Richard Templar: A gyereknevelés 100 szabálya

  • Cser Ildikó
  • 2010. január 21.

Könyv

Richard Templar a józan ész lámpásával próbál bevilágítani a szülõ-gyerek viszony dzsungelébe népszerû sorozatának második darabjában. Egy szót sem veszteget lélektanra vagy egyéb elméleti ügyekre, tollát a való életbõl leszûrt tapasztalatok vezetik - így ró össze 100 tanácsot ahhoz, hogy sikeres szülõk lehessünk.

A könyvben egy enyhén autoriter, meleg szülõi attitûddel találkozunk. Templar javaslatai néhol triviálisak ("Kommunikáljunk a gyerekkel!"), néhol kínosan hasonlítanak a fõnök-beosztott viszony mechanizmusaira ("Az ösztönzés mértékét a teljesítendõ kérés nagyságához kell igazítanunk."). Jellemzõ megnyilatkozás, hogy a szülõ kér, a gyermek pedig - optimális esetben - engedelmeskedik; ám mivel mégiscsak partnerei õk egymásnak, a "szabályismerõ szülõ" megköszöni a "gyerkõcnek" (így!) például, hogy fogat mosott. Ezt a mûködést pertraktálja a 100 szabály, abból az elõfeltevésbõl kiindulva, hogy gyermekünk boldogulásának záloga a vázolt attitûd interiorizálása.

A figyelmes olvasónak feltûnhet, hogy haladva a változó életkorral - a könyv végén a már felnõtt gyermekünkkel való kapcsolatról olvashatunk néhány súlyos élettapasztalatokat sejtetõ tanácsot -, ahogy az elõadódó problémák, sõt krízisek racionális diskurzus tárgyává tudnak válni a két fél között, szerzõnk viszonya a gyermekekkel egyre mélyebbé és gazdagabbá válik - mintha a másik fél úgy a kamaszkor táján kelne igazán életre a jó Templar számára. Ez nem is meglepõ, hiszen az a kognitív (a belátásra, végsõ soron a józan észre apelláló) szülõi beállítódás, amit a szerzõ képvisel, az apa oldala; az apáé, aki kevéssé talál kulcsot a kisebb gyerek számára irracionálisnak tûnõ mûködéséhez. Bizony, ez a nevelés (hacsak nincs ott az anya, aki a maga nem racionális lényével élhetõbbé, jobb esetben teljessé teheti ezt a reménytelenül okszerûen mûködõ világot) mindig is féloldalas lesz.

Fordította: Nyuli Kinga. Scolar, 2009, 253 oldal, 2750 Ft

*** és fél

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?