Könyv

Joseph O’Connor: Árnyjáték

  • Karafiáth Metta
  • 2020. október 17.

Könyv

A viktoriánus London utcáit Hasfelmetsző Jack tartja rettegésben, Oscar Wilde-ot két év kényszermunkára ítélik, a Lyceum Theatre két legendás színésze fénykorát éli, a szürke hivatalnok, a visszahúzódó, ám annál ambiciózusabb Bram Stoker pedig nagy magányában papírra veti a Draculát. Joseph O’Connor fikciós elemekkel dúsított, ám valódi alakokon és történeteken alapuló regényében a hősök egymás mellett és egymástól függve, már-már beteges, parazita kapcsolatban élik meg belső késztetéseiket egy szédületes iramban változó közegben.

A regény hármas tagolása a színdarabok felépítésére reflektál. A színház bennfentes világán keresztül látjuk a nők társadalmi szerepének változását, a szexualitáshoz fűződő viszony alakulását, és persze a bonyolult baráti-szerelmi viszonyok szövedékét. Az O’Connornál megszokott belső monológok, naplójegyzetek, korabeli újsághírek egymást váltva vezetnek el egy új, modern, csillogó 20. századba. A huszadikba. A háttérben éledező Dracula pedig mintha a színészlegenda Henry Irving és korának dívája, Ellen Terry, valamint Bram Stoker vérét párhuzamosan szívná; igazi árnyalakként szimbolizálja, hogy a hősök képtelenek önmaguk béklyóit lerázni. Figurája rávilágít a titkok és hasadó személyiségek árkaira, és arra, hogy az öntudat „belőlünk mind gyávát csinál”.

O’Connor érzékenyen és váratlan humorral jeleníti meg a szunnyadó vadságot, s mindegyik szereplője egy külön világ.

Fordította: Falcsik Mari. Helikon Kiadó, 2020, 427 oldal, 4499 Ft

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.