezhető a legnagyobb romániai magyar érdekvédelmi szervezet 12. kongresszusa.

Polónyi István

Publicisztika

Felnőttóvoda

A felsőoktatási törvény századik módosításáról

A minisztérium szétküldte – egyelőre még csak szűkebb körben – azt az előterjesztését, amely egyéb mások mellett a felsőoktatási törvény módosítását, valamint a felsőoktatásban szerezhető szakok jegyzékének felsorolását (lényegében szűkítését) tartalmazza. Ezzel centenáriumhoz érkeztünk. A rendszerváltás óta megszületett három felsőoktatási törvénynek számos módosítása után ez a mostani, amelyet hamarosan a parlament elé terjeszt a kormány, lesz a századik.

Egotrip

Egotrip

Sándor Judit: Testbeszéd

Az egek ura

A Germanwings Barcelona–Düsseldorf-­járatának márciusi tragédiája mai tudásunk, s a francia és német ügyészek vizsgálata szerint is azért következett be, mert a másod­pilóta öngyilkossági szándékkal zuhanásba vitte a gépet az Alpok felett.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Hogy csinálják?

Lázár János, a miniszterelnök személye körüli miniszter hétfőn tiszteletlenül viselkedett Szél Bernadett-tel (LMP) a parlamentben. Meglehetősen alpári tenorban arra tett kísérletet, hogy női mivoltában alázza meg az ellenzéki képviselőt, amikor azt sugallta, hogy Szélnek bizonyára tetszik ő, mint férfi, azért fordul hozzá annyiszor, de neki ilyesmi vele kapcsolatban nem fordulna meg fejében, értsük, neki viszont nem tetszik Szél, mint nő.

A szerk.

A szerk.

Mi megy a világosbarnához?

Fenti kis cikkünk, mint cseppben a tenger mutatja: csinálnának valamit, ami eleve káros, gonosz és ostoba, aztán és hála istennek inkább nem csinálják, vagy megcsinálják negyedrészben, rendszerint annyira, hogy valamennyit azért lehessen lopni – és ezt nevezik kormányzásnak.

A szerk.

A szerk.

Szemezgetnek

Kezdődött azzal, hogy Palkovics államtitkár a meghirdethető szakok számának csökkentését irányozta elő, 2020-ig éppen 15 százalékkal. Az indoklás elsőre is több sebből vérzett. Igaz, hogy a kormány legutóbb a bolognai rendszer bevezetésekor, az elmúlt évtized közepén nyúlt a szakstruktúrához, és egy képzés tíz év alatt bőven elavulhat.

Külpol

Kína

Külpol

Változó korban

Néhány évente, valamilyen válság, belső konfliktus hatására fölerősödik a nemzetközi érdeklődés Kína jövője iránt: hogyan vonul ki, ha kivonul a kommunista párt a hatalomból, megtörténhet-e ez katasztrofális következmények nélkül stb.

Külpol

„Most már lehet beszélni róla”

Taner Akçam történész az örmények elleni népirtásról

Száz évvel ezelőtt kezdődött az örmény népirtás, de Törökország máig nem vállalja érte a felelősséget. A téma egyik legelismertebb török szakértőjével beszéltünk róla.

Wágner Péter

Külpol

Elsőrendű érdek

Az Iszlám Állam elleni harc és Magyarország

A múlt szombat délután Erbilben hatalmas detonáció tépte szét az Ainkawa Road nyugalmát. A kurdisztáni régió fővárosának ebben a negyedében jobbára keresztények laknak; főutcája a nyugatiak kedvelt találkozóhelye, s itt működik az amerikai főkonzulátus is – az lehetett a támadó célpontja.

