Tartalom

MaNcs 34. évf. 08. sz. (2022-02-24)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Támadás alatt

Lapzártánkkor mi is, meg mindenki más is arra várjuk a választ eléggé felhős homlokkal, hogy a kedd hajnalban minden jel szerint megindult orosz csapatok vajon hol állnak meg Ukrajna földjén: azon a demarkációs vonalon, amely elválasztja a már megszállt keleti országrészeket az ukrán állam fennhatósága alatt álló területektől, vagy megkísérlik átlépni ezt a frontot.

Publicisztika

Antal Dániel

Publicisztika

Mire vénülünk meg?

Kiutak a magyar demográfiai csapdából

Magyarország öregszik, és folyamatosan csökken lakóinak száma – ám sokak számára e tragikus jelenség megfoghatatlan, és talán nem is annyira rémisztő perspektíva. Ezért a következőkben megpróbálom elképzelni, milyen lesz az elnéptelenedő és elöregedő Magyarországon élni, majd végiggondolni azt, hogy mit tehetünk ez ellen, s hogy a skandináv, a holland vagy a német társadalom hogyan próbál szembenézni a hasonló folyamatokkal.

Egotrip

Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip

Veszélyes vizeken

Amikor kitört a Covid-járvány, és a betegségek meg a lezárások emberek millióit és cégek tízezreit sújtották, fukarsággal vádoltam meg a magyar kormányt, amiért hathatós válságkezelő intézkedések helyett korábban eldöntött tételek átcímkézésével trükközött, és a terheket minél inkább másokra (önkormányzatokra, bankokra) igyekezett áthárítani.

Belpol

Interjú

Belpol

„Azért is csinálnak egy rendes sztrájkot”

Tóth Viktor és Törley Katalin a pedagógusok engedetlenségi mozgalmáról

Március 16-ra egész napos sztrájkot hirdettek a pedagógusok, de egy kormányrendelet kiüresítette a tiltakozás e formáját. Egyre több tanár nyúl a polgári engedetlenség eszközéhez, egy-egy napra megtagadják a munkát, így tiltakoznak a sztrájkjog kiherélése ellen. A kezdeményezéshez elsőként csatlakozó két budapesti iskola, a Kőbányai Szent László Gimnázium és a Kölcsey Ferenc Gimnázium egy-egy tanárával beszélgettünk.

Ál- és volt ellenzéki indulók az összellenzéki jelöltekkel szemben

Belpol

Zavarkeltők

Egyre több egyéni választókerületben jelentik be indulásukat magukat ellenzékinek hirdető személyek. Felbukkanásuk leginkább az összellenzéki jelöltek dolgát nehezíthetik meg, ám a tapasztalatok alapján csak akkor hajtanak hasznot a Fidesznek, ha sokan próbálkoznak egy-egy körzetben.

Mire készül az ellenzék a kultúra területén?

Belpol

Kiszabadítani és elengedni

Őrült tempóban zajlik a kultúra területén is a funkciókiszervezés és vagyonkimentés, így az erre adható érvényes válaszok megtalálása lett a legkomolyabb kihívás az ellenzék programíróinak. Mi menthető, mi menthetetlen, és mi az, amiért nem is kár?

Elvitte a NAV Újszentiván vőfély-polgármesterét

Belpol

Vége a bulinak

Az újszentivániak minden lehetőséget megragadnak – hangzott el a község munkásszállójának avatásán 2020 márciusában. Két hete Putnik Lázár polgármestert őrizetbe vette a NAV, mert a gyanú szerint a szálló építésekor 222 millió forinttal károsította meg az államot. A helyiek csodálják, hogy ez csak most tűnt föl.

Színház

Zsinórpadlás – Interjú

Színház

„Akkor jóban leszünk”

Székely Csaba drámaíró

Az egyik legtöbbet játszott színpadi szerző Magyarországon és a hazájában, Romániában is. Darabjai a társadalmat leginkább megmozgató kérdésekre reflektálnak, de sosem ragadnak le az aktualitásoknál, az egyetemes konzekvenciákat keresik. A friss bemutatóitól indultunk, a kultúrharc mai állásig jutottunk.

Zsinórpadlás – Kritika

Színház

Görögös viccek

Iszméné

Az A Vadász Esélye színházi alkotóközösség 2019-ben alakult, tagjai a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen végzett tanulmányaik során kezdték meg közös munkájukat.

Zsinórpadlás – Kritika

Színház

Virgonc lelkek

Dante: Pokol

Alászállunk, Gyabronka József vezetésével kezdetét veszi pokoljárásunk. Dante nyomán merülünk egyre lejjebb, neki pedig itt is, akár az Isteni színjátékban, Vergilius a vezetője. Bűnös lelkek mindenütt, nem győzzük fejben behelyettesíteni a korabelieket mostaniakra. 

Zsinórpadlás

Színház

Ez a maximum

Az FAQ Színház első tíz éve

Az FAQ Színházat Budapestre költöző győri színjátszók alapították 2012-ben. Az elmúlt tíz évben sokat alakult a társulat. Egyetlen dolog nem változott: a nyitottságuk és az érdeklődésük.

Zsinórpadlás – Felnőtteknek szóló bábszínház

Színház

Törpék helyett óriások

„A báb nem csak gyerekjáték”; „A báb nem korosztály, hanem műfaj” – hirdeti több magyarországi bábszínház, és egyre céltudatosabban fordulnak a felnőtt közönség felé. Közelebbről vizsgálva ezt a trendet, az is nyilvánvalóvá válik, hogy valójában nem is tér-, hanem visszahódításról van szó.

