Cyber hírek

  • 2002. június 13.

Külpol

Szelektív hulladékgyűjtés A szelektív hulladékgyűjtés bevezetésének első évében 321 tonna csomagolási hulladékot, 111 tonna papírt, 67 tonna műanyagot, 68 tonna színes és 75 tonna fehér üveget gyűjtött össze a lakosság Győrött. A szelektíven gyűjtött hulladékot értékesítik, az ebből származó összeg fedezi a kiadásokat.n Netscape helyett Mozilla A nyílt forráskódú böngészőprogramot fejlesztő Mozilla (www.mozilla.org) nyilvánosságra hozta böngészőjének 1.0-ás verzióját.
A 2000 novemberében kiadott Netscape 6.0 már a Mozilla-kódot használta, de ez a böngésző általános vélemény szerint csak egy rosszul sikerült béta-verzió szintjét ütötte meg. A Mozillát az America Online is teszteli, a próbajárat sikere esetén az internetcég lecserélheti a felhasználóinak szállított Internet Explorert. Az AOL lépése kapcsán sokan a böngészőháború felmelegítéséről beszélnek. A Mozilla-mozgalom 1998-ban indult, amikor az akkor még független Netscape nyilvánosságra hozta böngészőjének forráskódját. A cég elsősorban a fejlesztők megnyerése érdekében tette ezt a kockázatos lépést, mivel akkoriban még harcban állt a piaci részesedésért a Microsoft Internet Explorerrel. Azóta a Netscape-forráskódra alapuló Mozilla önállóan működik. A Mozilla-forradalomról szóló jóslatok azonban eddig nem jöttek be, az Internet Explorer egyelőre megnyerte a böngészőháborút.

n Szenegál: a számítógép megmondta Szinte senki nem látta előre, hogy a világbajnokság nyitó mérkőzésén a franciák csúfos vereséget szenvednek egykori gyarmatuk, Szenegál csapatától. Egy számítógép azonban jól tippelt: Henry Stott, a warwicki egyetem egyik matematikusa, GARI (Glover Automated Results Indicator) néven kifejlesztett egy statisztikai modellt, amely előre megjósolja a 2002-es labdarúgó-világbajnokság minden egyes mérkőzésének eredményét. A számítógépes alkalmazás elkészítésével a BBC Five rádióadó bízta meg az egyetem kockázatkutatóit. Mostanáig a Stott-féle modell eredményesebbnek mutatkozik, mint a bukmékerek és a televíziós szakértők előrejelzései. Az alkalmazás hasonló megoldásokat tartalmaz, mint amilyeneket a bankárok használnak a pénzügyi kockázatok becslésére: Monte-Carlo szimulációval modellezik a teljes játéksorozatot, hasonlóan ahhoz, ahogyan egy bank mérne fel egy kockázatos portfóliót. A modell szerint jelenleg Argentína a legesélyesebb a világbajnoki címre.

n Pénzbedobós CD-másoló Hamarosan az európai utcákon is megjelenhetnek az érmével működő nyilvános CD-másoló automaták. Az ausztrál Copyvend (www.copyvend. net) április elején állította fel odahaza az első készülékeket, és hatalmas sikert aratott velük. Öt perc alatt 750 forintnak megfelelő ausztrál dollárért bárkinek bármilyen CD-jét lemásolja a jellegzetes, kék színű automata, csupán a másolandót és egy nyers CD-t kell vinni hozzá. A gyártó a CD-Duplicator elnevezésű gépet németországi honlapján 3700 euróért (900 ezer forintért) kínálja. Az üzemeltető szabadon beprogramozhatja az árat, csak arra kell ügyelnie, hogy havonta egyszer betegye a tisztító CD-t. A Copyvend az illegális másolás ellen mindössze annyit tesz, hogy az automaták frontrészén figyelmeztető feliratokat helyez el, miszerint nem szabad szerzői jogvédelem alatt álló anyagokat duplikálni.