Belpol

Belpol

„Gyurcsány számára ez egy befektetés”

Heil Péter az Altus megbízásáról és az uniós pénzek befagyasztásáról

A magyar kormány teljesítményének értékelése nem része az Altus Zrt. Európai Bizottságtól elnyert munkájának – állítja a Gyurcsány Ferenc tulajdonában lévő cég igazgatója. Heil Pétert, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség volt elnökhelyettesét egyes EU-s források felfüggesztéséről is kérdeztük.

Belpol

Nagy pénz, nagy kavarás - Fideszes beljátszmák: Liget vs. Budavár

Eddig csak az ellenzék és értelmiségi holdudvara lőtte a Liget Budapest projektet – aztán itt a Narancsban L. Simon László is tüzet nyitott rá. Zoboki Gábor építész pedig – „meghekkelve” az új Nemzeti Galériára kiírt pályázatot – már el is készítette a Szőcs Géza eredeti víziójához visszatérő alternatív javaslatot.

Belpol

Így gazdagodik a jó NER-társ

Bár az Országgyűlésben nem kapta meg a szükséges kétharmadot a kormány törvényjavaslata, hogy a nemzeti parkok földvagyon-kezelői joga a Nemzeti Földalapkezelőhöz kerüljön, a Hortobágyi Nemzeti Park földjeinek újraosztása után 60 család maradt megélhetés nélkül. A nyerteseket igazából csak az uniós földtámogatás érdekli.

Belpol

Tisztázatlan körülmények között – Váradi András halála

Az ellentmondások és a kifogásolható rendőrségi eljárás ellenére a hatóságok lezárták Váradi András halálának ügyét. Egyes kormányzati szervek folyamatosan jelenté­seket kértek a nyomozásról az illetékes rendőr-főkapitányság ügyintézőjétől. Az alcsútdobozi juhász már nem küzdhet az igazáért, de a családja nem hagyja annyiban.

Film

Interjú

Film

„A kemény fiúk vonzottak”

Robert Davi színész, énekes

B-filmek tucatjaiban hozta mesésen a rosszarcút, de Budapestre most énekesként jön, Sinatra dalaival. Április 27-én a Budapest Sportarénában lép fel, ennek apropóján beszéltünk vele.

Film

Film

Művészetbefőtt

Liv Ullmann: Julie kisasszony

Strindberg klasszikusát általában az aktuális színházi húzónevek jutalomjátékát biztosítandó szokták műsorba illeszteni igényesebb teátrumok. A Júlia kisasszony újdonatúj filmverziója esetében nemcsak a három játszó személy, de a negyedik, a rendező is brillírozó üzemmódban közelít a fojtott és explicit szexualitástól szikrázó egykori botránydarabhoz.

Interjú

Film

„Az utolsó pörsenésig”

Pohárnok Iván maszkmester

Dolgozott a Taxidermiában, a Hellboy 2-ben, a Felhőatlaszban és a most futó 44. gyermekben. Szakmája titkairól beszélgettünk vele.

Zene

Koncert

Zene

Kétszer kettős

Leo Nucci és Elīna Garanča a Tavaszi Fesztiválon

„Ez a szűkös, száraz, erőltetett hang bennem nem annyira az éneklés, mint inkább a szálkás deszka képzetét idézi fel” – jellemezte Leo Nuccit egy majd harmincéves hangfelvétel kapcsán Fodor Géza, s ha őszinték akarunk lenni, ezt a véleményt nem ítélhetjük teljességgel egyedinek.

Könyv

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

Hálóban vergődve

Gervai András: Titkos Magyarország – „Célszemély”: a társadalom

A szerző, akit még jó tollú színházi és filmes szakíróként ismerhettünk meg, először a Szabó István-ügy kapcsán, egészen pontosan a jeles filmrendező állambiztonsági múltjának feltárójaként mutatkozott új szerepben.

KÖNYVMELLÉKLET - A Libri és az átrendeződő könyvpiac

Könyv

Jön a mumus

Hideg fejjel működtetett kapitalista vállalkozás: náluk a legmagasabb az árrés, brutális akciókkal támadnak, viszont pontosan fizetnek. A Libri–Shopline jövőre piacvezető lehet a könyvkereskedelemben.

