Angela Merkel élesen bírálta a nacionalistákat, az Európai Unió alapértékeinek védelmére szólított fel

  • MTI
  • narancs.hu
  • 2019. május 25.

Külpol

Bár a német kancellár kimaradt a választási kampányból, a hajrában egyértelművé tette, mi a helyes irány.

Meg kell védeni az Európai Unió alapértékeit, amelyek kívülről és belülről is támadás alatt állnak – hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár, az Európai Néppárthoz (EPP) tartozó Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa pénteken Münchenben az EPP európai parlamenti választási kampányának záró rendezvényén.

Az EU alapvető értékei a demokrácia, a jogállam, a szólás és a vallás szabadsága, a sajtószabadság, az emberi jogok és az emberi méltóság iránti elkötelezettség, és "a nacionalizmus minden formája támadás ezen értékek ellen" – szögezte le a német kancellár.

Hangsúlyozta, hogy "az uszítás emberek ellen támadás a közös értékeink ellen, az igazságszolgáltatás és a sajtószabadság elnyomása támadás a közös értékeink ellen".

Ilyen helyzetben "nem lehetünk ingatagok, nem habozhatunk, fel kell emelnünk a hangunkat és világosan el kell mondanunk, hogy az EPP ezt nem tűri el".

Angela Merkel nem vett részt a választási küzdelemben, a müncheni gyűlés volt az egyetlen hivatalos kampányrendezvény, amelyen megjelent. Beszédében kiemelte, minden erejét megfeszítve dolgozik azért, hogy az EPP csúcsjelöltje, Manfred Weber legyen az Európai Bizottság következő elnöke. Nem "megosztó" politikusokra, hanem olyan "hídépítőkre" van szükség, mint Manfred Weber.

A CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) – Manfred Weber pártja – azért válhatott Németország meghatározó politikai erejévé, mert hidat tudott építeni katolikusok és protestánsok között, a tőke és a munka között.

Merkel elmondása szerint most ismét hidakat kell építeni, hidakat a "nemzetközi pénztőke" és a társadalmi igazságosság elvének érvényesülése között, a "klímakatasztrófa" elhárítása és a gazdasági növekedés fenntartása, az innováció és a szociális biztonság, a megerősített külső határokkal rendelkező EU és a közösség szomszédsága között.

A többi között arról is szólt, hogy az EPP, a CDU és a CSU Európája "nem centralizált és nem bürokratikus Európa, amelyben mindent Brüsszelből irányítanak, hanem egy Európa, amely büszke a sokszínűségére, amelyet az emberek az otthonuknak éreznek, és amely gazdagodásnak, és nem tehertételnek érzi a különböző kultúrákat".

A Néppárt elnöke szerint nacionalistákkal és Európa-ellenesekkel nem lehet a jövőt építeni

"Ez nem az az Európa, amelyet mi akarunk, mi egy erős, okos és emberséges Európát akarunk." Nacionalistákkal és Európa-ellenesekkel nem lehet a jövőt építeni - mondta Joseph Daul, az Európai Néppárt (EPP) elnöke pénteken Münchenben a pártcsalád európai parlamenti választási kampányának záró rendezvényén.

Figyelmébe ajánljuk