Tévésorozat

Semmi sem magánügy

Viszály: Capote és a hattyúk

Kritika

A Reggeli a Tiffanynál (máshol: Álom luxuskivitelben) és a Hidegvérrel ünnepelt szerzője élete utolsó évtizedeiben mesterművén dolgozott. A soha el nem készült, Answered Prayers című mű nyomán Capote és az ihletet adó nők a New York-i elit kulisszái mögé viszik a sorozat nézőit.

Az FX 8 részes sorozatát leginkább az elviselhetetlen szó jellemzi. Elviselhetetlen figurák: Capote, a társasági hölgyekből álló köre és szinte minden ismerősük, ahogy valamennyiük élete is kibírhatatlan. A pazar jelmezeket és díszletet folyamatos dohányfüstbe és alkoholgőzbe burkolják (utoljára a Dallasban ittak ennyit), hogy valahogy mégis elviseljék ezt az egészet. Esetleg elegáns apró szelencékből kapkodják a Baby Valiumot vagy bármi más elérhető gyógyszert. Az 5. résztől kezd összeállni a kép, ám az időben kissé szabadon szökdécselő események végül teljesen átcsúsznak az álmok, hallucinációk vagy az irodalmi alapanyag világába, ami meglepő módon tisztább képet ad.

A korona amerikai párdarabjának is tekinthető Viszály című sorozat 2017-es első évadának a középpontjában Joan Crawford és Bette Davis évtizedeken át húzódó ellenségeskedése állt. Az eredeti tervek szerint a második szezon Károly és Diana válását dolgozta volna fel, ezt azonban viszonylag hamar elvetették. Helyette Capote-t szemelték ki, valamint az őt a New York-i elit köreibe emelő asszonyokat. A hattyúknak becézett hölgyek egyaránt rokonságban állnak Az aranykor újgazdagokat megvető, turnürös hölgyeivel, a Szex és New York-os Carrie Bradshow-val és barátnőivel, a Lila akác köz született feleségeivel és a hatalmas kis hazugságokat rejtegető modern feleségekkel és anyákkal. Ahogy a most tradwife-nak nevezett trend kvázi retró háziasszonyt alakító influenszereivel is.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk