Könyv

Jónás Anna: Kicsivel – könnyebben

  • Matkovich Ilona
  • 2015. augusztus 16.

Könyv

Első látásra furcsán mutat az Európa Könyvkiadó kínálatában ez a Kisgyerekes mindennapok praktikusan alcímű kötet, melynek lapjain egy sikeres anya-blogger ad józan tanácsokat a család-munka-háztartás Bermuda-háromszögében el-eltünedező sorstársaknak: milyen legyen az „anyakelengye”, hogyan kerítsük el odahaza a magunk „felnőttidejét”, milyen „nekünk bevált” babás kütyüket érdemes beszerezni (és melyektől óvjon az ég). A profilidegenség azonban csupán látszólagos, hiszen ezt a remek stílusban és humorral megírt kötetet valójában mindazok élvezettel forgathatják, akik nem kifejezetten allergiásak a gyerekzsivajra. A „ne több legyen, hanem elég” elv gyakorlati megvalósításáról vagy a privát „hangyák” életmentő hatásáról szóló szakaszok pedig akár általános életvezetési tanácsokként is olvashatók.

A Nagy Magyar Valóságról sokat elárul, hogy a tisztes értelmiségi hivatással bíró szerző (nem kívánván beleragadni a babás-mamás könyvíró skatulyájába) álnéven adta ki
a könyvet. Éppen ezért ajánlható azonban minden hazai kezdő szülőnek, hogy e kötetből már jó előre tájékozódjon, mire számíthat a gyereknevelés első időszakában – hát, leginkább önmagára.

Szerencsés ötlet, hogy az egyes fejezeteket rendre „A férj kommentárja” zárja afféle csendes zsörtölődéssel. A másik férfi közreműködő – a szellemes illusztrációkat készítő Baranyai (b) András – pedig le sem tagadhatná, hogy maga is imádta a kötetet.

Európa, 2015, 320 oldal, 2990 Ft

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?