n Elmaradott EU-tagjelöltek Komoly mértékben lemaradtak az EU-tagjelölt országok a jelenlegi tagok mögött az információtechnológiában az elmúlt évek robusztus növekedése ellenére is, jóllehet a jelöltek átlagán belül jelentősek az eltérések - áll az EU brüsszeli bizottsága által kedden nyilvánosságra hozott felmérésben. A tanulmány szerint a tagságra pályázó 13 országban átlagosan hét személyi számítógép jutott száz lakosra tavaly, ami negyede az uniós és hatoda az amerikai átlagnak. A mobiltelefon-ellátottság 31 százalékos volt, az EU 72 százalékával szemben.

n Tananyag a webnapló ´sztől a Berkeley újságíró szakának (journalism.berkeley.edu) hallgatói hetente egy órában weblogírást fognak tanulni, miután a neves amerikai egyetem elsőként vette be tananyagába az interneten egyre népszerűbb online naplóírást - adta hírül az Index. A weblog-szemináriumot a Wired- alapító John Batelle és Paul Garbowicz, a képző újmédiaprogram-igazgatója vezeti majd. Garbowicz, aki a Poynter Intézet médiablogjának (www.poynter.org/tidbits/) rendszeres publikálója, rafkós témát talált a tanulmányblognak: a résztvevőknek a szerzői jogok problémáit kell körüljárniuk a mélylinkeléstől a zeneiparig. John Hiler, a Microcontent News (www. microcontentnews.com) szerkesztője szerint a Berkeley bajba sodorja magát, amikor szerzői jogokról bloggoltatja az ország legtehetségesebb újságírótanoncait, mivel fokozott a veszély, hogy egy sok milliárd dolláros piac üzleti érdekeit sértik. "Alighanem fél éven belül elindul az legelső, blog elleni rágalmazási per" - vélekedett Hiler. A nagyobb hírportálok, mint az MSNBC vagy a Fox News, a közelmúltban szintén beépítettek pár tematikus blogot szolgáltatásukba.

n Szappanopera Az ENSZ az AIDS veszélyeire figyelmeztető szappanoperát indít Afrikában. A Szív és lélek (Heart and Soul) című sorozatot televízióban és rádióban is sugározni fogják, előreláthatóan több száz milliós közönségnek. Huszonnégy ENSZ-szervezet szállt be a produkcióba, amely az AIDS mellett olyan kulcskérdésekkel is foglalkozik, mint a szegénység, a környezetvédelem, az emberi jogok és a nemiséggel kapcsolatos kérdések.

n Török internetcenzúra Törökországban az internetet is érintő, újonnan bevezetett ellenőrzési rendszer heves tiltakozásokat váltott ki. Az új médiatörvény az internetet ugyanúgy kezeli, mint az összes többi médiát: értelmében a weboldalakat hivatalosan regisztráltatni kell, és a rajtuk szereplő tartalomról másolatot kell küldeni a hatóságoknak.

n Dinoszaurusz-tojás Egy román és belga kutatókból álló régészcsoport több mint 50 dinoszaurusz-tojásra bukkant Romániában. A tojások 14 különböző fészekből kerültek elő, valószínűleg a késő krétakorból származnak, és több mint hetvenmillió évesek. A leletekre a Hateg-hegységben találtak, és Kolozsvárra szállították őket laboratóriumi vizsgálatra.

n Mamutagyar Csaknem két és fél méter hosszú, fél méter átmérőjű és nyolcvankilós az a mamutagyar, amelyet bányászok találtak a borsodi Sajókaza határában. A lelet jó állapotú, hamarosan kiállítják. A miskolci Herman Ottó Múzeum története is egy ilyen mamutlelettel indult a múlt század elején.

n Jelszóhiány A Norvég Nemzeti Nyelvi és Kulturális Központ igazgatója hackereket kért fel, hogy törjenek be az egyik, jelszóval védett adatbázisukba, mivel az egyetlen ember, aki ismerte a jelszót, évekkel ezelőtt meghalt.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.