Könyv

Magyar Sexlibris

  • - kg -
  • 2015. február 9.

Könyv

Ej, azok a pajkos ex libris-gyűjtők! A házasság előtt álló Lustig doktort, aki a két világháború között tetemes készletet halmozott fel szebbnél szebb könyvjegyekből, szóval e gyűjtőszenvedéllyel megáldott szegedi ügyvédet közeli barátai még közeli barátok közt is merész ex librisszel lepték meg a legénybúcsún.

Így került az európai hírű Lustig-gyűjteménybe az a becses darab, melyen az anyaszült meztelen ara látható hatalmas falloszok sorfala közt kecsesen közlekedve. Mit nem adnánk érte, ha ott lehettünk volna azon az 1935-ös kanbulin, és láthattuk volna az ügyvéd úr arckifejezését (’44 után már senki sem láthatta dr. Lustig arckifejezéseit – munkaszolgálatosként halt meg, 41 évesen). S hogy mit szólt az ajándékhoz az ifjú feleség? Ezt alighanem csak a legbeavatottabb ex libris-gyűjtők titkos szövetségében tudhatják, ám ez a miniatűr, de kicsiségében is nagy dolgokat tartalmazó, limitált példányszámú könyvecske nem nekik, hanem az egyszeri gyönyörködőknek készült. Esztétikai bizsergésnél többet azért ne várjon az olvasó, s bár olvasni alig van mit, azért minden kép (hogy, hogy nem, 69-re rúg a számuk) mellé került egy kis szellemes(kedő) kísérőszöveg, némi tárgyszerű ismertetéssel megrendelőről (köztük van Csáth Géza is) és művészről (például Kozma Lajos).

Nagy Árpád, a neves fametsző aligha gondolhatta, hogy nevét az utókor csúnyán kiforgatja, s az erotikus ex libris műfajában is jelentőset alkotó művész neve akár műfaji megjelölése is lehetne e pajkos kis albumnak – persze becézett formában, sokszor elhadarva. Nagy egy vázlatos nyalással iratkozott fel a sexlibrisek mezőnyébe, de Markovics doktorra sem csak mint a gonorrhoea esküdt ellenségére, hanem mint jelentős ex libris-gyűjtőre emlékezik az utókor. Mestersége címere mi más is lehetne, mint a lapostetű művészi ábrázolása – egy faszra szállt pillangó képében.

Szerkesztő: Balázs Károly. CELLMED Invest Bt., 2013, 140 oldal, 5000 Ft

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.