Film

Visszatekert szalag

Michael Bay: Rohammentő

Kritika

Michael Bay a filmrendezők Henry Fordja, aki nézőinek minden igényét ki tudja elégíteni, ha azt az egyet kérik tőle, amit előállítani képes. A pénz nem akadály, akár ez is lehetne a filmjeinek alcíme, hiszen castingra, sport­autókra, lenyűgöző helyszínekre sosem sajnálja a büdzsét, a legtöbbet persze ezek felrobbantására költ.

De igyekszik mindig nyomós indokkal alátámasztani a látványos pusztítást: a drog ellen, a hazáért vagy a családért. Csakhogy nobilis célkitűzéseit távolról sem nobilis hősökre bízza. Protagonistáit rendre megkísérti a sötét oldal, de úgy 2–2,5 órányi vérontás után mind ráébred, hogy hová is tartozik igazán.

Will (Yahya Abdul-Mateen II) feleségének rákja van, de a családnak nincs pénze kifizetni a műtét költségeit, még úgy sem, hogy a férfi épp a seregből tér vissza, s joggal várhatná, hogy biztosítása fedezze az életmentő beavatkozást. Segítségért jobb híján fogadott testvéréhez (Jake Gyllenhaal) fordul, és a következő pillanatban már egy bankrablás után menekül a rendőrök elől. A rablás náluk családi hagyomány, munkájukat azonban nehezíti, hogy a meneküléshez lopott mentő hátuljában egy meglőtt rendőr és az őt ápoló mentős (Eiza González) utazik. Bár idővel Los Angeles minden földi és légi egysége rájuk vadászik, az autó nem állhat meg…

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk