Működnek a régi reflexek: a Roszatom mindent tagad

  • narancs.hu
  • 2017. november 21.

Külpol

Az orosz meteorológiai szolgálat a radioaktív izotóp megengedett értékének ezerszeresét mérte.

Szeptember végén az Urál déli része felett mérték a megengedettnél ezerszer nagyobb értéket – az orosz meteorológiai szolgálat (Roszgidromet) ma erősítette meg először, hogy a szeptemberi nukleáris biztonsági intézet (IRSN) mérései nem tévedtek: a ruténium 106 radioaktív izotópjának szennyezése valóban megjelent a légkörben. A Roszatom orosz állami atomhatóság azonban még mindig nem tud róla, hogy baleset történt volna az ország valamelyik atomlétesítményében.

Bár a meteorológiai szolgálat vezetője biztosította a közvéleményt, hogy a mért értékek nem jelentenek veszélyt a lakosságra, az mégis aggasztó, hogy a szennyezés forrásáról nem lehet biztosat tudni. Természetesen az intézet leszögezte, hogy nekik ezt nem is feladatuk kideríteni.

A francia intézet szerint a sugárzó anyag forrása valahol Oroszországban vagy Kazahsztánban lehetett, de mindkét ország tagadta, hogy területén atombaleset történt volna.

A legnagyobb szennyezettségű mintákat azonban a Roszatom Majak nevű nukleáris létesítménye közelében lévő mérőállomások rögzítették. Itt atomerőművekben elhasznált, kiégett fűtőelemeket dolgoznak fel, és itt állítják elő az Oroszországból exportált radioaktív izotópok felét. A világ legsúlyosabb atomkatasztrófája 1957-ben itt, az anno még titkos majaki létesítményben történt - teszi hozzá az MTI.

Rasid Alimov, az orosz Greenpeace nukleáris ügyekben illetékes aktivistája a 444.hu-nak azt nyilatkozta, hogy bár nem tudják bizonyítani, hogy a szivárgás a Majak nevű létesítményből származik, de a környéken az az egyetlen ismert üzem, ahonnan a ruténium-106 kiszabadulhatott. A létesítmény vezetői és a Roszatom is tagadja, hogy innen szivárgott volna ki a ruténium-106, vagy hogy az ország bármely erőművében baleset történt volna.

A Paks II.-t  a Roszatom építheti. Minderről itt:

„A kormány a biztonsággal játszik"

Szüksége van-e Magyarországnak a nukleáris energiára, vagy inkább a megújulókból, tehát a szél- és napenergiából kellene biztosítani az ország áramszükségletét? Interjúalanyunk szerint atomenergia nélkül nem lesz elég áram, a nap és a szél felhasználása nélkül viszont lemaradunk a fejlődésben. Magyar Narancs: Zöld jelzést kapott az eu rópai intézményektől Paks 2 bővítése.

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

Faunok a méhesben

Harci kakasok, üzekedő katicák, tekergőző hernyók, túlérett gyümölcsök, kergetődző és táncoló faunok. Isteni lényekről leváló szárnytollak, méhrajzás és csonkolt kecskeláb – közel harminc művet, festményeket és szobrokat láthatunk a művészeti galériának is otthont adó régi villa első emeletén.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.

„Egy névtelen feljelentés miatt”

2021. február 5-én hajnalban rájuk tört a rendőrség, ezután döntöttek úgy a férjével, Szász János rendezővel, hogy Amerikába költöznek. Semmijük sem volt, mindent maguk mögött hagytak. Harminc év színészi pályafutás után egy idegen országban talált új hivatást.

Csak nyelvében élne

  • Domány András

Śląsk lengyelül, Schlesien németül, Slezsko csehül, Ślůnsk sziléziai nyelven – Lengyelország délnyugati csücskének nem csak a múltja hányatott, a jelene sem könnyű. A helyi, alapvetően lengyel tudatú kisebbség és annak nyelve körüli, több évtizedes vita újraéled, mert a szejm regionális nyelvvé nyilvánította a sziléziait. Kaczyński hülyéinek több se kellett.

Lehetnénk barátok

„Pedig barátok is lehettünk volna!” – viccelt pénzügyes kollégánk, és mindenki nevetett. A busz kikanyarodott a repülőtéri útra. A nagyjából harmincfős küldöttség, amelyben ott volt az összes minisztérium európai ügyekért felelős vezetője, elindult haza. Fáradtak voltunk, de bizakodók.