Könyv

Magyar Sexlibris

  • - kg -
  • 2015. február 9.

Könyv

Ej, azok a pajkos ex libris-gyűjtők! A házasság előtt álló Lustig doktort, aki a két világháború között tetemes készletet halmozott fel szebbnél szebb könyvjegyekből, szóval e gyűjtőszenvedéllyel megáldott szegedi ügyvédet közeli barátai még közeli barátok közt is merész ex librisszel lepték meg a legénybúcsún.

Így került az európai hírű Lustig-gyűjteménybe az a becses darab, melyen az anyaszült meztelen ara látható hatalmas falloszok sorfala közt kecsesen közlekedve. Mit nem adnánk érte, ha ott lehettünk volna azon az 1935-ös kanbulin, és láthattuk volna az ügyvéd úr arckifejezését (’44 után már senki sem láthatta dr. Lustig arckifejezéseit – munkaszolgálatosként halt meg, 41 évesen). S hogy mit szólt az ajándékhoz az ifjú feleség? Ezt alighanem csak a legbeavatottabb ex libris-gyűjtők titkos szövetségében tudhatják, ám ez a miniatűr, de kicsiségében is nagy dolgokat tartalmazó, limitált példányszámú könyvecske nem nekik, hanem az egyszeri gyönyörködőknek készült. Esztétikai bizsergésnél többet azért ne várjon az olvasó, s bár olvasni alig van mit, azért minden kép (hogy, hogy nem, 69-re rúg a számuk) mellé került egy kis szellemes(kedő) kísérőszöveg, némi tárgyszerű ismertetéssel megrendelőről (köztük van Csáth Géza is) és művészről (például Kozma Lajos).

Nagy Árpád, a neves fametsző aligha gondolhatta, hogy nevét az utókor csúnyán kiforgatja, s az erotikus ex libris műfajában is jelentőset alkotó művész neve akár műfaji megjelölése is lehetne e pajkos kis albumnak – persze becézett formában, sokszor elhadarva. Nagy egy vázlatos nyalással iratkozott fel a sexlibrisek mezőnyébe, de Markovics doktorra sem csak mint a gonorrhoea esküdt ellenségére, hanem mint jelentős ex libris-gyűjtőre emlékezik az utókor. Mestersége címere mi más is lehetne, mint a lapostetű művészi ábrázolása – egy faszra szállt pillangó képében.

Szerkesztő: Balázs Károly. CELLMED Invest Bt., 2013, 140 oldal, 5000 Ft

Figyelmébe ajánljuk