Könyvmelléklet – kritika

Lehet könnyebb

Dr. Eigner Bernadett: Szülő születik

Könyv

Családot bárki alapíthat, gyereke pedig ha nem is mindenkinek, de nagyon sokaknak lehet.

Bár Magyarországon a család fogalma vitatott, biológiai szülőként a nemzőképességen, illetve a termékenységi adottságokon túl nem kell semmilyen feltételnek megfelelni, semmilyen kötelező ismeret birtokába jutni, amikor valaki a gyerekvállalás mellett dönt. Nem úgy örökbefogadás esetén – bár egy 2020-as törvénymódosítás óta ez is csak ajánlás. „Pedig a szülői mesterséget nem lehet csak úgy elsajátítani, ahhoz, hogy jó szülővé válj, nem elég a megérzés, az együttérzés, az ösztönös szülői magatartás, de még a szeretet sem” – írja könyve bevezetőjében a pszichopedagógus, gyermekterapeuta szerző, aki szerint nevelni könyvből ugyan nem lehet, de a szakirodalmak és egyéb edukatív kiadványok vezérfonalat nyújthatnak a felmerülő problémák megoldásásához. Nemcsak a válaszok megtalálásához van szükség információkra, hanem már a jó kérdésfeltevéshez is.

A Mindent a családról sorozat egymásra épülő, de külön-külön is hasznosítható kötetei a különböző életszakaszokban segíthetnek megtalálni kinek-kinek a saját irányát a szülői lét útján. A Szülő születik a friss szülőket vagy a hamarosan szülővé válókat akarja gondolkodásra sarkallni. Alapvetően a nyilvánvalóan felmerülő, evidens témákat dolgozza fel, de olyan igazságokat, szempontokat, dilemmákat is tárgyal, amelyek nem feltétlenül kerülnek elő. A könyv különböző fejezeteiben a szerző a gyerekvállalás motivációival foglalkozik, azzal, ki hogyan képzeli el leendő gyerekét, hogyan válik egy nő és egy férfi anyává és apává. Számba veszi, hányféle módon, milyen körülmények között lesznek az emberek szülővé, mi a különbség a lelki folyamatok szempontjából, ha tervezett, illetve nem tervezett gyerek születik, emellett a mesterséges fogantatás vagy az örökbefogadás is fontos témája a kötetnek.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.