KÖNYVMELLÉKLET - világirodalmi lista

Könyv

„Merre tart a világirodalom?”

Cikkünk címét az Alföld tavaly novemberi konferenciájától kölcsönöztük, amelynek előadásai a folyóirat márciusi számában olvashatók. Bényei Tamás az angol nyelvű irodalmakról szólva listánk több szereplőjét is megemlíti: Sebaldot „gyakorlatilag kooptálja az angol irodalom”; Terézia Mora több más szerzővel, köztük Agota Kristoffal együtt, „kulturális hibrid”; Robert Nye „érthetetlen módon hiányzik a kortárs angol kánonból”, Nabokov pedig – például Becketthez vagy Brodszkijhoz hasonlóan – „az egyes nemzeti irodalmakba csak részlegesen és úgy is csak komoly nehézségek árán” illeszthető be.

Könyv

Jonathan Franzen: „Irodalmi sztár akartam lenni”

Új regényére, a Purityre még várni kell, hiszen csak ősszel jön ki Amerikában, de a szerzőre már nem sokat kell várni – a Javítások, a Szabadság és a magyarul most megjelenő Diszkomfortzóna írója a megjelenésünk napján kezdődő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége. Telefonon beszélgettünk.

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

Monumentális töredékek

Kukorelly Endre: mind, átjavított, újabb, régiek

„Mily jó, élvezetes és tanulságos is élő kortársunknak gyűjteményes, tehát fejlődést bemutató verseskötetét egyben olvasni! Nem egyszerű (?) esztétikai öröm ez, hanem inkább – szinkronicitás ide vagy oda – irodalomtörténeti: látni lehet egy beérkezett, megállapodott, önmagára talált jelentős költészet kialakulási fázisait, tendenciáit, kezdeti (fiatalos és kamaszos) gyengeségeit és erősségeit, meg lehet figyelni, mi az, ami már induláskor megvolt, mi az, ami elmaradt, mi az, ami másként akart volna fejlődni…”

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

Eljövendő szép napok

William Gibson: A periféria

William Gibson látja a jövőt. Ami pedig talán még különösebb, hogy ezt a hajmeresztő kitételt ma már bizonyítani sem kell, hiszen úgy kezeli mindenki, mintha mi sem volna természetesebb – holott a legkevésbé sem az.

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

Hull a hó és hózik

Robert Galbraith: Kakukkszó; A selyemhernyó

Sose kezdj könyvet prológussal, időjárással, és óvakodj a helyszínek és a tárgyak részletes leírásától – tanácsolta Elmore Leonard, a bűnregények amerikai atyamestere, de J. K. Rowling vagy sosem olvasott E. L.-t, vagy csak azért is fittyet hányt a tavalyelőtt elhunyt kolléga intelmeire, mert nála már a prológusban sűrűn hull a fehér hó.

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

Mesés élet

Földes Anita: Átéltem egy évszázadot – Utolsó interjúk Fejtő Ferenccel

A huszadik század konfidens ismerőse volt, mégsem vált belőle főállású kortárs – nyitotta 2008-as Fejtő-nekrológját e sorok írója, hogy aztán elősorolja egy hosszú, mozgalmas és nagy élet állomásait.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Új szelek, új matrózok

Fluor Tamás műsora a Petőfi rádióban

Amióta kitavaszodott a közmédiában, szinte követni sem lehet, annyi új hajtás szökken szárba nap mint nap.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Nem e világból

A lélek, ami már a miénk – Johan Tahon és Alexander Tinei

Több tényezőtől is függ, hogy miként és mennyire válik valaki a nemzetközi művészeti szcéna jegyzett szereplőjévé, ráadásul a kivívott státusz nem feltétlenül korrelál a művek kvalitásával.

Tudomány
Lokál
Gasztro
Ételhordó