Cyber hírek

  • 2004. november 11.

Külpol

Google hejesírás Bár a módszer számos sebbõl vérzik, sokan használják helyesírási szótárnak a Google-t: kétség esetén bepötyögik a lehetséges szóalakokat, és aztán azt használják, amelyikre több találatot kaptak. Egy magyar programozó hobbiból készített oldala még inkább megkönnyíti ezt a sok nyelvész által szörnyülködve figyelt eljárást - adta hírül az Index.
A hejes.szerver.org címen elérhetõ szolgáltatás mûködése egyszerû: beírunk egy szót vagy kifejezést, a program elõállítja a lehetséges helyes és helytelen alakokat hozzá (egybe- és különírás, a hosszú és rövid magánhangzók, ly és j, teljes hasonulások és egyebek szerint), majd a Google segítségével meghatározza az egyes alakok gyakoriságát. "Poénnak szántam, nem akarok sok idõt foglalkozni vele" - mondta az Indexnek a weblap készítõje, Cucu, azaz Németh András informatikus. A készítõ az oldalon megjegyzi, hogy a módszer nem tökéletes, például az egyelõre-egyenlõre problémát nem lehet vele megoldani, hiszen mind a két változat helyes, attól függõen, hogy mirõl beszélünk, hiába ad a Google az elsõ változatra 159 ezer, a másodikra pedig csak 34 ezer találatot. A másik probléma az, hogy azért, mert több találatot ad valamire a Google, még nem feltétlenül az a helyes alak, legfeljebb elterjedtebb. Az oldal alján apró betûvel felhívja a látogatók figyelmét, hogy "a helyesírás kanonikus forrása nem a Google (azaz a 'nép'), hanem a Magyar Tudományos Akadémia. Akit az elõbbi érdekel, használja nyugodtan ezt az oldalt, akit az utóbbi, keresse fel Balázs Gézát! A kettõ viszonyáról pedig kérdezze meg Nádasdy Ádámot!"

Vulkánkitörés Izlandon A múlt héten kitört az Izland nagyrészt lakatlan délkeleti részén fekvõ, 1725 méter magas Grimsvötn vulkán. A térségbe belépõ repülõgépeket a látási viszonyok megromlására figyelmeztették, az Izland legnagyobb gleccsere, a Vatnajokullalatt rejtõzködõ tûzhányó kitörése nyomán 13 km magasságig emelkedik a vulkáni hamu-felhõ. A Grimsvötn legutóbb hat évvel ezelõtt tört ki. Izlandon összesen három vulkán van.

Arcátültetés A történelem elsõ arcátültetésére készülnek az Egyesült Államokban, az Ohio államban található Cleveland Klinikán. Az engedélyt október közepén kapta meg a kórház, és már el is kezdték keresni a megfelelõ pácienst - adta hírül az [origo]. Maria Siemionow, a klinika plasztikai mûtétekért felelõs igazgatója elmondta: a mûtét során egy halott ember bõrét és az alatta lévõ szöveteket fogják felhasználni az átültetésre. A mûtét technikailag kivitelezhetõ, a mikrosebészeti módszerek elég fejlettek és a kilökõdést gátló gyógyszerek is egyre hatékonyabbak. Ilyen mûtétet azonban eddig még sehol nem engedélyeztek.

Álláshirdetések zseniknek Sajátos eszközökkel vadászik új alkalmazottakra a Google: a nyáron óriásplakáton adott fel fejtörõt arra járó matematikai zseniknek, õsszel pedig újságokban tett közzé egy felvételi tesztet, amiben többek között haikut kellett írni a keresések mennyiségének idényhez köthetõségérõl - írta az Index a MathWorld matematikai szaklap nyomán. A Szilícum-völgyben elhelyezett óriásplakátokon a következõ volt olvasható: [az elsõ tíz számjegyû prím az e egymást követõ számjegyeiben].com - az url kitalálásához tehát azt kellett meghatározni, hogy mi az elsõ tíz számjegyû prím, ami az Euler-szám egymást követõ számjegyeiben elõfordul. A feladat sokak érdeklõdését felkeltette, foglalkoztak vele lapokban, rádióban, és felkerült a www.mathpuzzle.com weboldalra is. Aki bepötyögte a megoldást a böngészõjébe, elõször egy gratuláló oldalra jutott, majd egy második rejtvénnyel találta szembe magát. Ha azt is megfejtette, már egy Google-logós oldalra jutott, állásajánlattal. Az újsághirdetésben olyan fejtörõk szerepelnek, mint "hányféleképpen lehet kiszínezni egy ikozaédert három színnel?", illetve "1 ohmos ellenállások végtelen, derékszögû, kétdimenziós rácsán mekkora az ellenállás két pont között, amik egy lólépésnyire vannak egymástól?". A Google továbbá az elmúlt két évben pénzdíjas programozóversenyeket is szervezett, hogy így csábítsa el a legjobb programozókat más cégektõl.

