Amíg a magyar kormány hazugságnak nevezi az orosz kémkedést, addig Belgium és Hollandia sorra utasítja ki az orosz kémeket

  • narancs.hu
  • 2022. március 29.

Külpol

A hollandok 17 hírszerző tisztet, a belgák 21 diplomata kémet utasítottak ki ma országukból.

Miután az ellenzék már Szijjártó Péter lemondását követeli, amiért – a Direkt36 kedd reggeli cikke szerint – orosz hekkerek évek óta ki-be járkálnak a Külügyminisztérium titkos belső kommunikációs hálózatán, a magyar tárca nem spilázta túl, hogy mindez most nyilvánosságra került.

A Szijjártó-féle minisztérium ugyanis mindössze ennyit reagált az orosz kémkedésre:

Kampányhazugságokkal nem foglalkozunk.

Ehhez képest az AP hírügynökség jelentése szerint ugyanezen a napon Belgium úgy döntött, hogy 21 orosz diplomatát utasít ki kémkedéssel vagy jogellenes befolyással való üzérkedéssel kapcsolatos tevékenység miatt. A diplomaták két hetet kaptak arra, hogy elhagyják az országot - közölte Elke Pattyn külügyi szóvivő kedden.

Ráadásul a holland kormány is hasonlóan cselekedett, szintén a mai napon 17 orosz hírszerzőt utasított ki az országból, nemzetbiztonsági fenyegetésnek nevezve jelenlétüket. A külügyminisztérium szerint

kedden behívták az orosz nagykövetet, és közölték vele, hogy a diplomataként akkreditált tiszteket el kell távolítani az országból.

A Hollandiára irányuló hírszerzési fenyegetés továbbra is magas, Oroszország jelenlegi hozzáállása nemkívánatossá teszi ezeknek a hírszerző tiszteknek a jelenlétét - írta közleményében a minisztérium.

A holland kormány azt közölte, hogy a döntést számos hasonlóan gondolkodó országgal konzultálva hozták meg, köztük az Egyesült Államokat, Lengyelországot, Bulgáriát, Szlovákiát, Észtországot, Lettországot, Litvániát és Montenegrót - amely országok hasonló módon utasítottak ki orosz kémetek - említve.

Magyarország nem szerepelt ezen a listán.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk