Könyv

Mozgott a föld

Patrick Desbois: A golyók általi holokauszt. Halál fényes nappal

  • Kriza Borbála
  • 2022. november 16.

Kritika

A náci megszállást követően 1941 és 1944 között az Einsatzgruppe, vagyis „bevetési csoport” néven működő halálosztagok tömeges kivégzéseket hajtottak végre kelet-európai és balti országokban (Oroszország, Ukrajna, Fehéroroszország, Moldávia, Lettország, Litvánia, Észtország).

Ezek a jobbára az SS és a Gestapo tagjaiból összeállított, gyakran változó összetételű egységek 2,2 millió zsidót, elsősorban civileket gyilkoltak meg. A szovjetektől elfoglalt területen végrehajtott tömeges agyonlövések korábban kevéssé ismert epizódjai voltak a holokauszt történetének. A zsidók ellen elkövetett népirtásnak ezt a fejezetét nevezi el Patrick Desbois „la Shoah par balles”-nak, vagyis „golyók általi holokausztnak”, új fogalmat alkotva ezzel a holokausztkutatásban.

Patrick Desbois francia katolikus pap saját nagyapjának a történetét kezdte el kutatni, aki a II. világháború idején francia hadifogolyként raboskodott egy Galíciában felállított náci táborban. A kutatás során vált világossá számára, hogy nagyapja feltehetően szemtanúja volt a zsidók tömeges kivégzésének. A súlyos kérdésekre, morális dilemmákra választ kereső pap a kelet-európai rendszerváltásokat követően elindult Ukrajnába, hogy a fogolytábor környékén élő idős falusiakkal beszéljen. A szemtanúk – majd’ minden helybeli azzá vált, akik gyerekként vagy fiatal felnőttként megélték ezt az időszakot – megnyíltak, és elmondták a tömeggyilkossággal kapcsolatos emlékeiket. A személyes kutatásból nagy ívű dokumentációs projekt lett. A Yahad-In Unum szervezet munkatársai azóta közel 7 ezer videóinterjút készítettek szemtanúkkal, és a visszaemlékezéseknek, valamint a kapcsolódó német és szovjet háborús peranyagoknak köszönhetően közel 2 ezer tömeges kivégzési helyszínt és az ezekhez kapcsolódó, legtöbb esetben feltáratlan tömegsírt tudtak beazonosítani.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk