Hivatalos: Demeter Szilárd a magyar irodalmi élet egyik legsokoldalúbb személyisége

  • narancs.hu
  • 2019. május 24.

Könyv

Állítja az Emberi Erőforrások Minisztériuma, és akkor biztos úgy is van.

Írásbeli kérdés útján akarta megtudni Ungár Péter Kásler Miklóstól, az emberi erőforrások miniszterétől, mi is fog pontosan történni most, hogy a kormánynak nagyszabású elképzelései vannak arról, hogyan alakítaná át a Petőfi Irodalmi Múzeumot a magyar íróközösség és a tágabban értelmezett irodalmi élet központjává.

Ungár figyelmét azok a sajtóban megjelent értesülések keltették fel, melyek szerint a kormány támogatásával a PIM szervezeti részeként Országút címmel kulturális és közéleti kéthetente megjelenő lapot indítanának, valamint megváltoztatnák az eddigi kulturális ösztöndíj rendszert, hozzányúlnának a könyvpiachoz, új fesztivált szerveznének és módosítanák az állami díjak kiosztását is.

Mivel a kormány javaslata szerint a lapot "a legjobb szakemberekből” kiválogatott, "professzionális szerkesztőbizottság vezetné", illetve a program keretében ösztöndíjat és képzést biztosítanának a "magyar érdekeket szem előtt tartó" újságíróknak.

Ungár szerint adekvát a kérdés, miként definiálja az Emmi a "legjobb szakemberekből”, illetve a "magyar érdekeket szem előtt tartó újságíró" fogalmát.

Az LMP képviselője többek között arra volt kíváncsi, elképzelhető-e, hogy egy újságíró Magyarország érdekeit szem előtt tartva kritikus az Emmi vagy tágabban a kormányzat munkájával? Valamint vajon milyen nemzetstratégiai feladatai lennének az Országút című folyóiratnak, és úgy egyébként miért is van rá szükség?

Kásler megbízásából végül Rétvári Bence válaszolt Ungár Péter benyújtott kérdéseire. Az Emmi államtitkára emlékeztetett, a kultúra és a közösségi művelődés területe – annak nemzetegyesítő szerepére is figyelemmel – 2010-től a kormány kiemelt támogatását bírta.

"A jelenkor kihívásaira reflektáló, innovatív és a kultúrpolitikai viták bátor lefolytatásának az intézményben fórumot biztosító pályázata miatt esett a választás Demeter Szilárdra, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójaként.

Demeter Szilárd felkészült, a magyar irodalmi élet egyik legsokoldalúbb személyisége..."

Rétvári dicshimnuszán túl persze Ungár Péter kérdéseire nem igazán sikerült válaszolni. Nem derült ki, kik a kormány szerint az újságírás területén a "legjobb szakemberek” vagy épp hogy is néz ki, miként dolgozik egy a "magyar érdekeket szem előtt tartó újságíró".

A szellemi élet felpezsdítéséről, annak intenzívebbé tételéről értekezett az államtitkár. Ahelyett, hogy érdemi választ adott volna, Rétvári (szokás szerint) rendesen mellébeszélt.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.