Bizalmi szavazást tartanak a brit miniszterelnök ügyében

  • narancs.hu
  • 2022. június 6.

Külpol

Hétfőn este 7 és 9 között eldől, támogatja-e még a Konzervatív Párt alsóházi frakciója Boris Johnsont.

Bizalmi szavazást tart hétfő este a kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi frakciója Boris Johnson miniszterelnök ellen, miután összegyűlt a szavazás kiírásához minimálisan szükséges számú kezdeményező levél – jelentette be hétfőn Sir Graham Brady, a konzervatív frakció illetékes bizottságának vezetője.

Ehhez 54 konzervatív képviselő levele kellett. Meglehet, ez a mennyiség már megvolt korábban is, de a szavazással meg akarták várni II. Erzsébet királynő jubileumi ünnepségének végét.

Brady közölte, hogy a szavazást brit idő szerint 18 és 20 óra – közép-európai idő szerint 19 és 21 óra – között tartják. A voksokat azonnal összeszámolják, és az eredményt nem sokkal később kihirdetik.

A Magyar Hang emlékeztet, hogy ha minden képviselő szavaz, Johnsonnak 180 támogató voksot kell szereznie ahhoz, hogy hivatalban maradhasson. Ha ily módon megnyeri a bizalmi szavazást, a szabályok szerint egy évig nem lehet újabbat indítani ellene. Ha elveszíti a szavazást, nem csak pártvezetői, de kormányfői tisztségétől is megfosztják.

A miniszterelnöki hivatal úgy reagált a szavazás hírére, hogy a kormányfő „üdvözli a lehetőséget, hogy ügyét a képviselők elé tárja”, és szerinte a ma esti alkalom „esély arra, hogy véget vessen a több hónapos spekulációnak, és lehetővé tegye a kormány számára, hogy határt húzzon és továbblépjen”.

A kormányfő elleni bizalmi szavazás kiírása egy ideje már napirenden volt, miután az elmúlt hetekben kiderült, hogy a londoni miniszterelnöki hivatalban és más kormányintézményekben a koronavírus-járvány megfékezésére korábban elrendelt szigorú korlátozások idején több kerti partit, ivászatokkal kísért társasági összejöveteleket tartottak, nem egyszer Johnson részvételével.

A közkeletűen „partygate” néven emlegetett ügy Johnson 2019-ben kezdődött miniszterelnöki időszakának eddigi legnagyobb belpolitikai botrányává fajult. Májusban nyilvánosságra hozták a vizsgálati jelentést, amely a Downing Street-i partikról szól. A hatvanoldalas, fotókkal kiegészített dokumentum szerint sok ilyen összejövetel volt, és ezek résztvevői – köztük Johnson – súlyosan megsértették a kormánytisztviselőktől elvárt normákat. A munkahelyi összejöveteleken előfordult, hogy néhányan a rosszullétig lerészegedtek, veszekedés is volt.

Egy tavaly áprilisi összejövetel előtt az egyik résztvevő bőrönddel ment egy közeli szupermarketbe italokért.

Ezen azért háborodtak fel különösen a britek, mert épp II. Erzsébet férjének, Fülöp hercegnek a temetése előtti estén történt.

A jelentés parlamenti vitájakor Boris Johnson miniszterelnök nyilvánvalóvá tette, nem akar lemondani.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk