Nem értek egyet Bret Easton Ellisszel

Könyv

Az Antal Nimródot is foglalkoztató Wayward Pines tévésorozat kulcsemberével beszélgettünk: Twin Peaks-őrületről, stoppos gyilkosokról és a szado-mazo irodalom olvasásserkentő hatásáról.

magyarnarancs.hu: Mindenki Twin Peakst kiáltott, amikor elindult a sorozat, de emlegethették volna akár az Elátkozottak faluját vagy ad absurdum A stepfordi feleségeket is. Egyetért?

Blake Crouch: Az Elátkozottak falujával abszolút egyetértek, de A stepfordi feleségek kívül esett a látókörömön. De ugyanilyen nyugodt szívvel emlegethették volna a Vihar-szigetet, az X-aktákat, a Twilight Zone-t, a The Prisoner című, hatvanas években futott brit sorozatot és a Lostot is. Így vagy úgy, de ezek mind nyomott hagytak a Wayward Pines-trilógián.

false

magyarnarancs.hu: Valljon színt! A Twin Peaksből kit bírt a legjobban?

BC: Dale Coopert. Még jó, hogy őt! Minden idők egyik legjobb sorozathőse. Persze ez csak a magánvéleményem. Azok közé a Twin Peaks-rajongók közé tartozom, akik fontosnak tartották felkeresni a sorozat összes külső helyszínét. Amit csak Seattle-ből be lehetett autózni, azt én beautóztam és felkerestem. Van is egy nagyon béna pólóm abból az étteremből, mely a filmben az RR Diner-t alakítja. A híressé vált vendéglátó-ipari egység a Washington állambeli North Bendben üzemel, és várja a hozzám hasonlókat. A szívem szakadt, amikor David Lynch bejelentette, hogy berekeszti a sorozat folytatását, de azóta, ha jól tudom, már vissza is tért, és ismét sínen vannak a dolgok, úgyhogy ismét én vagyok a világ legboldogabb rajongója.

false

magyarnarancs.hu: Ha az ember nem vigyáz, elég könnyen elspoilerezheti a könyvek legfőbb csattanóját, de a kisebbeket is. Tényleg ennyire érzékenynek kell lenni a spoilerekre? Kollégája, Bret Easton Ellis (interjúnk vele itt) szerint például ez az egész spoilerőrület úgy, ahogy van, infantilis dolog, nem méltó egy valódi felnőtthöz.

BC: Természetesen nem értek egyet Bret Easton Ellisszel. Vannak spoilerek és vannak SPOILEREK. A Wayward Pines végén akkora titokra derül fény, hogy ha ezt lelőné, azzal alapjaiban befolyásolná az olvasóra váró élményt. Persze, ha nincsenek ekkora fordulatok, vagy ha lusta és lagymatag a történetvezetés, mint az irodalmi művek legtöbbjében, ha megfeszül, sem tudna elspoilerezni semmit. Nagyon vigyázok a nyelvemre, belőlem még soha senki sem tudta kihúzni, mi fog történni Wayward Pinesban. Az életem árán is megvédem a titkaimat.

false

magyarnarancs.hu: Ha már a nagy fordulatoknál tartunk: minden idők egyik legmellbevágóbb fordulata, amikor A majmok bolygója legvégén a főhős megpillantja a Szabadság-szobrot; már azt, ami megmaradt belőle.

BC: Ennél valóban nehéz erősebb csattanót találni. Azzal, azt hiszem, nem árulok el titkot, hogy a Wayward Pines megírását is egy hasonlóan erős utolsó kép ihlette. Az a kép, amit a könyv végén feltáruló világ mutat. Amikor ez megvolt, már csak meg kellett írnom a regényt.

Blake Crouch

Blake Crouch

 

magyarnarancs.hu: Ezt számos író így csinálja, viszont a Serial című autóstoppos-sorozatgyilkosos kisregényét meglehetősen unortodox módon írta…

BC: Egy éjszaka alatt dobtuk össze: a szerzőtársammal egymásnak e-mailezgettük az alakuló szöveget. Egyikünk se tudta, hova fogunk kilyukadni. Mintha szavakkal sakkoztunk volna – szuper érzés volt. Mindkét szereplőnk – a stoppos, és aki felveszi – elborult elme. Ezzel egy kicsit megbolondítottuk a műfajt, a közkedvelt „stoppos a pokolból” zsánert. Tudomásul vettük a szabályokat, de végül mindkét szereplőnek megadtuk, amit érdemelt. De a történetnél is fontosabb volt a történet születése. Ez a 8000 szavas, négykezes fogalmazás indított el minket, engem és J.A. Konrath kollégámat, hogy egyesítsük erőinket, és összekapcsoljuk a már meglévő sorozatainkat. Az én Andrew Thomas/Luther Kite sorozatomat az ő Jack Daniels-szériájával. Sorozatgyilkosban amúgy számomra Hannibal Lecter az abszolút etalon, horrorfilmben pedig az Alien, a Blair Witch Project és A barlang.

magyarnarancs.hu: Ma már mindenki ír, a fan fiction, a jobb-rosszabb rajongói regénykezdemények elárasztják a netet. A szürke ötven árnyalata például az Alkonyat-sorozat rajongói holdudvarából nőtte ki magát. Mit szól ehhez a hivatalos szakma, az irodalom ítélőszéke?

false

BC: A fan fiction nem az irodalomnak tesz jót, hanem a fanoknak. És ez, természetéből fakadóan, jól is van így. Olykor pedig még az irodalom is profitálhat a rajongói nekibuzdulásokból. Mégiscsak kreatívabb dolog egy közkedvelt regénysorozat lelkesült továbbgondolása, mint naphosszat Xboxozni vagy a Netflixen lógni. Persze, sok mindent el lehet mondani A szürke ötven árnyalatáról, de azt senki sem tagadhatja, hogy igazi áttörés történt, a fan fiction behatolt a mainstream irodalomba. Egy ekkora könyvpiaci szenzáció olyanokat is olvasásra késztet, akik normális körülmények között sose vennének könyvet a kezükbe. Én személy szerint örülök, ha egy könyv a kultúra fókuszába kerül. Sokaknak a Szürke-könyvek jelentik a belépőt az olvasók táborába, és ez nekem is jó, hiszen idővel akár az én könyveimhez is elérhetnek. Ebből mindenki csak profitálhat.

A sorozat a FOX-on fut, a regényeket az Agave adta ki.

Figyelmébe ajánljuk