Kiállítás

Kiterjesztett küzdelem

Hongkong – A zavargások története

  • Erdei Krisztina
  • 2022. július 27.

Kritika

Korábban a brit korona fennhatósága alá tartozó, majd a 20. század végén kínai szuverenitás alá került Hongkongról rendszeresen hallottunk híreket 2019-ben. Bár az ott élők a váltáskor ígéretet kaptak rá, hogy addigi jogaikat továbbra is biztosítják, s a követő két évtized egyáltalán nem volt konfliktusmentes, azért mindig sikerült békés eszközökkel visszaverni a szabadságjogokat érő támadásokat.

Egészen 2019 februárjáig, amikor a különleges igazgatású terület hatóságai lehetővé akarták tenni, hogy a bűnügyek gyanúsítottait kiadhassák Kínának, ahol rendszeresen megsértik az eljárási protokollt – e törvénytervezet váltotta ki a hatalmas, kezdetben békés tiltakozássorozatot. Somogyi Sára, Vincze Márton és Bácsfai Gábor, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem volt hallgatói mindezzel személyesen is szembesültek, amikor 2019 őszén ösztöndíjjal Hongkongba érkeztek a helyi City Universityre.

A kiállítás az ott eltöltött idejükről szól. A kulturális különbségek, egzotikusnak tűnő részletek megtapasztalásán túl az egyetemisták önkéntelenül is részeseivé váltak e hatalmas tüntetéssorozatnak. A modern, decentralizált társadalmi mozgalmak összefogásán alapuló tiltakozások rengeteg embert mozgattak meg, többségében fiatalokat, akiknek a vezető nélküli, dinamikus fellépése sikeresen szólította meg a városban élőket. A kiállítás képei, videóanyagai és a mindezt összefoglaló kiadvány szubjektív merítéssel ugyan, de sok szempontból izgalmasan egészítik ki azokat a vizuális anyagokat, amelyekkel a média felületein találkozhattunk.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk