Hiába fellebbezett Navalnij, a börtönben kell kivárnia a tárgyalását

  • narancs.hu
  • 2021. január 28.

Külpol

Helybenhagyta a másodfokú bíróság az ellenzéki politikus előzetes letartóztatását.

Mint ismert, Alekszej Navalnijt január 17-én a moszkvai repülőtéren vették őrizetbe, amikor visszatért Németországból, ahol gyógykezelést kapott, miután augusztusban Oroszországban – több nyugati laboratórium egybehangzó szakvélemény szerint – megmérgezték. A politikust arra hivatkozva vették őrizetbe, hogy az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) szerint megszegte az úgynevezett Yves Rocher-ügyben rá korábban kiszabott, felfüggesztett börtönbüntetés feltételeit. Ahogyan arról beszámoltunk, Navalnij a repülőtéren a támogatóinak, valamint a médiának a BBC tudósítása szerint azt mondta: „Tudom, hogy igazam van. Nem félek semmitől.” Az ellene felhozott vádakat „kitaláltnak” minősítette. A himki elsőfokú bíróság ezután január 19-én rendelte el Navalnij előzetes letartóztatását.

A csütörtöki tárgyaláson, melyen Navalnij videoösszeköttetés révén vett részt, az ellene indított eljárást „nagy törvénysértésnek” nevezte, amelynek célja az ő és mindenki más megfélemlítése – számolt be róla az MTI.

„Nincs kétségem afelől, hogy amíg a repülőgépem Vnukovóból Seremetyjevóba repült, a cellát nekem itt a Matrosszkaja Tyisinában (a Matrózok Hallgatása nevű börtönben) már előkészítették” – fogalmazott az ellenzéki politikus. Navalnij ezzel arra utalt, hogy az őt Berlinből Moszkvába szállító járatot a leszállás előtt váratlanul az orosz főváros egyik repülőteréről a másikra irányították át. A tárgyaláson a politikus a vele történtekért azokat az embereket tette felelőssé, akik „20 éve rabolják ki Oroszországot”.

„Úgy gondolom, meggyőződésem, és kijelentem: ők nem gazdái országunknak, és nem is lesznek azok. Emberek milliói értenek velem egyet, és ne hagyják, hogy az országunkat ellopják tőlünk” – mondta videóüzenetében Navalnij.

A politikus beszédében utalt arra a két órás videó-riportra is, amit az általa alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) a letartóztatása után tett közzé a világhálón. A videó Vlagyimir Putyin elnök Fekete-tenger partján, Gelendzsik üdülőváros közelében felépített, mintegy 100 milliárd rubelt (mintegy 400 milliárd forintot) érő szigorúan őrzött palotájáról készült. A filmet csütörtök estig több mint 100 millióan nézték már meg.

Navalnij szimpatizánsai a történtek miatt szombaton több mint száz városra kiterjedő és több tízezer embert mozgósító tiltakozást szerveztek, amellyel kapcsolatban a hatóságok csaknem négyezer embert vettek őrizetbe – ahogy arról mi is beszámoltunk.

Az Európai Unió egységesen ítélte volna el az orosz hatóságok tüntetésekre adott erőszakos fellépését, és ha meglett volna a teljes egység, az EU napirendre vehette volna kérdést az EBESZ állandó tanácsának mai ülésén – írta meg csütörtökön a Szabad Európa. Ám akadt egy tagállam, amelyik nem volt hajlandó aláírni a nyilatkozatot – mégpedig Magyarország.

Ellenzékiek a szombatihoz hasonló, engedély nélküli tüntetést hirdettek meg most vasárnapra is, amelynek az orosz hatóságok megpróbálják elejét venni. A moszkvai ügyészség és a rendőrség csütörtökön figyelmeztetést adott ki, amelyben óvott a vasárnapra meghirdetett tüntetéseken való részvételtől, és sürgette a nem engedélyezett eseményekre mozgósító üzenetek közösségi médiából való eltávolítását.

Csütörtökön elrendelték Ljubov Szobol, Navalnij közvetlen munkatársa, Anasztaszija Vasziljeva az Orvosok Szövetségének vezetője, Marija Aljohina, a Pussy Riot punkzenekar tagja és Oleg Navalnij, a politikus öccse 48 órás előzetes letartóztatását, a járványügyi előírások megsértése címén. A rendőrség az elmúlt két nap során házkutatást tartott Navalnij és több támogatója otthonában, valamint hozzájuk köthető hivatali helyiségekben, és többeket őrizetbe vett.

A szombati letartóztatások, illetve Navalnij fogvatartása miatt több külföldi politikus is aggodalmának adott hangot. Antony Blinken, Joe Biden külügyminisztere első sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: Washington mélyen aggódik, és válaszlépéseket fontolgat Navalnij őrizetbe vétele miatt.

Csütörtökön Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő újságíróknak elmondta, hogy Moszkva megengedhetetlennek és a belügyeibe való beavatkozásnak tekinti Heiko Maasnak az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében elhangzott nyilatkozatát, amelyben a német külügyminiszter Navalnij és a január 23-i engedély nélküli tüntetéseken őrizetbe vettek azonnali szabadon bocsátását követelte. Mint mondta, ezt az orosz fél hamarosan a berlini diplomácia tudomására fogja hozni. A szóvivő hangsúlyozta, hogy a moszkvai amerikai nagykövetség és más nyugati képviseletek akkreditált munkatársainak tartaniuk kell magukat a nemzetközi dokumentumokhoz, egyebek között a diplomaták tevékenységét szabályozó bécsi konvencióhoz.

Jelena Korobkova, a FSZIN osztályvezetője szerint a szolgálat azért kérte letöltendőre változtatni a Navalnijra sikkasztás címén kiszabott, próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést, mert rendszeresen megsértette annak feltételeit. Korobkova szerint az elítélt január és augusztus között legkevesebb hat alkalommal mulasztotta el, hogy a megadott napokon nyilvántartásra jelentkezzen a büntetés-végrehajtási felügyeletnél. Mint mondta, Navalnij berlini gyógykezelése alatt a felügyelet munkatársai megértéssel viszonyultak a problémához, és nem küldtek neki idézést. A tisztségviselő szerint az érintett, akit szeptemberben írtak ki a kórházból, novemberben értesítette a FSZIN-t arról, hogy külföldön ápolják, de erről nem nyújtott be igazolást.

„A gyógykezelésen való részvétel ténye önmagában nem szolgáltat indokot arra, hogy valaki ne jelenjen meg a nyilvántartáson” – tette hozzá Korobkova.

Navalnijnak a 2020. december végéig tartó próbaidő alatt havonta kétszer kellett volna jelentkeznie. Arról, hogy ennek a kötelezettségnek a megszegése miatt le kell-e töltenie a 3 és fél éves börtönbüntetést, jövő kedden dönt a bíróság.

Figyelmébe ajánljuk