András yorki herceg pályája és viselt dolgai

A szibarita

Külpol

II. Erzsébet királynő harmadik gyermeke egykor a második helyet foglalta el az Egyesült Királyság trónöröklési rendjében, ma egyre pusztuló hátországgal a manhattani kerületi bíróságon alperesként védekezik egy kiskorú szexuális zaklatása miatt. Hogyan jutott ide, és mit tudunk a perről?

A 61 éves András herceg egész életét azzal töltötte, amivel a királyi családokban a fiatalabb fiúk általában szokták: szórta a család pénzét, utazgatott és nőket hajkurászott, mindezt úgy, mint „a királyi család képviselője”. Persze az felettébb kérdéses, hogy a Windsor-família miféle értékeit képviselhette. Felnőtt életének kezdetétől a bulvársajtó a „party herceg” és „playboy herceg” jelzőkkel illette az arrogáns és rongyrázó főrendet (és akkor még nem hoztuk fel a nyomdafestéket kevésbé tűrő megfogalmazásokat), aki a 80-as években leg­inkább arról volt hírhedt, hogy egyik színésznőt csábította el a másik modell után. Azt mindenki tudhatta, hogy ezekből az afférokból nem lesz házasság, hiszen a királyi család nem fogad be akárkit magas köreibe. András kalandjai emiatt botrányosnak számítottak, de a herceg nem esett ki a pikszisből, mert ha lehet hinni a pletykáknak, ő volt a királynő kedvenc fiacskája.

Az 1982-es falklandi háborúban helikopterpilótaként vett részt, majd pár évvel később házasságot kötött az előkelő családból származó Sarah Fergusonnal; mindez átmenetileg helyreállította a jó hírét. A házasság azonban hat évvel később botrányos körülmények között véget ért, miután a Daily Mirror azóta ikonikussá vált képeket tett közzé a Fergie becenéven emlegetett hercegnéről, amint félmeztelenül napozik egy franciaországi villában, miközben pénzügyi tanácsadója, a texasi milliárdos John Bryan a lábfejét csókolgatja. A válást 1996-ban mondták ki, ám András és exfelesége közeli kapcsolatban maradtak. Ez további botrányokhoz vezetett, például amikor Sarah Ferguson 2010-ben egy magát üzletembernek kiadó riporternek azt mondta, hogy 500 ezer fontért hoz össze számára egy találkozót András herceggel.

E sorozatos kompromittálódások a yorki herceget egyfajta tragikomikus figurává tették a brit közéletben. Míg bátyja, Károly herceg és az ő válása, majd Diana hercegné halála az országot megrázó tragédia volt, András és Fergie sokkal kevésbé méltóságteljes története inkább komédiának tűnt. András sosem tartozott a britek kedvencei közé, de talán még mindig inkább komolytalan és kínos, de nem sok vizet zavaró figuraként élne a köztudatban – ha nem derült volna fény barátságára Jeffrey Epsteinnel.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk