Képregény

Megváltás – A hit zsoldosai

  • Baski Sándor
  • 2020. július 11.

Könyv

Ha toplistát készítenénk a legjobb hazai képregényrajzolókról, minimum dobogó jutna annak a Farkas Lajosnak, akit pár évvel ezelőttig még a műfaj rajongói sem nagyon ismertek. Farkas a pályáját a 90-es években az Uborka című tévéműsorban kezdte, ő tervezte a politikusbábokat, majd grafikusként dolgozott. A gazdasági válság miatt döntött a pályamódosítás mellett, és úgy lett rövid idő alatt a műfaj egyik legnagyobb hazai mestere, hogy mostanáig csak egyetlen munkája jelent meg magyarul.

Farkas a frankofón piacon, az arrafelé különösen népszerű kosztümös-történelmi vonalon találta meg a számítását, és a Megváltás sem lóg ki a sorból. A forgató­könyv­íróként is aktív Nicolas Tackian nem vállalt túl nagy kockázatot a történettel, amellyel sikerült A hét szamuráj westerntoposzát újrahasznosítania: a 12. századi Franciaországban egy visszavonult lovagnak kellene megvédenie a keresztesek terrorizálta falusi közösséget. Ha a cselekmény nem is, legalább a főhős alakja rétegzett; mivel ifjúkorában ő maga is az Úr zászlaja alatt mészárolta a muszlimokat, most a lelkiismeretével is el kell számolnia.

A kosztümös képregény az a zsáner, amelyben a kosztümök és a kulisszák precíz kidolgozása nem csupán esztétikai kérdés, hanem a hitelesség egyik záloga is. Farkas elvégezte a házi feladatát, korhűségből jelesre vizsgázott, a sablontörténetet pedig kifejező, hús-vér figurákkal és dinamikus akciópanelekkel ütötte fel. Leginkább neki köszönhető, hogy a Megváltás az igényes ponyva kategóriáját bőven kimeríti.

LIBUB Group, 2020, 3490 Ft

Figyelmébe ajánljuk