Az izraeli hadsereg újabb rajtaütést hajtott végre a Gázai övezetben

  • narancs.hu
  • 2023. október 27.

Külpol

Péntek reggel két egyiptomi üdülővárosnál is célt tévesztett rakéták csapódtak be.

Az izraeli hadsereg egységei csütörtök este és éjjel ismét rajtaütést tartottak a Gázai övezetben – jelentette be az izraeli katonai szóvivő pénteken az MTI tudósítása szerint.

Gyalogsági, páncélos és műszaki alakulatok a légierő drónjainak és helikoptereinek támogatásával rajtaütöttek a Gázai övezet északi és középső részén. A műveletben a Hamász iszlamista szervezet célpontjait támadták Szadaija negyedben és az övezet más részein. A Hamász katonai állásait lőtték többek között Gáza városában, és rakétaindító pontokat, valamint a szervezet székházát is támadták. Az izraeli hadsereg már a Gázai övezet környékén végrehajtott iszlamista mészárlás utáni első napokban átlépte a határt, holttesteket keresve, a csütörtökön megkezdett razziák pedig már kiterjedtebb területeket értek el. Az izraeli erők közelednek a határ közelében lévő lakóházakhoz. Katonai tisztviselők szerint a razziák célja, hogy információkat gyűjtsenek és összecsapásokat váltsanak ki az iszlamista fegyveresekkel, hogy azok előjöjjenek a civil lakóházak alatti rejtekhelyeikről.

A hadsereg szóvivője szerint az is cél, hogy előkészítsék a területet a tervezett nagyszabású behatolásra, és izraeli állásokat építsenek ki.

Egy palesztin beszámoló szerint az izraeli katonák megölték az Iszlám Dzsihád három fegyveresét a ciszjordániai Dzseninben. Egyikük a Dzsenin Brigád parancsnoka, Iszer al-Amer volt. Az izraeli katonai szóvivő szerint harminchat körözött palesztint tartóztattak le az éjszakai razziákban Ciszjordániában, közülük tizenheten a Hamász harcosai. Dzseninben tűzharc tört ki izraeli katonák és palesztin fegyveresek között, ebben vesztette életét Iszer al-Amer is. A szóvivő azt is közölte, hogy már 229 olyan személy családját értesítették szeretteik gázai fogva tartásáról, akiket a Hamász támadása során hurcoltak el október elején.

Mindeközben Abu Hamid, a Hamász Moszkvában tárgyaló küldöttségének képviselője a Kommerszant című lapnak arról beszélt, a terrorszervezet addig nem engedi el a túszait, amíg nem születik tűzszüneti megállapodás. Állítása szerint a Hamász már a háború első napjaiban kinyilvánította szándékát, hogy szabadon engedi a „civil foglyait”, de időre van szüksége, hogy megtaláljanak mindenkit, aki október 7-én a Gázai övezetbe került. Hozzátette, az izraeli bombázások következtében eddig 50 túsz vesztette életét.

A Reuters és a Times of Israel értesülései alapján a Telex háborúval foglalkozó hírösszefoglalója arról ír, hogy két egyiptomi üdülővárosnál is rakéták csapódtak be. Péntek reggel az Egyiptom területén található Taba városába, korábban pedig a Sínai-félszigeten 50 kilométerrel délebbre található Nuweibánál is rakétatalálatot észleltek. Helyi források szerint az Akabai-öböl északi részén, az izraeli Eilathoz közel található Taba egyik „egészségügyi intézményében” hatan sebesültek meg. A Tabát elérő rakéta az izraeli légvédelem szerint a Vörös-tenger felől érkezett, és valószínűleg a Nuweibánál becsapódó rakéta is. Utóbbi kívül esik a Hamász rakétáinak hatósugarán. Egyelőre sem Egyiptom, sem Izrael nem nevezett meg felelősöket, azonban a rakétákat szinte biztosan a Jemen egy részét ellenőrzésük alatt tartó, Irán által támogatott húszi gerillák lőtték ki Izraelre, azonban mindkét lövedék elvétette a célt.

(Címlapképünkön: Járőröző izraeli katonák Dél-Izraelben, a Gázai övezet határtérségében 2023. október 26-án. Forrás: MTI/EPA/Abir Szultan)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk