Ül, marad a gyerek!

Foglalkoztatófüzetek óvodásoknak

  • Orosz Ildikó
  • 2011. december 21.

Könyv

"Játékos készségfejlesztő foglalkozás iskolába készülő gyerekeknek. Szintfelmérés fiúknak kötelező, lányoknak kérhető" - olvassuk egy művelődési ház faliújságján. Az ovis szexizmus indokolt: a fiúk többsége ebben a korban - és még sokáig az iskolarendszerben - nehezen ledolgozható hátránnyal indul a lányokhoz képest.

Csak fiúknak Egy óvodás fiú számára a legritkább esetben okoz örömet, hogy egy üres papírt vonalakkal és színekkel töltsön meg. Hidegen hagyják a szebbnél szebb préselni való falevelek, és nem érti, miért kell gyufát dugdosni a gesztenyébe, amikor anélkül is tökéletes ágyúgolyó. Ha minden mutatványunk kudarcot vallott, hogy asztalhoz ültessük, próbálkozhatunk a foglalkoztató füzettel, amely a következő tesztoszterondús témákat fűzi egybe: robotok, nindzsák, kalózok, űrlények, lovagok és szuper járgányok. A bokszolók közt meg kell számolni a kopaszokat; a cápákat robotcápákkal párosítani, a harcosokat támadás, védekezés és életerő alapján osztályozni. Még a Melyik egérke mivel töltötte a napját? című labirintus is csak látszólag ártatlan, hisz a szülinapos egérkén kívül az összes többi húzós napra tekint vissza: az egyiket agyonszurkálta egy dühös kaktusz, a másik egy nuncsakus fazonnal találkozott, a harmadik pedig lángokban áll - bár elvileg erős paprikába harapott, de ugyan melyik hatéves nem mondja ezek után kapásból, hogy felrobbant? A nyomdahiba miatt megoldhatatlan feladatok sikerrel vetik vissza az amúgy is mérsékelt motivációt: érthetetlen, hogy a digitális grafika korában miért okoz gondot két egyformának szánt kép egyforma kinyomtatása. Vitathatatlan előny, hogy a figurák oly rémisztően rondák, hogy ezt a munkafüzetet biztosan nem fogja elirigyelni sem a buzgó hugi, sem a szomszéd jó kislány. (Szalay Könyvek/Pannon-Literatúra Kft., 2011, 32 oldal, 599 Ft)


 

 

 

 

 

 

 

 

Útra-való Legyen bármilyen értelmiségi sznob, a szülőnek, ha tiszteletben tartja gyermeke ízlését, átmenetileg meg kell tűrnie maga körül néhány celebszámba menő mesehőst. Thomas, a hatvanéves karrierre visszatekintő gőzmozdony még a szívesen látott brandek közé tartozik - nagy kár, hogy magyar fordítója egy expresszvonat sebességével gázol át nyelvünk összes szabályán. Ezzel együtt a "minél nagyobb, annál jobb" elvéhez ragaszkodó gyerekek számára komoly vonzerőt jelenthet a kis kék lokomotív tapétányi képeit tartalmazó foglalkoztató. Címével ellentétben sehová nem tudjuk magunkkal vinni, de ha otthon, a legnagyobb étkezőasztalon sikerül kiteríteni, akkor remek kifestőnek bizonyul a finommozgásban kevésbé érdekelt gyermekeknél. A ceruzát felejtsük el, elő a haladósabb krétával, ecsettel, és ne sajnáljuk kitépni a lapokat, hogy jobban ráfekhessen a gyerek! A sunyi szülő jó előre eltávolítja az első, 104 darab matricát tartalmazó oldalt, máskülönben mérget vehet rá, hogy a kölök megint olyasmibe bonyolódik, amelyért az iskolában nem osztogatnak macis pecsétet. (Egmont Kiadó, 2011, 22 oldal, 1999 Ft)


 

 


 

 

 

 

 

Vágós-nyírós Ha igazán átgondolt módszertannal rendelkező, a gyermeket sikerélménnyel megajándékozó és a szülőt is elszórakoztató füzetre vágyunk, akkor Tóth-Kása Ottília szakpszichológus készségfejlesztő sorozatában nem fogunk csalódni. A legújabb munkafüzethez ezúttal is Elek Lívia készített kedves, jól értelmezhető rajzokat. Kezdetben egyszerűbb mozdulatokat gyakorolunk, a napnak sugarakat, a háznak tetőt vágunk, majd a bonyolultabb formák, ívek következnek, rengeteg humorral és leleménnyel. Rövid, fülbemászó rigmusok ismertetik a feladatokat - nehezen bevonható gyerekeknél meglepően nagy lehet a rím hatalma. A fiús és lányos témák aránya kiegyenlített a buszozástól a cipőpakolgatásig, a kivágandó lapok kétoldalasak, így balkezeseknek is kézre állnak. Érdemes előzetesen végigjátszani a Tépkedős-ragasztós és a Hajtogatós-simítgatós füzeteket, hiszen az ollóhasználat valamivel nehezebb feladat; illetve párhuzamosan mazsolázni a műfaj etalonjának mondható Firkálós-rajzolós füzetből, amelynek elkészítéséhez a szerző két és fél éven át tanulmányozta a gyermekek vonalvezetésének és finommotorikájának fejlődését. (Magánkiadás, 2011, kb. 70 oldal, 1990 Ft)

 


 

 

 

 

 

 

Tanulj szórakozva! A hipermarketekben ilyentájt külön szekciót szentelnek a foglalkoztatóknak, amelyek 95 százaléka azonban teljességgel használhatatlan. Ezért jelent kellemes meglepetést az Alexandra által a Tescónak nyomott sorozat. Az óvodásoknak való (zöld) füzet spártai darab: egyszerű rajzok durva tapintású, szürke újrapapíron, amely azonban valósággal a székhez szögezi azokat a gyerekeket, akik nem restek gondolkodni. Kész felüdülés, hogy semmit nem kell kiszínezni, szükség van viszont logikára, verbális és képi intelligenciára. A hétköznapi tárgyak és öszszefüggések mellett található itt taplógomba, hárfa, petróleumlámpa és megannyi érdekes feladvány: mivel vágjuk kisebbre, mivel mossuk ki belőle a piszkot, melyik részlet nem oda való. Végre tobzódhatnak azok a kisfiúk, akiknek kétévesen kedvenc esti meséje az OBI-katalógus volt. A feladatok sokrétűsége mellett bocsánatos, hogy kétszer is utalnak zöld vonalra a fekete-fehér kiadványban. A lenti ár nem tévedés - csak ne nyúljunk mellé a pofára egyforma foglalkoztatók közt! (Alexandra Kiadó, 2011, 80 oldal, 199 Ft)


Figyelmébe ajánljuk