Film

A művészet nagy dolog

Samuel Benchetrit: Szerelmes nehézfiúk

  • 2022. június 8.

Kritika

A gengszter is csak egy érző ember, vágyik a szépre, a jóra, a romantikára, a művészetre. Főleg a művészetre. Lám, verselésre adja kopasz fejét a kikötő rettegett ura, midőn magányos szíve szerelemre gyúl, s alexandrinusban szerzett költeményeivel hódítaná meg a szupermarket ifjú pénztárosnőjét. S hát mi is a poézis?

Egy csomó szokatlan szó (amarillisz!), amelyek jelentését sem a nehéz életű trubadúr, sem múzsája nem ismeri, csak a rímfaragó önképzőkör vezetője biztatja alkotásra a kritikát nehezen tűrő, művészete nem elég lelkes befogadását tettleg is szankcionáló főcsempészt. Akinek elhanyagolt neje azt hiszi, hogy a szemétből kiemelt krikszkrakszos fecni rímei őt éneklik meg, s már ez az utóbb csalókának bizonyuló tudat is elég, hogy kiemelje őt a tespedt depresszióból. Mert neki is kéne szépség, meg romantika, meg művészet. Főleg a művészet.

A főnök szerfelett népszerűtlen kislányának szülinapi buliján való megjelenésre komolyabb ráhatással szükséges ösztönözni az iskolatársakat, így a keleti spiritualitás iránt érdeklődő maffiózó a jelen pillanat megélésének fontosságáról fojtogatás közben elmélkedik. A lányka által kiszemelt tahó siheder viszont némi készpénzért hajlandó érdeklődni iránta.

Aztán ott van a banda behajtó embere, aki méretes fejszével kopogtat az adósságát nem törlesztő könyvelő ablakán, de elkésett, mert becses neje már előzőleg agyonverte a színházi előadás céljára sikkasztó, de a várható következményektől (fejszés behajtó) pánikba eső és a pénzt mégiscsak visszaadni akaró párját. Csak nem hiúsulhat meg a Simone de Beauvoir és Jean-Paul Sartre szenvedélyes kapcsolatát bemutató zenés egzisztencialista dráma bemutatója holmi rendezetlen tartozás miatt! Főleg, ha a főszereppel maga a dadogó, de ambiciózus hölgy kívánja színi karrierjét megalapozni. Hát csoda, hogy a fejszés behajtó beleszeret nyomban, és a Sartre szerepére jelentkező ripacsokat sorra elteszi láb alól, hogy ő játszhassa el a filozófust? A dilettáns látomásban, ahol egy színpadon tartózkodik a kisvárosi műkedvelők megformálta Gandhi és Hitler, Marilyn Monroe és Jézus, és persze a világ minden problémáját megoldó irodalmár páros, na, ott megkapja a magáét filozófia és művészet, feminizmus és forradalom.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Gulyás Gergely: A KDNP nem fog egy EP-frakcióban ülni a Tisza Párttal

  • narancs.hu

Erről a miniszter a kormányinfón beszélt, ahol a kommunista rémuralomhoz és a Rákosi-korszakhoz hasonlította az Európai Unió Bírósága ítéletét, melynek értelmében 200 millió euróra büntették hazánkat, mivel nem tartota be a bíróság egy korábbi, menekültügyben hozott ítéletét.