Könyv

Orrhosszal

Londontól Londonig - Hatvannégy év olimpiai sikerei

  • - ts -
  • 2013.01.15 08:25

Könyv

A versenysport, bár kétségkívül a szórakoztatóipar szerves része, semmiben nem hasonlítható az irodalomhoz vagy a fotóhoz, alkalmasint az ellenkezője. Ugyanez a helyzet a tévével is, ami annál is meglepőbb, hiszen a két muri kéz a kézben jár, ha nem lenne televíziós közvetítés, csak néhány szerencsés élvezhetné például könyvünk főszereplőinek, az olimpiáknak a csodáit. Csakhogy az "élő" közvetítés a tévében visszajátszható, lelassítható, ezer kunsztot lehet vele csinálni.

A versenysport, akárminő látványosság, mégsem hasonlítható össze a színházzal, mert ugyan élő műfajok, s mondják azt is, hogy nincsen két egyforma színielőadás, de a királyfit a végin úgyis megbökik... A sport csodája, amivel mindent, de mindent beelőz, az a cáfolhatatlan jelenidejűség, egyszersmind a megismételhetetlenség.


 

Ilyenformán a sporttal foglalkozó irodalom mindig - ledolgozhatatlan - hátrányból indul: amikor olvassuk, már tudjuk az eredményt, nincs miért izgulnunk.

Amúgy persze közeleg a karácsony, és itt az év vége, a nagy és színes albumok, illetve a nagy sportösszefoglalók szezonja. Karle Gábor immár második nagy és színes albuma (az előző a minden fenti állításunkat címében cáfoló Aranyak élőben volt) magabiztosan hozza a tőle elvárhatókat: képek, interjúk, CD-melléklet a nagy pillanatok hanganyagával, adott esetben jó mondatokkal, muzeális kincsekkel. A válogatás érdekes, izgalmas és legfőként szórakoztató, még meg is tudunk ezt-azt belőle, épp csak az élő sportot nem éri utol – alig marad le tőle, tán csak orrhosszal.

Szóvilág Kiadó, 2012, 304 oldal, 8990 Ft

Neked ajánljuk

A varacsk alatt

Jane Campion hosszan megpihent legutóbbi rendezése, a 2009-es, Keats életéről szóló Fényes csillag után, azóta csak egy remek krimisorozatot, A tó tükrét láthattuk tőle.

A hiányzó hetes

Milyen kapcsolat van egy széndarab és egy tájkép, vagy a „szabálytalanul” szabályos mértani test és egy karkörzés között? Mire (vagy kire) utal a kiállítás címe? Miért fontos a hetes szám?

Vif

A zseni a polgári életben örök vesztes, akinek talán szüksége is van ezekre a vereségekre. A művészetpszichológia érdekes kérdése lehetne, hogy a vásott romantikus közhelyek közül vajha miért épp ez maradt oly kedves mindmáig a 19. század gyermekded ábrándjait zordan elvető és rendre kifigurázó színházi alkotók számára.

Egy szabad ember

  • Babarczy Eszter

„Egy elkövetkező nemzedéknek, akik remélhetőleg szerencsésebbek és bölcsebbek lesznek, mint mi voltunk”indul a harminc év történetfilozófiai, eszmetörténeti és politikai írásait összegyűjtő kötet. Gyurgyák nem változtatott az eredeti szövegeken, összeállításuk mégis politikai tett: a szerző hitvallást tesz, amelytől az ország sorsának jobbra fordulását várja. Ez a hitvallás egy angolszász típusú konzervativizmusé, amely, mint Gyurgyák maga mondja, elveszített lehetőség volt a magyar történelemben, különösen a rendszerváltás után.

Majd legközelebb

  • Rádai Andrea

Nem sikerült leváltani a féldiktatórikus rendszer kormányát, így a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését sem tudtuk megakadályozni: nem nyertünk a ProTest – Út a forradalomhoz című színházi társasjátékban. De ez talán mellékes is, mert itt az út volt a fontos, a viták, a közös gondolkodás, a billegés a cselekvés képességének eufóriája és a tehetetlenség letargiája között.

Törvényen kívüli ösztönök

Nyolc afrikai férfi táncos jön ki a színpad elejére. Meztelen testükre húzott fekete öltönyükben felsorakoznak a rámpán, farkasszemet néznek a közönséggel. Kitartóan, sokáig. Miféle szakadékot lép át, vagy nem lép át a tekintetünk? Az ő szemükben lehetne düh, méreg, dac, elég, ha a gyarmatosításra, háborúkra, a menekülthelyzetre gondolunk. De nincs. Csak úgy néznek.

Vissza a szamárpadba

  • A szerk.

Nagyszabású szélsőjobboldali összejövetelnek, öndefiníciója szerint egyenesen csúcstalálkozónak adott otthont a múlt hétvégén Lengyelország fővárosa. A The Warsaw Summit házigazdája a Jog és Igazságosság (PiS) és Jarosław Kaczyński pártelnök voltak, vélelmezett titkos célja pedig az, hogy az európai hasonelvű pártokat egységbe kovácsolja.

„Párizsban minden volt”

  • Artner Sisso

A Jel Színház alapítója a vajdasági Magyarkanizsáról indult képzőművészként, s előbb Budapesten, majd Párizsban lett táncos és koreográfus. Legutóbbi darabja, az OMMA kapcsán beszélgettünk, emlékezve az első előadására, a Pekingi kacsára is.

Hozza a kötelezőt

  • Sausic Attila (Berlin)

Németországban megszigorították a járványellenes intézkedéseket. Angela Merkel megjelenésünk napján adja át irodáját a parlament által szerdán megválasztott szociáldemokrata kancellárnak. Olaf Scholz általános oltáskötelezettség bevezetését tervezi. S mennyi szép törekvés és nemes szándék említhető az új kormány programjából!

„Rohadjon szét ott, ahol van!”

A szakértő szerint kisebbek, az építtető szerint megfelelő méretűek a Nagy-Magyarországot bemutató mórahalmi Mini Hungary Park makettépületei. A Szegedi Törvényszéken zajló büntetőper azt vizsgálja, meg akarták-e rövidíteni az államot és az Európai Uniót.

„Innen csak elmenni lehet”

Négyszázszoros ingatlanár-különbség is lehet Budapest belvárosa és például a Békés megyei Kevermes vagy Kötegyán között. Kevermesen jártunk, s mellbevágó szegénységet és pusztulást láttunk.