Cyber hírek

  • 2004. április 22.

Külpol

n Száraz víz A Tyco (www.tyco.com) tűzvédelmi és biztonsági fejlesztésekkel foglalkozó részlegének kutatói által kifejlesztett vegyület a víz minden tulajdonságával rendelkezik, egyet kivéve. A Sapphire-nek elnevezett vízszerű anyag nem nedves.
A Sapphire-t tűzoltáshoz használják majd, a fejlesztők szerint azonban a nagy erejű vízsugárral ellentétben ez sokkal kisebb károkat okoz a tűzeset helyszínén. Az anyagot múlt csütörtök reggel mutatták be az ABC reggeli műsorában: Dave Pelton, a Tyco kutatója különböző tárgyakat ejtett egy Sapphire-rel telített tartályba, majd kis idő elteltével kivette őket az anyagból. Minden egyes tárgy, amely elmerült a Sapphire-ben, szárazon került elő, még a könyvek is, és az elektronikus berendezések sem sérültek. Az anyagot könyvtárak, múzeumok tűzoltórendszereibe szánják. A Tyco szerint a Sapphire környezetbarát anyag.

n Új legénység az űrállomáson Három űrhajóssal a fedélzetén sikeresen útnak indult és pályára állt hétfőn a Szojuz orosz űrrepülő a Nemzetközi Ûrállomás (ISS) irányában, a kazahsztáni Bajkonur űrközpontjából. A Szojuz TMA-4 típusú űrrepülőn az amerikai Michael Fincke, az orosz Gennagyij Padalka és a holland Andre Kuipers tartózkodik - utóbbi az Európai Ûrkutatási Ügynökséget (ESA) képviseli. A három űrhajós a tervek szerint szerdán érkezik meg céljához, ahol Fincke és Padalka fél évig tartózkodik majd, Kuipers kilenc nap után visszatér a Földre. Az orosz Alekszandr Kalerit és az amerikai Michael Foale-t váltják, akik tavaly október óta dolgoznak az űrállomáson. Mióta a Columbia amerikai űrsikló 2003. február 1-jén felrobbant, az ISS személyzetének cseréje és az űrállomás utánpótlása kizárólag az orosz űrhajókkal történik. A NASA október előtt nem indítja újra az űrrepülőgépeket.

n Politizál a magyar számítógépvírus Egy magát elektronikus képeslapnak álcázó magyar vírus jelent meg és kezdett gyorsan terjedni hétfő reggel az interneten. A "Kepeslap erkezett!" tárgymegjelöléssel, hamis feladóval érkező vírus a melléklet megnyitásával fertőz, magát a Matáv képeslapküldő szolgáltatásával küldött levélnek álcázza. A Kapes (Zafi.A) féregben a szakértők rejtett szöveget találtak, amely Magyarország EU-csatlakozásának napján, május elsején hibaüzenet formájában jelenik majd meg a fertőzött számítógépek képernyőjén. A "Hazafi, Pécs 2004 SNAF Team" által szignált üzenet szerint "magyarok százezrei, milliói élnek napról napra, halnak éhen-szomjan és szegénységben hazánkban, miközben jó néhány felső parlamenti gazember milliós vagyonokra tesz szert, mit sem törődve velünk", és "nincs egy igaz magyar, ki végre már nem saját érdekeit, hanem az ország súlyos problémáit helyezné előtérbe". A vírusról egyelőre nem tudni, milyen konkrét károkat tesz a számítógépekben a kiáltvány megjelenítésén kívül. A vírus Magyarországon szokatlanul gyorsan terjed, ami főként magyar nyelvének köszönhető. A Matáv elhatárolódott a vírusos levéltől: a küldeményben megtévesztési céllal használták a cég nevét. Magyar nyelvű vírus legutóbb tavaly május végén jelent meg, ez Maya Gold pornósztár fényképeit ígérte a címzetteknek. A csatolt fájlban azonban nem fotók voltak, hanem egy program, amely megnyitás után megbénította az egeret, teleszemetelte a képernyőt, és nyomtatni kezdett.

n Három üstökös a Naprendszerben A következő hetekben napközelbe érő két üstökös mellé gyorsan felzárkózik egy váratlanul érkezett harmadik. A William Bradfield ausztrál csillagász által a múlt héten felfedezett üstökös már feltűnt a SOHO napkutató szonda (sohowww.nascom.nasa.gov) interneten közvetített képein - adta hírül az Index a Space.com nyomán. Mindhárom üstökös áthalad a Naprendszer belső térségén, ami rendkívül ritka eseménynek számít. Az égitestek fényessége nehezen jósolható meg, így nem biztos, hogy szabad szemmel is láthatóak lesznek.

MORZE


n Kémprogramok Egy amerikai internetszolgáltató kutatása szerintegy átlagos számítógépen közel harminc kémprogram (spyware) fut. Az észrevétlenül, például szoftverletöltéseknél betelepülő kémprogramok főleg a felhasználók személyes adataira kíváncsiak, ezeket az interneten keresztül továbbítják.

n Előz a széles sáv Az Egyesült Államokban az internetezők 55 százaléka - a felnőtt amerikaiak egyharmada - otthon vagy a munkahelyén rendelkezik szélessávú interneteléréssel, derült ki a Pew Internet és az American Life alapítvány közös felméréséből.

n Mégis fogy a CD A fájlcserélés és a digitális zenei kalózpéldányok töretlen terjedése ellenére az amerikai zeneipar eladási mutatói hosszú idő után újra emelkedni kezdtek. A CD- és DVD-vásárlás 9,1 százalékkal növekedett az első három hónapban a tavalyi év ugyanezen időszakához képest.

n PapírDéVéDé A Sony és a Toppan Printing olyan kéklézeres DVD-lemezt készített, melynek több mint a fele papír. A kéklézeres lemezek nagyobb adatsűrűsége miatt az ollóval is megsemmisíthető lemez 25 gigabyte-os, vagyis körülbelül kétórányi minőségi videó tárolására alkalmas.

n Egymillió euró a webért A world wide web atyjaként számon tartott Tim Berners-Lee kapta a világ első Millennium-díját, amely egymillió eurós pénzjutalommal jár. A finn kormány és számos finn vállalat által támogatott díjat Berners-Lee azért is kapta, mert soha nem próbált szabadalmakkal pénzt csinálni találmányából.

n Használhatatlan vakportál Vakok számára használhatatlan az Országos Választási Iroda 11 millió forintból fejlesztett beszélő portálja, ráadásul a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hiába jelezte előre, hogy nincs szüksége ilyen szolgáltatásra.

n Fekete doboz A repülők működését naplózó fekete doboz mintájára a NASA kutatói az emberi életfunkciókat ellenőrző és rögzítő eszközt fejlesztenek. A berendezés képes figyelmeztetni viselőjét arra, ha hirtelen változik a pulzusszám, a vérnyomás, a testhőmérséklet vagy más fontos élettani funkció.

Figyelmébe ajánljuk