Tévésorozat

Levakarhatatlan penész

Öt nap a kórházban

Kritika

Tizenhét éve annak, hogy a Katrina hurrikán és az azt követő súlyos áradások térdre kényszerítették New Orleanst. A természeti katasztrófát ember okozta tragédiák sora követte: az árvíz tömegeket tett otthontalanná, a pusztítás nyomán feltörő erőszak, rablások és rendőri erőszak pedig csak mélyítették a szenvedést.

A szövetségi kormány és az állami vezetés is magára hagyta a jelentősebb ipari funkcióval nem bíró, szegénységtől és egyenlőtlenségektől sújtott várost, ahol a mentésben és újjáépítésben nem lehetett számítani a korrupt rendőrségre és a helyi politikusokra. A The Big Easy a pusztulásban magára maradt, ám a Katrina utáni újjáépítést követően a kormányzat gyorsan a nemzet erejének szimbólumaként kezdett hivatkozni rá. Hogy mit lehetett volna jobban, hatékonyabban csinálni, hány élet lett volna menthető, és hogyan lehetne megakadályozni egy hasonló tragédiát, arról kevesebb szó esett.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Miért jött létre a bűnügyi felügyelet és mit jelent pontosan? Kérdések és válaszok a Schadl-ügy apropóján

Amikor a végrehajtói kar volt elnökének és egyik vádlott-társának a letartóztatását megszüntették, bűnügyi felügyelet alá helyezték őket. Mi ez a jogintézmény, különösen az ingatlanhoz kötött bűnügyi felügyelet (köznyelven szólva: házi őrizet)? Egyebek mellett erről is szó esik Jován László ügyvéddel folytatott beszélgetésünkben.