Könyv

Orrhosszal

Londontól Londonig - Hatvannégy év olimpiai sikerei

  • - ts -
  • 2013. január 15.

Könyv

A versenysport, bár kétségkívül a szórakoztatóipar szerves része, semmiben nem hasonlítható az irodalomhoz vagy a fotóhoz, alkalmasint az ellenkezője. Ugyanez a helyzet a tévével is, ami annál is meglepőbb, hiszen a két muri kéz a kézben jár, ha nem lenne televíziós közvetítés, csak néhány szerencsés élvezhetné például könyvünk főszereplőinek, az olimpiáknak a csodáit. Csakhogy az "élő" közvetítés a tévében visszajátszható, lelassítható, ezer kunsztot lehet vele csinálni.

A versenysport, akárminő látványosság, mégsem hasonlítható össze a színházzal, mert ugyan élő műfajok, s mondják azt is, hogy nincsen két egyforma színielőadás, de a királyfit a végin úgyis megbökik... A sport csodája, amivel mindent, de mindent beelőz, az a cáfolhatatlan jelenidejűség, egyszersmind a megismételhetetlenség.


 

Ilyenformán a sporttal foglalkozó irodalom mindig - ledolgozhatatlan - hátrányból indul: amikor olvassuk, már tudjuk az eredményt, nincs miért izgulnunk.

Amúgy persze közeleg a karácsony, és itt az év vége, a nagy és színes albumok, illetve a nagy sportösszefoglalók szezonja. Karle Gábor immár második nagy és színes albuma (az előző a minden fenti állításunkat címében cáfoló Aranyak élőben volt) magabiztosan hozza a tőle elvárhatókat: képek, interjúk, CD-melléklet a nagy pillanatok hanganyagával, adott esetben jó mondatokkal, muzeális kincsekkel. A válogatás érdekes, izgalmas és legfőként szórakoztató, még meg is tudunk ezt-azt belőle, épp csak az élő sportot nem éri utol – alig marad le tőle, tán csak orrhosszal.

Szóvilág Kiadó, 2012, 304 oldal, 8990 Ft

Figyelmébe ajánljuk