Tesco gazdaságos zene Online zeneáruházat indított a brit Tesco szupermarketlánc. A Tescodownloads.com weboldalon keresztül több mint négyszázezer dalt tölthetünk le, számonként alig háromszáz forintért - adta hírül az Index a BBC nyomán. Az online zeneboltot a szigetországban nemrég beindított Apple iTunes riválisául szánják. A Tesco azért szánta el magát erre a lépésre, mert látványosan nõ az igény az internetrõl letölthetõ zenére. A társaság számításai szerint az angliai piac éves forgalma elérheti a huszonötmillió fontot, vagyis közel kilencmilliárd forintot. A cég digitális zeneboltja a Microsoft Windows Media Player által támogatott zeneformátumot használja. A Tesco szerint a letöltéseknek köszönhetõen többet adnak majd el az mp3-lejátszókból is, ami árcsökkenéshez vezet.

MORZE

Elindult a NAVA Egy múlt heti kormánydöntés értelmében a közszolgálati tévécsatornák mûsorát digitális formában archiválni fogják, s a tárolt anyaghoz az interneten keresztül bárki hozzáférhet majd a Nemzeti Audiovizuális Archívumban a www.nava.hu weboldalon. A NAVA gyûjtõkörébe tartoznak továbbá az országos földfelszíni terjesztésû televíziók és rádiók magyar gyártású mûsorai.

iPod Biblia Az Apple iPod nevû hordozható hanglejátszójára adaptálta a Bibliát egy élelmes amerikai programozó. A Biblia klasszikus, angol nyelvû, King James-féle szöveges változata ingyenesen letölthetõ a www.bibleplayer.com-ról.

Szuperszámítógép Spanyolországban beindították Európa leggyorsabb szuperszámítógépét. A "MareNostrum" jelenleg másodpercenként 20,5 billió számítási mûveletet képes elvégezni - közölte a Linux alapú gépet készítõ IBM a madridi bemutatón.

Elítélt spamelõk Az Egyesült Államokban megszületett az elsõ olyan bírósági ítélet, amelyben spamelõket, vagyis kéretlen reklámlevelek küldõit marasztalták el. Az elítéltek börtönbüntetést és pénzbírságot is kaptak.

Klímaváltozás Az Északi-sark rendkívül gyors és valószínûleg visszafordíthatatlan klímaváltozáson megy keresztül egy nyolc országból 250 kutató részvételével zajló vizsgálat szerint. A kutatók a sarki óceánt takaró jég végérvényes olvadását jelzik elõre, ami szerintük már 2060-ra bekövetkezhet.

Ingyenszoftver A Microsoft ingyen kezdte osztogatni a Photo Story 3 nevû programot, de a letöltõknek bizonyítaniuk kell, hogy legális Windowst futtatnak. A cég korábban már indított egy kísérleti projektet, itt a letöltési szándékkal érkezõ felhasználók között az operációs rendszer kalózmásolt példányait keresik.

Szuperegér Spanyol tudósok a rákra immúnis egércsaládot tenyésztettek ki. Az új egérfajnak háromféle, a sejtosztódásért felelõs génje van, ami eggyel több, mint a természetes egérfajoknál. A kutatók azt remélik, hogy a felfedezés a rákgyógyszerkutatásban úttörõ jelentõségû lehet.

Figyelmébe ajánljuk

Gulyás Gergely: A KDNP nem fog egy EP-frakcióban ülni a Tisza Párttal

  • narancs.hu

Erről a miniszter a kormányinfón beszélt, ahol a kommunista rémuralomhoz és a Rákosi-korszakhoz hasonlította az Európai Unió Bírósága ítéletét, melynek értelmében 200 millió euróra büntették hazánkat, mivel nem tartota be a bíróság egy korábbi, menekültügyben hozott ítéletét.