cyber hírek

  • 2004. január 15.

Külpol

Ékezetes domainnevek Március elsejétől Magyarországon is lehetőség nyílik az ékezetes betűket használó domainnevek bejegyzésére. Akinek eddig be kellett érnie az ures.hu és az asonyel.hu címekkel, nyártól bekötheti oldalait az üres.hu és az ásónyél.hu címre is.n Osztódással szaporodik a hÁlapÉnz.hu Bár az eredeti halapenz.hu oldal készítője eltávolította a weboldalt, és közölte, hogy a jogi kérdések rendezéséig nem is indítja újra, a web újabb és újabb szegleteiben tűnnek fel az eredeti oldal másolatai, illetve hasonló honlapok.
Péntek délután a halapenz.tripod.com címen tették hozzáférhetővé az adatbázist, ez az oldal néhány óráig volt elérhető. Nyírő Balázs, az eredeti Hálapénz.hu készítője akkor az InfoRádiónak azt mondta, hogy nem ő nyitotta a kalózoldalt, és erre nem is adott engedélyt. Az első kalózoldal péntek este már nem volt elérhető, hétfőre viszont a halapenz.com címen bukkant fel ismét egy rövid időre. A hét vége óta működő halapenz.cjb.net címen lapzártánk idején ismét megtekinthető volt a szülészorvosok adatbázisa, hálapénz.hu emlékoldal címmel. Az oldalt a Hungarian Anti-Censorship Brigade (Magyar Cenzúraellenes Brigád) szerkeszti. Mint az Indexszel e-mailben közölték, céljuk az, hogy legyen elpusztíthatatlan másolata a Hálapénz.hu-nak. "Semmit sem szeretnénk jobban, mint jogi következményt: mégpedig az önkényes és szerintünk alkotmánysértő adatvédelmi biztosi kinyilatkoztatás törvényes tisztázását és a véleménynyilvánítás szabadságának tiszteletben tartását" - áll a levélben. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos a múlt héten hivatalból indított eljárást a Hálapénz.hu ellen.

n Új űrteleszkóp A NASA új infravörös teleszkópja szerves molekulák nyomaira bukkant egy több mint 3 milliárd fényévre elhelyezkedő galaxisban. Ez a felfedezés az új űrteleszkóp egyik első izgalmas eredménye, közölte a NASA. Az űrteleszkópot 2003. augusztus 25-én lőtték fel a floridai űrközpontból. Az eddig SIRTF néven emlegetett teleszkóp mostantól Lyman Spitzer nevét viseli, aki már a negyvenes évek közepén azt javasolta, hogy az űrbe kellene távcsöveket telepíteni. Míg más űrteleszkópok az univerzumot a látható fény (Hubble), a gamma-sugárzás (Compton, már deorbitált) és a röntgensugárzás (Chandra) tartományában pásztázzák, a NASA új teleszkópja az infravörös spektrumra koncentrál.

n Génmanipulációval a ponty ellen A ponty, amelyet az európai és ázsiai konyhaművészet nagyra értékel, Ausztráliában igazi természeti csapásnak számít, annyira, hogy a tudósok a génkutatás legújabb eredményeivel indultak harcba ellene. Ausztráliába az 1850-es évek körül telepítették be a pontyot, amely az elmúlt másfél évszázadban úgy elszaporodott, hogy valósággal megtizedelt egyes őshonos halfajtákat, és napjainkra évi 450 millió dollárnyi kárt okoz. Victoria államban és Dél-Ausztrália egyes területein hajózható vízi útvonalak váltak teljesen zavarossá a túl nagy létszámú pontypopuláció miatt, amely elrágja a vízinövények gyökerét, ezzel kiirtva a víz alatti faunát, aminek következtében a vizekből nyom nélkül eltűnt az itt őshonos halak 90 százaléka. A kormány finanszírozta azokat a kutatásokat, amelyek segítségével a következő évtizedben Ausztrália megszabadulhat a nemkívánatos haltól: olyan géneket juttatnak a ponty szervezetébe, amely megakadályozza, hogy nőstények jöjjenek világra. A beavatkozás folytán a következő halgeneráció kizárólag hímnemű egyedekből áll majd.

n Szökik a levegő Egy belső ablakszigetelésen keletkezett repedés okozta a napok óta tapasztalt minimális légnyomáscsökkenést a Nemzetközi Ûrállomáson, közölte a NASA moszkvai képviselője. A hibás szigetelés a több ország összefogásával épített űrállomás amerikai - Destiny nevű - moduljában található.

n A Nap ikertestvére Amerikai csillagászok rábukkantak a mi Napunk kiköpött hasonmására. A haloványan világító 18 Scorpii csillag szabad szemmel éppen hogy látható, az égbolton a Skorpió csillagkép egyik "ollója" mellett helyezkedik el.

n Kínai-európai műhold Sikeresen fellőtték az Explorer-1 jelzésű kínai-európai műholdat Kínából. A kozmikus eszköz világűrbe juttatása a kínai űrhivatal és az Európai Ûrügynökség (ESA) Double Star közös tudományos programja végrehajtásának első szakaszát jelenti. A műhold feladata bolygónk magnetoszférájának a tanulmányozása. A tervek szerint fél év múlva indítják az Explorer-2-t.

n Szarvast klónoztak A texasi AM egyetemen szarvast klónoztak. Az egyetem állatorvosi tanszéke közölte, hogy a Dewey nevű állat már májusban megszületett. Feltehetően a világon ez az első eset, hogy szarvast klónoztak, a texasi egyetemen eddig ilyen eljárással négy állatfajtát - szarvasmarhákat, kecskéket, sertéseket és egy macskát - másoltak.

n Játékeladási rekord A Warcraft III valós idejű stratégiai játék folyamatosan dönti az eladási rekordokat. A nyáron megjelentetett Frozen Throne kiegészítésnek köszönhetően csak az európai kontinensen egymillió darabot adtak el belőle. A Blizzard játékából világszerte összesen 11 millió példány talált gazdára.

n Futórobot Áttörést ért el a Sony az 58 centiméteres Qrio robottal. A kétlábú szerkezet a világon elsőként képes a futásra. Mostanáig ez megoldatlan vezérlési problémának számított.

Figyelmébe ajánljuk