Film

Bocs, idézet

Maria Schrader: Azt mondta

  • 2022. november 30.

Kritika

Hogy előbb-utóbb filmen is megörökítik az alkalmazottaival, színésznőivel évtizedeken át következmények nélkül erőszakoskodó Harvey Weinstein bukását, az kezdettől nyilvánvaló volt.

A hatalmával visszaélő perverz producer – nem falu bikája, csak maszturbáns szatír – gyomorforgató története nem csak az Egyesült Államokat és nem csak a filmipart rázta meg, de globális következményei lettek. Az esetre frissiben reflektáló, és egy (meg nem nevezett) filmes potentát alig leplezett visszaéléseit, mint a rendszer működésének szerves részét képező, elfogadott vagy elviselt szelekciós mechanizmust leleplező Az asszisztens (Kitty Green, 2019) kényelmetlenül mélyre ment, nem is jelölték egyetlen Oscarra sem az akkori év kábé legjobb filmjét. Ez a jelenlegi jóval fogyaszthatóbb produktum.

Aki szaftos részletekre számít, csalódni fog, ez a film (megint) arról az elégszer el nem mondható közhelyről szól, hogy milyen jól működik a sajtó, ha szabad, s hogy az igazság felkutatása és felmutatása mennyire fontos egy egészséges társadalmi közeg kialakításához. Megan Twohey (Carey Mulligan) és Jodi Kantor (Zoe Kazan) oknyomozó újságírókat, ill. a New York Times szerkesztőit követjük, akik elkötelezik magukat az ügy felgöngyölítése, a szexuális bűncselekményeit az érinthetetlenek nyugalmával újra és újra elkövető, kéretlen közeledésének visszautasítását karrierek, életek tönkretételével megtorló filmmogul leleplezése mellett. Hívások százait kell lefolytatni, nem szívesen kinyíló ajtókon bekopogtatni, lelki sebeikből soha fel nem épülő, hallgatásra kötelezett nők szívét megnyitni, családi titkok napvilágra kerülésének romboló hatását mérlegelni, jogi következményeket felmérni, fenyegetőzést és konkrét megfigyeltetést elviselni, kudarccal szembenézni. Évekig ezzel kelni és feküdni, éjszaka sem nyugodni, a saját családi életet is próbára tenni.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

Halk, mély morgás

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

 

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?

Csak a szégyen

Egy héttel ezelőtt az ENSZ Közgyűlése elfogadta azt a határozatot, amely július 11-ét a srebrenicai népirtás emléknapjává nyilvánítja.

Feltétlenül, de nem mindenképpen

A németek sohasem fogják megbocsátani a zsidóknak Auschwitzot – hangzik egy ismert, vitatott eredetű bon mot. Mint sok más általánosításban, ebben is lehetett igazság, amíg maguk a tettesek és a nácikkal együttműködők értelmezték úgy bűneiket, hogy a végén valahogy mégis a zsidók legyenek a hibásak. Gyermekeik és unokáik azonban már elfojtás vagy kivetítés nélkül tekinthettek a népirtásra, és vonhatták kérdőre felmenőiket.

Szerelem és politika

„Ötvenegy éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Tánczos Gábor, az Országos Pedagógiai Intézet munkatársa, a Győrffy kollégium volt tagja, ismert publicista. A pedagógián kívül behatóan foglalkozott a NÉKOSZ történetével és a romániai magyar kultúrával.”

 

Előrehozott 2026

Olyan intenzitással történnek az események a magyar belpolitikában az utóbbi hónapokban, hogy immár komolyan felvethető: Orbán rendszerét akár a 2026-os általános választások előtt is le lehet váltani. Ideje hát gondolkodni ilyen forgatókönyveken is.

 

Nem bírnak magukkal

Németh Szilárd Fidesz-alelnök, rezsihuszár titkára küzd Németh Szilárd egykori harcostársával Csepelen. Vélnénk, az ellenzéknek a kormánypárti testvérháború miatt nincs nehéz dolga, de a momentumos polgármesterjelöltet a volt fideszesek épp Némethtel akarják kompromittálni.

Letakarított pálya

A Tisza család kultuszának ápolása „nemzetpolitikai” feladat. Az egykori családi fészek, a geszti kastély nagyszabású felújítása egyre csúszik, és egyre többe kerül. A projektet a mutyigyanús közbeszerzések övezik. Legutóbb felbukkant az Állami Számvevőszék elnökének egykori cége is.