Kulturális hírek

  • 2004. január 15.

Külpol

76 éves korában Stockholmban elhunyt Ingrid Thulin. A színésznő az 1960-as évek óta Rómában élt, de gyógykezelésre hazautazott Svédországba.
Filmes karrierjének kezdete előtt színpadi produkciókban dolgozott együtt Ingmar Bergmannal, akinek Életközelség című filmjében nyújtott alakítása révén 1958-ban a legjobb női szereplő díját nyerte el Cannes-ban (Bibi Andersonnal, Eva Dahbeckkel és Barbro Hiort- af-Ornasszal megosztva). Dolgozott Amerikában is, de komolyabb elismerést inkább Európában aratott Bergman (Úrvacsora; Csend; Rítus), Alain Resnais (A háborúnak vége) és Luchino Visconti (Elátkozottak) filmjeiben.

n A CIGÁNYBÁR" BEÁS NYELVEN A litera.hu tudósítása szerint Nagykanizsán, a városi könyvtárban mutatták be Jókai Mór Cigánybáró című regényének első beás nyelvű kiadását. A művet Kalányos Terézia romológus, a Ghandi Gimnázium egykori beásnyelv-tanára fordította le, a munka eredetileg szakdolgozatnak indult a pécsi egyetemen. Két éve ugyanő A kilenc holló címmel adott közre népmesegyűjteményt beás nyelven. A Cigánybárót a nagykanizsai Czupi Kiadó jelentette meg ezer példányban.

n 2003 ALBUMAI, FOLK ROOTS Az angol Folk Roots magazin és a BBC 3 közös világzenei díjait január 31-én adják át élő rádióadás keretében a londoni Ronnie Scott`s klubban, s hogy meglepetés is legyen a dologban, a nyertesek nevét addig nem is teszik közzé, ezért a 2003 legjobb világzenei albumait tartalmazó lista első négy helyezettje egyelőre csak ábécérendben szerepelhet:

1-4. Abyssinia Infinite:

Zion Roots

Oi Va Voi:

Laughter Through Tears

John Spiers & Jon Boden: Bellow

Rokia Traore (képünkön): Bowmboi

5. Kékélé: Congo Life

6. Terry Hall & Mushtaq:

The Hour Of Two Lights

7-11. Manecas Costa:

Paraiso Di Gumbe

Jim Moray: Sweet England

Radio Tarifa: Fiebre

Martin Simpson:

Righteousness & Humidity

June Tabor:

An Echo Of Hooves

n SUNDANCE Január 15-25. között a hagyománynak megfelelően az Utah állambeli Park Cityben rendezik meg a Robert Redford alapította Sundance Filmfesztivált, amely huszadik évébe lépve is őrzi a nagy stúdióktól való függetlenség jelszavát, de egyúttal egyre inkább a feléjük vezető út egyik fontos állomása is. Idén tizenhat szekcióba sorolták a filmeket, a premierek között lesz Pietter Jan Brugge The Clearing című műve is, Redforddal. Ez jelzi azt a tendenciát is, hogy neves színészek szívesen vállalnak szerepet viszonylag ismeretlen rendezők munkáiban. Több, szeptember 11. által inspirált alkotást is tartalmaz a program, melyben minden eddiginél nagyobb számban, tizenkét nagyjátékfilmmel képviseltetik magukat a fekete filmesek.

A nemzetközi szekcióban szereplő Good-bye Lenin! az egyetlen film, amelyet a hazai mozikban vetítettek már. A programba magyar produkciót nem válogattak ugyan be, viszont az Index értesülése szerint Pálfi György Taxidermia című forgatókönyve a Sundance forgatókönyvversenyének döntőjébe került. A Parti Nagy Lajos írásából készült Taxidermia - melyet a Magyar Mozgókép Közalapítvány szakkuratóriuma nem ítélt támogatásra méltónak - az európai kategóriában verseng a dán Christoffer Boe Allegro és a cseh Alice Nellis Loving Hell című munkájával; valamelyikük költségvetése 160 ezer dollárral gyarapszik hamarosan.

n 2003 ALBUMAI, NME Íme a tavalyi év legjobb albumai a londoni New Musical Express szerint: 1. The White Stripes (képünkön): Elephant 2. The Rapture: Echoes

3. The Strokes: Room On Fire 4. Elbow: Cast Of Thousands 5. Yeah Yeah Yeahs:

Fever To Tell 6. Rufus Wainwright: Want One 7. Kings Of Leon:

Youth & Young Manhood 8. Outkast:

Speakerboxxx/The Love Below 9. Radiohead:

Hail To The Thief

10. My Morning Jacket:

It Still Moves

n AZ ARARÁT ÉS TÖRÖKORSZÁG Január közepére volt kitűzve a bemutató, ám a kanadai Atom Egoyan Ararát című filmjének törökországi forgalmazója egy szélsőjobboldali nacionalista ifjúsági szervezet fenyegetéseinek árnyékában, az utolsó pillanatban határozatlan ideig elhalasztotta a vetítést. A két évvel ezelőtti Titanic Fesztiválon Budapesten bemutatott film az örmény holokausztról szól: a népirtás tényét máig vitatják Törökországban, s eltúlzottnak tartják az 1915-23 közötti áldozatok 1,5 millióra tett számát. A film vetítési engedélyt kapott Ankarában, de egy megerőszakolási jelenetet ki kellett vágni belőle.

n MUSICAL MARADONÁR"L A Buenos Aires-i Metropolitan színházban bemutatták a Diego Maradona életéről szóló musicalt: az El Diez - Entre el Cielo y el Infierno (10-es mezben - menny és pokol között) című, 1,5 millió pesóból megvalósult produkció tényeket és fantáziát vegyítve mutatja be az 1986-os világbajnok argentin csapat legnagyobb egyéniségének pályafutását, beleértve a most 43 éves sztár drogszenvedélyét is. Írta Daniel Dátola és Héctor Barra, zenéjét szerezte Javier Zentner, Maradona szerepét három színész alakítja.

n FELFÜGGESZTÉS A BBC-NÉL A BBC felfüggesztette egyik népszerű napi show-műsorát, a Kilroyt, mert annak házigazdája, Robert Kilroy-Silk egykori munkáspárti parlamenti képviselő a Sunday Expressben publikált írásában öngyilkos bombamerénylőknek, végtagamputálóknak és a nők elnyomóinak titulálta az arabokat, megkérdőjelezvén azt, hogy az arab nemzetek bármivel is hozzájárultak volna a civilizációhoz. A BBC elhatárolódott e nézetektől, melyek megjelentetése és a cikk tárgyi tévedései miatt utóbb a szerző is sajnálatát fejezte ki.

n TARR NEM FORGAT Bár hónapok óta előkészítés alatt állt és jelentős Eurimages-támogatásban is részesült A londoni férfi című nemzetközi produkció, Tarr Béla arról tájékoztatta a Magyar Mozgókép Közalapítványt és a nyilvánosságot, hogy "szervezési okokból" (értsd: a forgatás elcsúszása miatt) lehetetlenné vált a mű elkészítése. A rendező azt nyilatkozta, hogy később sem fogja elkészíteni a filmet, Téni Gábor producer azonban bízik abban, hogy véleményét megváltoztatja.

Figyelmébe ajánljuk