A nemi erőszak nem vicces!

  • narancs.hu
  • 2014. szeptember 4.

Közlemény

Sebestyén Balázs, Vadon János és Rákóczi Ferenc, vagyis a Class FM műsorvezetői a Morning show-ban kedélyesen poénkodtak az ELTE fonyódligeti gólyatáborában történt nemi erőszakról. A Nőkért Egyesület és a csatlakozó szervezetek panaszt tesznek és tiltakozást szerveznek.

A Nőkért Egyesület és a csatlakozó szervezetek sajtónyilatkozata

Alulírott szervezetek felháborodva értesültünk az ELTE TÓK fonyódligeti gólyatáborában történt nemi erőszakról, és ennek kapcsán arról, hogy az esetet a Class FM rádió „Morning show” című műsorában bagatellizálták, és kedélyes-humoros, nagy nevetésekkel tarkított beszélgetést fűztek fel rá.
Rákóczi, Vadon, Sebestyén

Rákóczi, Vadon, Sebestyén

 

Megítélésünk szerint a nemi erőszak (az erőszak egyéb formáihoz hasonlóan) eleve nem helyénvaló téma egy humoros profilú műsorban; ez már önmagában bagatellizálja a történteket, melyeknek az elhangzott viccelődő tálalása végképp teljes mértékben elfogadhatatlan. Az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének (FRA) legutóbbi reprezentatív felmérése szerint EU-s átlagban a nők 33 százaléka tapasztalt már élete során fizikai vagy szexuális erőszakot, a magyarországi eredmények szerint pedig a 15 év feletti korosztályban a nők 9 százaléka válik szexuális bántalmazás áldozatává. Így minden valószínűség szerint a hallgatók közt is akadtak áldozatok, ugyanakkor arra vonatkozó információ nem hangzott el, hogy ilyen esetben hova lehet fordulni, mely szervezetek segíthetnek. (Keret Koalíció segélyvonal a szexuális erőszak áldozatai számára: 06-40/630-006, ügyeleti idő: hétfő 10–14, szerda 14–18, péntek 10–14 óra.)

A bűncselekménynek semmi köze ahhoz, hogy általában mi történik egy gólyatáborban; ahogy a beleegyezéses alkalmi szexuális kapcsolatoknak a nemi erőszakhoz szintén semmi közük, és nem is legitimálják azt. A szexuális erőszakért felelősöket továbbá nem a gyermeküket a táborba elengedő szülők és nem is az oda elmerészkedő lányok közt kell keresni. (Többször visszatértek a műsorvezetők a szülői szerep nehézségeire, de arról nem ejtettek szót, hogy a fiúgyermekek olyan irányú nevelésére is figyelmet kellene fordítani, hogy elfogadhatatlan legyen számukra az erőszak, és ne váljanak elkövetővé.) A szexuális erőszak nem az áldozat, hanem az elkövető felelőssége, akit sem a helyszín, sem az áldozat korábbi szexuális kapcsolatainak a száma, alkoholos befolyásoltsága, öltözködése, vagy hogy előzőleg szóba elegyedett-e az elkövetővel, sem bármi egyéb körülmény nem ment fel.

 

A műsorvezetők hosszan elidőztek a bizonyíthatóság kérdésénél, többször felmerült az áldozat igazmondásának megkérdőjelezése, és abban sem tudtak megegyezni, hogy beleegyezésre képtelen állapot esetén nemi erőszakról lehet egyáltalán beszélni. Ez a kérdés is harsány nevetésbe torkollott, ezzel zárult a műsor, amiben néhány félmondat erejéig a hagyományos nemiszerep-elvárásoktól eltérő emberek (például a karra jelentkező férfiak, valamint a „lányos fiúk”) is sztereotip poénok céltábláivá váltak. Mindezt különösen aggasztónak tartjuk annak fényében, hogy egy nagy hallgatottságú műsor népszerű műsorvezetőiről van szó, így a nemi erőszakkal kapcsolatos megközelítésük sok emberhez eljutott, gyerekeknek, fiataloknak akár mintát is szolgáltathatott. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy ugyanezen rádióadó ugyanezen műsorában már nem először történt ilyen eset – 2012-ben ráadásul explicit nemi erőszakra buzdítás is történt –, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság azt mégsem találta elégségesnek egy eljárás megindításához.

Éppen ezért – bár e közleménnyel egy időben most is nyújtunk be oda is panaszt – szükségesnek tartjuk a 2010. évi CIV. törvény olyan irányú módosítását, hogy az az ott felsorolt nemzeti, vallási, etnikai és nyelvi kisebbségek és egyéb csoportok védelmén túl kifejezetten és egyértelműen (a jelenlegi „más kisebbség vagy bármely többség” kitételnél konkrétabban) térjen ki a nők védelmére, a szexizmus tilalmára, és nemtől, kortól függetlenül a szexuális erőszak áldozatainak védelmére is. Felhívjuk egyúttal a figyelmet, hogy mivel Magyarország aláírta, és remélhetőleg mielőbb ratifikálni készül az Isztambuli egyezményt (a média feladatairól lásd a 17. cikkelyt), továbbá, mivel az ENSZ CEDAW bizottsága is sürgette a mielőbbi ratifikálást (lásd 2013, Záró észrevételek, 21. i) pont), az ez irányú törvénymódosítások egyébként is szükségessé válnak majd.

Mindezek nyomatékosítása érdekében 2014. szeptember 7-én vasárnap 15 órára közös tiltakozást szervezünk a rádió székháza előtt (Üllői út 102.). További részletek: https://www.facebook.com/events/1474161792862996/1474208336191675/
2014. szeptember 2.
Nőkért Egyesület
Magyar Nők Szövetsége
Nő az Esély Egyesület
Amnesty International
Transvanilla Egyesület
Le Monde Diplomatique magyar kiadás
Üvegplafon – Meddig terjed a nők szabadsága? beszélgetések szervezői
Újrakezdés csoport
Slutwalk csoport
Transition Blog
Arany Liliom Alapítvány
A későbbiekben csatlakozó szervezetek nevét ugyanitt fogjuk feltüntetni.

Neked ajánljuk

Hol lehet ma tankolni?

  • narancs.hu

Listát készített egy autós portál arról, hogy az országban hol lehet és hol nem lehet 95-ös benzint tankolni.