Kivéreztetés és összeomlás: a József Attila Kör végórái

  • - palosm -
  • 2019. május 24.

Könyv

Csökkenő állami támogatás, görgetett költségvetési hiány, elkésett elszámolások, adminisztrációs hibák, passzív tagság és széteső közösség – csak a csoda menthetné meg a nagy múltú irodalmi szervezetet a megszűnéstől. A József Attila Kör múltjáról és jelenéről a friss Magyar Narancsban olvashat!

Csökkenő állami támogatás, görgetett költségvetési hiány, elkésett elszámolások, adminisztrációs hibák, passzív tagság és széteső közösség – csak a csoda menthetné meg a nagy múltú irodalmi szervezetet a megszűnéstől. A József Attila Kör múltjáról és jelenéről a friss Magyar Narancsban olvashat alapos cikket, alább ebből adunk ízelítőt.

Az utóbbi hónapok eseményei időrendben: a közhasznú egyesületként működő, fiatal írókat tömörítő szervezet elnöke, Nagy Kata és titkára, Németh Bálint a január 8-i közgyűlésen március végi hatállyal lemond tisztségéről, utóbbi személyesen meg sem jelenik az eseményen. A viharos közgyűlés leirata az Origónál landol a József Attila Kör (JAK) felügyelőbizottságának felszólító levelével együtt.

Hat nappal később a kormányközeli „portál” ezt úgy tálalja, hogy „a balliberális egyesület nem tud elszámolni a közpénzzel”. Másnap az egyesület adminisztrációs hibákról tájékoztatja a nyilvánosságot a honlapján, és új elnöki pályázatot ír ki. Az erről döntő közgyűlés előtt két nappal, március 27-én egy névtelen cikkben az Origo már csalásról és sikkasztásról ír egy nem hivatalos egyeztetés kiszivárgott jegyzőkönyve alapján. A pályázat eredménytelenül zárul, újat írnak ki, előbb április 26-i, később május 15-i határidővel. A második cikk miatt május elején a JAK egyik korábbi titkára, Kassai Zsigmond megpróbál bejutni a propagandagyár központjába, a biztonsági őrök kihívják a rendőröket.

Nagy Kata januárban mondott le az elnöki tisztségről

Nagy Kata januárban mondott le az elnöki tisztségről

Fotó: Dancs Enikő Bianka

Bár a május 30-ra kiírt újabb közgyűlésen a 2017-es (!) pénzügyi beszámoló és közhasznúsági jelentés elfogadása mellett szerepel az új elnök megválasztása is, ez alighanem meghiúsul, ugyanis május 15-ig nem akadt jelentkező a tisztségre. A törvény szerint egy egyesületnek maximum 60 napja van arra, hogy új vezetőt válasszon, ellenkező esetben jogi értelemben feloszlathatóvá válik. Azaz csak akkor biztosított a JAK továbbélése, ha a határidő utáni, de a május 30-i közgyűlés előtt esetlegesen jelentkező pályázót azonnal megválasztják.

Az új vezetés ekkor állhatna neki a minden jel szerint nem problémamentes 2018-as pénzügyi év rendezéséhez, tulajdonképpen szakmai tevékenység és saját irodalmi programok reménye nélkül.

A teljes cikkben szó esik még a József Attila Kör kortárs irodalomban betöltött szerepéről, a most felszínre került problémák forrásáról, a kedvezményezett helyzetben lévő, állami Kárpát-medencei Tehetséggondozó Kft.-ről, a lemondott elnök-titkár páros alkalmatlanságáról és a kormánypropaganda támadásáról.

Vegye a bátorságot, vegye a Narancsot! Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő rá itt!

Magyar Narancs

A digitális Magyar Narancs digitális olvasójának a digitális olvasáshoz szükség lesz a DIMAG Reader letöltésére. A digitális példányok a következõ platformokon érhetõek el online, és offline is: Iphone/Ipad (iOS), Google Android, PC. Fizessen elõ egy évre, fél évre, negyed évre, egy hétre!

Figyelmébe ajánljuk