Kulturális hírek

  • 2004. november 11.

Külpol

ÁRVERÉSI REKORDOK Több rekord is született a Sotheby's New York-i modern és impresszionista aukcióján. Habár egy kevéssel elmaradt az elõzetes árbecslés 40 millió dolláros alsó határától, "saját" korábbi, 24,2 millió dolláros rekordját lazán átadta a múltnak Paul Gauguin Maternité (II) címû, 1899-es vászna, amely 39,2 millió dollárért talált vevõre.
Amadeo Modigliani 1919-es, Jeanne Hebuterne (devant une porte) címû festményének 31,36 milliós leütési ára is jócskán megdöntötte a korábbi 26,89 millió dolláros csúcsot. Chaim Soutine 1925 körüli mûve, a 6,7 millió dollárért elkelt Le chasseur de chez Maxim's több mint kétszeresét érte el a mûvész eddigi 2,5 milliós árverési rekordjának. 21 millió dol-láros árával rekordot döntött Piet Mondrian New York 1941/Boogie Woogie címû képe, s rekordot jelentõ 8,4 millió dollárt fizettek Henry Moore Three-Piece Reclining Figure: Draped címû, 1975-ös szobráért is. Az aukció negyedik legmagasabb árát Constantin Brancusi 1908 körül faragott szobra, A csók érte el 8,97 millióval.

A rivális aukciósház, a Christie's hasonló tematikájú New York-i árverésén 20,17 millió dollárért kelt el Claude Monet ködös londoni Parlament-sorozatának egyik darabja.

LAKNER Németországba távozása után harminc évvel, a Metamorfózis címû retrospektív kiállítással mutatkozik be - újra - a hazai közönségnek Lakner László, az 1960-as években színre lépõ mûvésznemzedék egyik kiemelkedõ képviselõje. A tárlat festményeket, szobrokat, fotókat, sokszorosított grafikákat, plakátokat, könyvillusztrációkat is tartalmaz. Megtekinthetõ január 30-ig. Véletlen egybeesés vagy sem, de Lakner Lászlóval egy idõben, a MEO-ban állítja ki munkáit fia, Lakner Antal is, aki 2001-ben képviselte hazánkat a Velencei Biennálén. Kiállítása november 14-ig látható, benne passzív munkaeszközök és az izlandi hadsereg pacifista arzenálja.

OPERA RUSHDIE NYOMÁN A New York City Opera társulata bemutatta Charles Wuorinen Hárún és a mesék tengere címû operáját: az 1938-ban született zeneszerzõ és a librettót író James Fenton a magyarul is megjelent Salman Rushdie-könyv alapján készítette el több mint két óra hosszú zenedarabját. Rushdie akkor kezdte írni a szólás- és gondolatszabadság problematikáját mesébe oldó mûvét, amikor a Sátáni versek miatt a Khomeini ajatollah által kimondott halálos ítélettõl fenyegetve, rejtõzködve élt. A családi szórakoztatásként hirdetett elõadást Mark Lamos rendezte, a fõbb szerepeket Heather Buck, Peter Strummer és Heather Johnson alakítja.

BALETT HENDRIXRE Nem sokkal azután, hogy felröppent a hír, hogy az English National Opera operát rendelt az Asian Dub Foundationtól, rákontrázott a londoni Royal Ballet: Jimi Hendrix számai alapján készít koreográfiát a társulat számára Christopher Bruce, akinek volt már egy hasonló munkája: Rooster címen a Rolling Stones zenéjére koreografált egy elõadást a Random Dance Company felkérésére. A Hendrix-balettet Sztravinszkij Tavaszi áldozatával egy elõadásban mutatják majd be.

JELINEK ÜZENETE A svéd televízió stábja Bécsben rögzítette Elfriede Jelinek, az idei irodalmi Nobel-díjas osztrák írónõ beszédét, amelyet - mivel úgy érzi, nem bírja elviselni a nyilvános szereplés terhét - december 10-én levetítenek majd a stockholmi díjátadási ceremónián. Német kiadója, a Rowohlt közlése szerint a díj odaítélésének híre óta, egy hónap alatt 220 ezer példányt adtak el a mûveibõl német nyelven, és természetesen megszaporodtak a fordítási ajánlatok is. Elfriede Jelinek jelenleg két Oscar Wilde-mû, a magyarul Bunbury címen ismert The Importance of Being Earnest és Az eszményi férj német fordításán dolgozik.

MORZE

GYÁSZ Egy 26 éves holland-marokkói fiatalember megkéselte és agyonlõtte Amszterdamban a biciklizve munkába igyekvõ Theo van Goghot, a festõmûvész távoli rokonát. A tettes a 47 éves filmrendezõ holttestéhez késsel odatûzött egy Hirsi Ali nevére címzett levelet. A Szomáliából menekült nõ írta Van Gogh egyik filmjének a forgatókönyvét, amely a nõk elleni erõszak bátorításával vádolja az iszlámot. Két év leforgása alatt ez már a második politikai gyilkosság Hollandiában: akkor Pim Fortuyn jobboldali politikust ölte meg egy állatvédõ aktivista.

43 éves korában, hasnyálmirigyrák következtében elhunyt Rob Heaton, a New Model Army dobosa és zeneszerzõje. 1998-ban hagyta ott a nálunk is koncertezett zenekart, miután agytumorral operálták.

YOKO A MELEGEKÉRT 71 éves korában az amerikai dance- lista élére került Yoko Ono: Every Man Has A Man Who Loves Him címû számában - mely a csaknem 25 évvel ezelõtti Every Man Has A Woman Who Loves Him egynemûsített változata - kiáll a melegek házasságának elismerése mellett, s egyúttal elkészítette a dal leszbikus verzióját is. Yokóhoz kapcsolódó hír, hogy egy New York-i galériában kiállította John Lennon rajzainak, vázlatainak és karikatúráinak egy részét: az alkalmat az adta, hogy John most volna 64 éves, ezért is When I'm Sixty Four a tárlat címe. Közben megjelent két Lennon-CD is, a felerészt eddig publikálatlan felvételeket tartalmazó Acoustic és az eredetileg 1975-ben kiadott Rock 'N' Roll. November 14-én, az American Music Awards díjkiosztó gálaestjén az ABC tévétársaság bemutat egy 40 évig raktárban volt Beatles-tévéfelvételt: 2,5 perc, She Loves You és I Want To Hold Your Hand.

A MELEGEK SIZZLA ELLEN A melegek jogaiért küzdõ aktivisták tiltakozásának hatására elmaradt Sizzla Kalonji (sz. Miguel Collins) brit turnéjának elsõ két koncertje a fõvárostól északnyugatra lévõ Milton Keynes-i Empire és a londoni Stratford Rex klubokban. A buzik megölésére felszólító dalszövege (Queers must be killed) miatt hírhedt jamaicai énekes fellépéseit azért mondták le, mert röviddel ezt megelõzõen a Heaven nevû londoni melegklub elõtt fiatalok egy csoportja agyonvert egy pultost. (Lásd cikkünket a 26. oldalon)

Figyelmébe ajánljuk