Rádió

Emberi hangon

A coming outról a Klubrádióban

Kritika

Mikkamakka, Szegény Dzsoni, Dömdödöm, Vacskamati: a végtelenségig lehetne sorolni Lázár Ervin feledhetetlen mesefiguráit. Közéjük tartozik a szelíd és okos Zsebenci Klopédia is, aki eposzi jelzője szerint még locska-fecske is.

Hogy a Klubrádió újonnan indult műsora, a Zsebenciklopédia miért épp az ő nevét kölcsönözte címként, nem egészen világos (a véletlen egybeesés alighanem kizárható), mindenesetre a produkcióról sok mindent el lehet mondani az első adás alapján, de hogy locska-fecske lenne, azt aligha.

A csütörtök kora délutánonként jelentkező műsor a leírása szerint olyan, „akár, ha egy kislexikont nyitnánk ki, minden adásban előbukkan egy szó, amely annak az adásnak a központi témája, amit a műsorban körbejárunk a saját kifejezési lehetőségeinkkel, véleményünkkel, eszköztárunkkal”. Alkalmanként két vendéget hív a szerkesztő-műsorvezető, Gaál Ildikó. Elég egyszerű tehát a képlet: egy szó, két ember, nagyjából 55 perc műsoridő.

A Zsebenciklopédia – bár ezt külön nem deklarálják – a nehéz vagy kényes témák felé húz. Elvileg az első adásnak a demenciáról kellett volna szólnia, ám a Covid felülírta a műsortervet, s beelőzött a coming out, de hamarosan lesz szó a poliamoriáról is. Szép magyar szavak, akár az Idegen szavak és kifejezések szótára címen is el lehetett volna gondolkodni, igaz, abban jóval kevesebb a Lázár Ervin-i báj.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk