Biden külügyminisztere: válaszlépések jöhetnek Navalnij letartóztatása miatt

  • narancs.hu
  • 2021. január 28.

Külpol

Antony Blinken első sajtótájékoztatóján üzent Putyinnak.

Washington mélyen aggódik, és válaszlépéseket fontolgat Navalnij őrizetbe vétele miatt, mondta egyebek mellett Antony Blinken, Joe Biden külügyminisztere első sajtótájékoztatóján.

Mint arról mi is beszámoltunk, nem sokkal az Oroszországba való visszatérését  követően Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust őrizetbe vették Moszkvában. „Tudom, hogy igazam van. Nem félek semmitől” – mondta Navalnij a repülőtéren a támogatóinak, valamint a médiának. Az ellene felhozott vádakat „kitaláltnak” minősítette. Navalnij letartoztatása után országos tüntetéssorozat indult Oroszországban.  A Navalnij alapította Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) január 19-én közzétett egy kétórás dokumentumfilmet, amelyben azt állította, hogy Putyin egy 100 milliárd rubelt (mintegy 400 milliárd forintot) érő titkos uradalmat építtetett magának a Fekete-tenger partján, Gelendzsik üdülőváros közelében.

Mint ismert, Navalnij, Vlagyimir Putyin orosz államfő egyik legismertebb bírálója augusztus 20-án kórházba került Omszkban, miután rosszul lett a Tomszk-Moszkva repülőjáraton. Az omszki mentőkórházból hozzátartozói kérésére Berlinbe szállították. Német, francia és svéd laboratóriumi eredmények szerint novicsok típusú harci idegmérget találtak a szervezetében.

 

Figyelmébe ajánljuk