Zsinórpadlás – Könyv

Színház

Fokozhatatlan

Főleg szeress. Albert Camus [és] Maria Casarès levelezése 1944–1959

„Szerelmem, minden, ami minket elválaszt egymástól, ugyanolyan ostoba, mint ezek a felhők, amelyek hol felszállnak, hol megint leszállnak a völgybe. (…) Egyre közelebb kerülünk egymáshoz, hamarosan megfogjuk egymás kezét, és nem válunk el többé” – írja Camus 1955-ben kelt levelében, több mint tíz év kitartó levelezés után. Hisz neki még a másik? Nehezen hihető.

Zene

Interjú

Zene

„Én vagyok a fiatal demokrata”

Falusi Mariann énekesnő

A járvány miatt elmaradt tavalyi koncertjét pótolja hamarosan a Pa-Dö-Dőből ismert énekesnő, akitől megkérdeztük, hogy létezik-e számára szólókarrier, s miért készített Fidesz-jelvényeket.

Kritika

Tánc

Kritika

Nem rock and roll

Harmónia

Hód Adrienn másodszor dolgozott koreográfusként a brémai Unusual Symptoms társulattal; első közös munkájuk két éve a Coexist volt, annak a társadalmi párbeszédre késztető koreografikus megközelítésnek a szellemében, amellyel Hód az elmúlt bő tíz évben a saját társulatával a sokféle társadalmi presszió testekre gyakorolt hatását vizsgálta. A koreográfus személyes történeteket „mesélve” kereste a (fel)szabadulás lehetőségeit.

Könyv

Kritika

Távolban egy falfehér vitorla

Avi Loeb: Földönkívüli – Egy idegen civilizáció első nyomai

Az izraeli, de jó ideje az Egyesült Államokban kutató és tanító asztrofizikus még 2018 őszén hívta fel magára nem csupán a szűk szakma, de a laikus közönség figyelmét is. Az ekkor publikált tudományos cikkében azt állította ugyanis, hogy lehetséges, hogy egy földön kívüli civilizáció első jele felbukkant a Naprendszerben.

Film

Kritika

Gyermek pajzzsal

Kenneth Branagh: Belfast

A rendezői alteregó kilencéves, fakarddal hadonászik, pajzsa horpadt kukafedél.

Rádió

Kritika

Emberi hangon

A coming outról a Klubrádióban

Mikkamakka, Szegény Dzsoni, Dömdödöm, Vacskamati: a végtelenségig lehetne sorolni Lázár Ervin feledhetetlen mesefiguráit. Közéjük tartozik a szelíd és okos Zsebenci Klopédia is, aki eposzi jelzője szerint még locska-fecske is.

Kiállítás

Kritika

Megfestett levegő

Mátrai Erik: Screen

Katartikus élmény volt Mátrai Erik 2012-ben bemutatott híres munkáját, a Porticust – ezt a fénypászmákból összeálló, az ókori oszlopcsarnokokra vagy templomokra emlékeztető, azok arányait követő virtuális és lenyűgöző teret – meglátni.

Visszhang

Visszhang: film

Visszhang

Halál a Níluson

A vonatos Christie-klasszikus megvolt, ideje volt rátérni a hajósra.

Visszhang: film

Visszhang

Az ég a földig ér

„Én csak szerelmes akarok lenni! Csak élni akarok!” – fakad ki egy ponton tizenéves hősünk, Lennie.

Visszhang: tévésorozat

Visszhang

Lov3

Egy nap a hatvanas, temperamentumos Baby maga köré gyűjti három gyermekét és közli velük, hogy elválik apjuktól, magukra hagyja őket, és ezentúl lakbért kell fizetniük, ha a házában akarnak élni.

Visszhang: lemez

Visszhang

Jeremy Denk: Mozart

Az ötvenegy éves amerikai zongoraművész nem teljesen ismeretlen a magyar közönség előtt: néhány éve fellépett már a Zeneakadémián, igaz, látogatása nem keltett túl nagy feltűnést.

Visszhang: lemez

Visszhang

Beach House: Once Twice Melody

Csaknem négy év telt el Victoria Legrand és Alex Scally hetedik albuma, a 7 megjelenése óta, de a nyolcadikat meghallgatva teljességgel értjük, miért kellett nekik ennyi idő, ötlet és türelem.

Visszhang: könyv

Visszhang

Dobray Sarolta: Üvegfal

Léna és Péter talán már nem szeretik annyira nagyon egymást, ezért a sok bántás. Első pillantásra legalábbis ilyennek tűnhet a kapcsolatuk egy külső szemlélő számára.

Visszhang: könyv

Visszhang

Orvos-Tóth Noémi: Szabad akarat

A szerző előző könyve, az Örökölt sors, amely elsősorban az epigenetikai örökségünket, a családi mintázatainkat vizsgálta, igazi bombasiker volt, és azóta Orvos-Tóth az egyik legnépszerűbb és legtöbbet felszólaló, előadó pszichológusunk.

Interaktív
Film

tévésmaci

Film

Kakasviadal

Amikor Sztupa és Troché már-már kényelmetlennek érezték az őket körülölelő nyugit, valóban idillinek tűnt a kép.

Lokál

125 éves vásárcsarnokok

Lokál

Budapest gyomra

1897. február 15-én nagy napra ébredt Budapest népe. Egyszerre öt helyen öltött testet a hagyományos piac megújulását jelképező vásárcsarnok intézménye.

Tudomány

Így romlik a figyelmünk a digitális korban

Tudomány

Zavar a rendszerben

Nehezebben koncentrálunk a könyvekre, de még az online cikkeket sem tudjuk végigolvasni anélkül, hogy közben újabb és újabb ablakokat nyitnánk meg. Egyre több szakember beszél a figyelem válságáról, amiért döntő részben a digitális világ nagyon is tudatosan megkonstruált működése felel.

Gasztro