Az elnöki titkosszolgálat igazgatója szerint „kudarcot vallottak” a Trump elleni merényleg napján

  • narancs.hu
  • 2024. július 22.

Külpol

Kimberly Cheatle a kongresszus előtt vállalta a felelősséget a mulsztásokért, de nem készül lemondani.

Az amerikai Secret Service igazgatója a kongresszus előtt arról beszélt, a Donald Trump elleni merényletkísérlet „évtizedek óta a legjelentősebb operatív kudarc volt a titkosszolgálatnál”, és teljes felelősséget vállalt az aznapi biztonsági mulasztásokért – írja a 444.hu az ABC News tudósítására hivatkozva. A képviselőház felügyeleti bizottsága előtt Kimberly Cheatle úgy foglamazott:

„A Secret Service ünnepélyes küldetése, hogy megvédje nemzetünk vezetőit. Július 13-án kudarcot vallottunk.”

„Teljes mértékben együttműködünk a folyamatban lévő vizsgálatokkal. Meg kell tudnunk, mi történt” – tette hozzá a Secret Service igazgatója, aki első kongresszusi meghallgatásán azt is elmondta, hogy „eget és földet” meg fog mozgatni annak érdekében, hogy a július 13-án történtek soha többé ne fordulhassanak elő.

Cheatle-nek a képviselőház felügyeleti bizottsága előtt kell elmondania, hogy az ügynökség hogyan kezelte a Trump elleni merényletkísérlet körüli biztonsági intézkedéseket. Miután a volt elnököt meglőtték a pennsylvaniai Butlerben tartott nagygyűlésén, több republikánus és legalább egy demokrata képviselő is lemondásra szólította fel az igazgatót. Kimberly Cheatle a kongresszus előtt közölte: nem fog lemondani.

Cheatle-nek arra is felelnie kell, hogy az ügynöksége valóban megtagadta-e Trump biztonsági részlegének a merényletkísérletet megelőző két évben kért forrásait, ahogy arról a Washington Post beszámolt. A Secret Service kezdetben tagadott, aztán a hétvégén mégis beismerte ez. A belbiztonsági minisztérium főfelügyelője három különálló vizsgálatot indított a hibák kivizsgálására, az FBI jelenleg büntetőjogi vizsgálatot vezet, Mike Johnson, a képviselőház elnöke pedig kongresszusi forrásokat ígért egy külön vizsgálatra.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk