Folyóirat

Rubicon

  • - barotányi -
  • 2013. december 21.

Könyv

Izgalmas intellektuális csemegékkel kecsegteti olvasóit a patinás történelmi folyóirat - a vaskos dupla őszi szám (2013/9-10.) históriánk több neuralgikus pontjával kapcsolatban közöl tanulmányokat.

Erős a felütés: Ormos Mária megemlékezése Horthy kormányzóvá választásáról, majd Paksa Rudolf elemzi a kor nyomozó szervei és a terebélyesedő nyilasmozgalom párviadalát. Aki tisztában van a Horthyról elnevezett éra (többnyire erős miniszterelnökei által befolyásolt) politikájával, az már sejtheti a cikk végkövetkeztetését: legalább olyan buzgalommal kutakodtak a papíron legális és hazai talajon sajnálatosan önjáró nemzetiszocialista-nyilas szervezkedések, mint a kommunista infiltráció után. Mi több: a két rendszerellenes irányzat támogatottsága, befolyása közötti több nagyságrendi különbség miatt a politikai nyomozó szervek a harmincas évek végétől sokkalta több figyelmet is szenteltek a "zöld bolsevistának" is tekintett nyilasok, mint a munkásmozgalom Moszkvából kézivezérelt illegális szárnya megfigyelésének és operatív eszközökkel való "kezelésének".

Sajátos módon kapcsolódik e témához a szám ifjúsági kultúrával-ellenkultúrával foglalkozó záróblokkja, amelyből minden elfogultság nélkül kiemelnénk kollégánk, Szőnyei Tamás elemzését Radics Béla és Baksa-Soós János párhuzamosan folytatott III/III-as megfigyeléséről, s az ellenük foganatosított operatív akciókról. Ugyanígy e két blokk közötti gazdag tartalmak közül Varga J. János és Mészáros Kálmán dolgozatait a labanc magyarokról, azaz a Rákóczi-kori ország császárhűnek megmaradt (vagy oda visszatérő) közrendű lakosairól, nemeseiről, katonáiról, (fő)papjairól. A kettős elkötelezettség hangsúlyozása rámutat az akkori szörnyű konfliktus polgárháborús jellegére is, másrészt érthetővé teszi az ezt lezáró, jórészt mindkét fél elégedettségére szolgáló, Magyarország számára előnyös szatmári kompromisszumot is.

162 oldal, 995 Ft

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!